Hyppää sisältöön

Ulkomailla syntyvien ja muualle ensirekisteröitävien varsojen rekisteröinti

Ulkomailla syntyvien varsojen sekä ulkomaan rekisterissä olevien tammojen varsojen rekisteröinneissä on poikkeuskäytäntöjä, jotka tammanomistajan on syytä huomioida ja selvittää hyvissä ajoin ennen varsan syntymää.

IMG 7244
Kuva: Suomen Hippos

Varsa ilmoitetaan syntyneeksi siihen maahan, jonka rekisterissä emä on varsan syntymähetkellä. Tamman omistajan tulee olla yhteydessä kyseisen maan keskusjärjestöön ja selvittää tarkemmat rekisteröintikäytännöt. Tamman rekisteröintimaan voi tarkastaa hevosen perustiedoista Heppa- ja Heila-järjestelmissä, joissa se näkyy julkisena.

 

Jos Suomen rekisterissä oleva tamma on astutettu ulkomailla, tai tuotu kantavana, tulee syntynyt varsa ilmoittaa Hippokseen. Varsalle tulee toimittaa ulkomainen syntymätodistus käytetyltä oriilta.

 

Jos ulkomaan rekisterissä oleva tamma on siemennetty Suomessa, tulee astutustieto ja varsan syntymätulos ilmoittaa Hippokseen. Varsa kuitenkin ensirekisteröidään ulkomaille, joten varsan tiedot eivät päivity julkisesti näkyville Hippokseen. Tammanomistaja huolehtii, että tarvittavat tiedot toimitetaan ensirekisteröintimaahan aikarajojen puitteissa ja varsa tunnistetaan kyseisessä maassa ajallaan.

Jos ulkomaan rekisterissä olevan tamman varsasta halutaan Suomessa syntynyt, tulee tamma rekisteröidä Suomeen ennen varsan syntymää. Väliaikainen tuontisertifikaatti ei riitä, vaan tamman on vaihdettava pysyvästi rekisterimaata.

 

Jos Suomessa pidetään ulkomaan rekisterissä olevaa siitostammaa, tulee tammalla olla voimassa oleva, väliaikainen vientisertifikaatti rekisterimaasta. Vastaavasti jos Suomen rekisterissä oleva tamma viedään astutettavaksi ulkomaille, tulee tammalle hankkia väliaikainen vientisertifikaatti Hippoksesta.

 

Lisätietoa varsan rekisteröinnistä.Lisätietoja:

 

Susanna Back

jalostusinformaatikko

020 760 5251

susanna.back@hippos.fi

 

Anne Sutinen

020 760 5252

anne.sutinen@hippos.fi