Hyppää sisältöön

Urheilutähdet kohtasivat kaviouralla – Antti Pihlström pesi Iivo Niskasen

Jukka Keskisalo ja Iivo Niskanen Mikkelin raviradalla Maailmanmatkaajat -lähdössä.

Jukka Keskitalo ja Iivo Niskanen Maailmanmatkaajat ohjastajakilpailussa Mikkelissä 17.7. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Raviurheilun ammattilaiset vastaan huippu-urheilijat – tämä kamppailu nähtiin ensimmäistä kertaa historiassa St. Michel sunnuntaina, kun viisi huippu-urheilijaa haastoivat ammattiohjastajia Maailmanmatkaajat ohjastajakilpailussa. Näihin huippu-urheilijoihin lukeutuivat muun muassa olympiasankari Iivo Niskanen, Euroopan mestari Jukka Keskisalo ja maailmanmestari Antti Pihlström.

St. Michel viikonloppu on yksi kesän huippuraviviikonlopuista. Mikkelin ravirata on tunnettu etenkin nopeudestaan ja radan pyöreästi profiilista. Tämä mahdollistaa kovan matkavauhdin pitämisen, kun kaarteissa ei tarvitse oikeastaan jarrutella.

Tämän vuoden St. Michel -ravien odotetuin lähtö oli sunnuntaina ravattu maailmanmatkaajat ohjastajakilpailu, jossa raviurheilun ammattilaiset kohtasivat ravikortilliset huippu-urheilijat. Tänä vuonna raviurheilun ammattilaiset ottivat kaksoisvoiton, kun Antti Teivainen voitti lähdön ja Esa Holopainen sijoittui toiseksi. Kolmanneksi ja parhaiten huippu-urheilijoista sijoittui olympiamitalisti ja maailmanmestari Antti Pihlström. Muut huippu-urheilijat nappasivat sijat 6. (Jukka Keskisalo), 7. (Janne Korpi), 9. (Iivo Niskanen) ja 10. (Juha Puhtimäki).

Nopeana lähtijänä tunnettu ohjastaja Antti Teivainen kaasutti ykkösradalta heti lähdössä kärkipaikalle ja hallitsi siitä lähdön tapahtumia loppuun asti. Teivainen näki lähdön oikein positiivisena mahdollisuutena, kun huippu-urheilijat nostavat raviurheilua yleisön tietoisuuteen.

”Hienoa, että nämä kaverit ovat löytäneet tämmöisen harrastuksen ja kipinän raveihin. Tykkäävät touhuta hevostenkin kanssa, kun omilta kiireiltään ehtivät. Lisää vain tällaisia lähtöjä. On niin hyvää ja positiivista asiaa tämä raviurheilu koko Suomen kansalle”, kommentoi Teivainen voittajahaastattelussa.

Lähdön jälkeen Toto TV:ssä nähtiin juoksija Juha Keskisalon ja hiihtäjä Iivo Niskasen pohdintoja lähdöstä. Molemmat urheilijat myönsivät, että ennen lähtöä kyllä jännittää, mutta, kun auto irtoaa keskitytään suoritukseen.

Ensimmäisenä studioon saapunut Keskisalo sijoittui lähdössä kuudenneksi osaomistamallaan ruunalla Anything Goesilla ja nappasi näin niin sanotut viimeiset palkintorahat.

”Myönnän, että jännitti aika paljon. Kyllä kaikki startit jännittävät jonkun verran, mutta on se silti hienoa ajaa ison yleisön edessä”, summasi Keskisalo.

Keskisalolla on takana nyt Mikkelin startin jälkeen yhteensä 7 starttia. Hauska tarina löytyy myös Keskisalon ajopuvun takaa, jonka rinnassa komeilee huippuraviohjastaja Ari Moilasen nimi.

”Tämä puku ei ole suoraan Moilaselta, vaan arvontapalkinto raveista tutun äänityöläisen Lauri Hyvösen kautta. Arvonnan aikaan voittanut henkilö halusi lahjoittaa puvun ja se päällä olen nyt ajanut. Tämä on erittäin hyvä ja olen kiitollinen tästä, mutta veikkaan kyllä, että Ari on hieman lyhyempi kuin minä”, nauraa Keskisalo hieman naftissa ajopuvussaan.

Keskisalon kanssa studioon saapuu myös hiihtäjä ja olympiamitalisti Iivo Niskanen, jolle Mikkelin startti oli vasta uran toinen. Seuraava startti kuitenkin siintää jo tähtäimessä viikon kuluttua Vieremän kesäraveissa 22.7.

”Vähän jännitti täytyy sanoa, mutta esittelyn jälkeen ei enää jännitä. Hevonen oli aika hyvä, mutta lähtöpaikkana rata kahdeksan on haastava”, summasi Niskanen.

Niskanen ohjasti startissa 5-vuotiasta tammaa Bella Folloa ja sijoittui lopulta yhdeksänneksi. Kun Niskanen käy läpi lähdön tapahtumia, hän on koko ajan hymyssä suin eikä sijoitus ole mielessä ensimmäisenä.

”Kyllä kiva on ajaa, varsinkin kun on paljon yleisöä. Kyllä se on hienoa, kun on tuollainen kilpahevonen, joka tietää mitä tekee. Se tietää mikä on homman nimi viimeistelystä, lämmittelyyn ja kilpailutilanteeseen. Ihan omista haluista se lähtee menemään. Kyllä se tunne siellä rattailla on ihan erilainen, vaikka olen raveja paljonkin katsojana seurannut”, summaa Niskanen.

Tulokset Maailmanmatkaajat -lähdöstä.

 1. Big Chip /  Antti Teivainen
 2. Arnie’s Emilie /  Esa Holopainen
 3. Light Up /  Antti Pihlström
 4. Olympic Blue Chip* /  Ari Moilanen
 5. One Who Run /  Tapio Perttunen
 6. Anything Goes* /  Jukka Keskisalo
 7. Classic Primavera /  Janne Korpi
 8. Global Army /  Ulf Ohlsson
 9. Bella Follo /  Iivo Niskanen
 10. Wera Winner /  Juha Puhtimäki
 11. Global Bring it On /  Örjan Kihlström
Jääkiekkolija Antti Pihlström oli huippu-urheilijoista kovin Maailmanmatkaajat -lähdössä sijoittuen kolmanneksi
Jääkiekkolija Antti Pihlström oli huippu-urheilijoista kovin Maailmanmatkaajat -lähdössä sijoittuen kolmanneksi. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.