Hyppää sisältöön

UET Grand Prix -finalistit esittelyssä

Nelivuotiaiden lämminveristen UET Grand Prix -finaali 2019 kilpaillaan Vermon Areenalla lauantaina 12. lokakuuta. Vastakkain asettuu 12 huippuhevosta eri puolilta Eurooppaa.


1 LEWIS ALE

Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Lewis Ale eli Jerry oli toinen suomalainen säväyttäjä Tukholmassa ajetuissa UET GP:n karsinnoissa. Mika Forssin ajokki latasi muille luun kurkkuun heti lähtökiihdytyksessä pamauttaen kärkeen ja halliten siitä loppuun saakka uudella SE-tuloksella.

UET Grand Prix eli Eurooppaderby on ollut valmentaja Tuomas Korvenojan tähtäimessä koko kauden. Korvenoja kuuluu harvinaiseen joukkoon, sillä hän on kerran aiemmin voittanut UET GP:n - Brad de Veluwella Saksan Gelsenkirchenissä vuonna 2012. Tänä vuonna hän seuraa lähdön aidan varresta, kun Mika Forss jatkaa Lewis Alen rattailla.

Suuressa Suomalaisessa Derbyssä tuli hevosesta riippumaton epäonnistuminen, mutta kolmivuotisikäluokan suurimman kilpailun Kriteriumin Lewis Ale vei viime vuonna vakuuttavalla otteella. Taustajoukkojen kunnonajoitus tuntuu osuneen kohdalleen kotiradalla ajettavan UET Grand Prix’n alla, sillä kahdesta viime kisasta on tullut ykkössijat ja Jerry on valmiina kansainväliseen koitokseen.

Kasvattaja: Kuusaan Virma Oy, Kuusankoski

Omistaja: Lewis Ale Stable, Kuusankoski

Valmentaja: Tuomas Korvenoja

2 Mister F Daag

Kuva: Gerard Forni

Saksassa syntynyt Mister F Daag osoitti kykynsä jo viime vuonna kolmivuotiaana, kun se kukisti Ranskan pääradalla Vincennesissä kesäkuussa ranskalaiset ikätoverit Prix De Gienissä. Viime lokakuussa juostussa 3-vuotiaiden EM-lähdössä Mister F Daag oli viides Face Time Bourbonin voittamassa kisassa.

Pohjoismaisille raviseuraajille Conway Hallin poika tuli tutuksi viimeistään tänä keväänä, kun se kävi voittamassa nelivuotislähdöt Copenhagen Cup - ja Oslo GP -päivinä. Oslossa syntyi myös edelleen voimassa oleva ennätys 10,9. Sen jälkeen ori kilpaili heinäkuussa vain kerran ennen kuin tuli Pariisin UET-karsintaan hyvin valmistautuneena. Karsintalähtönsä se voitti rankan vesikuuron pieksemällä radalla varmoin ottein.

Mister F. Daagin taustahenkilöiden Paul Hagoortin ja Robin Bakkerin yhteistyö on tuottanut UET-menestystä aiemminkin, sillä vuonna 2014 kaksikko pääsi juhlimaan UET-voittoa Robert Bin kanssa. Mister F Daagia ohjastava Robin Bakker on nähty Suomessa kilvanajossa kerran aiemminkin, sillä vuoden 2014 Kymi GP:ssä hän ajoi Commander Crowen kakkoseksi. Hollantilainen Bakker työskentelee Paul Hagoortille, joka pitää hevostilaa Wolvegan raviradan lähellä Alankomaissa.

Kasvattaja: Jean L P Huls

Omistaja: Joseph Vanduffel

Valmentaja: Paul Hagoort


3 Graceful Swamp

Kuva: Mikko Marttinen

Isäntämaa Suomen toinen edustaja on Graceful Swamp, joka tunnetaan lempinimellä Sämpylä. Tunnetuksi hevonen on tullut hurjan voittotehtailunsa ja värikkään valmentajapersoona Erkki-Pekka Mäkisen myötä. UET-finaalissa Sämpylä on valmis laittamaan kansainväliset kilpakumppanit ahtaalle.

Tuorein näyttö UET-karsintalähdössä Solvallassa oli vakuuttava. Varman keulavoiton jälkimainingeissa lähes 6900 voiton mies Ari Moilanen innostui kehumaan Sämpylää ohjastajauransa parhaaksi lämminveriseksi. Vermon moninkertainen champion Moilanen on ollut Sämpylän vakiokuski kolmivuotiskauden alusta saakka ja yhteistyö on ollut tuloksekasta, sillä vain neljässä kilpailussa tulleet laukat ovat katkaisseet voittokulun. Elokuussa Graceful Swamp toi Moilaselle uran ensimmäisen Suuren Suomalaisen Derbyn voiton Vermossa.

Graceful Swamp on ehtinyt voittamaan tähän mennessä jo huimat 29 kilpailua, joiden joukossa Derbyn lisäksi mm. Kasvattajakruunu, Kuopio Stakes, Oulu Express, Seppele-ajo, Glenn Kosmos Memorial ja monta muuta lähtöä.

Kasvattaja: Ari Takaneva, Ilmajoki

Omistaja: Pekka Mäkinen Kp, Tampere

Valmentajat: Erkki-Pekka Mäkinen

4 Face Time Bourbon

Kuva: Gerard Forni

Face Time Bourbon on kovan luokan vieras Suomessa, sillä nelivuotiaasta superlupauksesta on puhuttu Ranskassa ylistävin sanankääntein. Siitä on povattu manttelinperijää tallikaveri Bold Eaglelle ravimaailman huipulla. Menestystä onkin tullut kiitettävästi, sillä Face Time Bourbonilla on koko uralta vain yksi kunnon hutistartti hylkäyksen muodossa. Kaikissa muissa 17 kilpailussa se on joko voittanut tai ollut toinen.

Kolmivuotiskaudella Face Time Bourbon voitti mm. Kriteriumin sekä 3-vuotiaiden Euroopan mestaruuden Ranskassa. Nelivuotiaana se kilpaili alkuvuonna menestyksekkäästi ja oli sitten kesän tauolla. Elokuussa se palasi kanuunakunnossa kilpakentille, sillä Vincennesissä voiton kylkiäisinä syntyi huima maailmanennätystulos 11,2/2700m. UET-karsintansa Face Time Bourbon voitti kovalla tuloksella kuin tyhjää vain.

Face Time Bourbonin valmentaja Sebastien Guaraton on maan menestyksekkäimpiä treenareita ja edellä mainittu Bold Eagle on ollut tallin kirkkain tähti tähän mennessä. UET GP:n suurimman ennakkosuosikin vakio-ohjastajaksi on muodostunut ruotsalainen Björn Goop, joka panostaa voimakkaasti myös Ranskassa menestymiseen. Goopilla on ennestään yksi UET-voitto Conny Nobellilla vuonna 2005.

Kasvattaja: S.A.R.L. Haras Saint Martin

Omistaja: Scuderia Bivans Srl

Valmentaja: Sebastien Guarato


5 Florida Sport

Kuva: Gerard Forni

Pariisin karsintalähdössä Mister F Daagin jälkeen kakkoseksi taistellut Florida Sport on syntymämaansa puolesta Ranskan edustajia. Kaksivuotiaana kahdesti voittanut Florida Sport ei saavuttanut suurempia kolmivuotiskaudella, mutta on tänä vuonna petrannut otteitaan.

Nelivuotiskauden voitot ovat tulleet pienemmistä ympyröistä toisin kuin esimerkiksi Face Time Bourbonilla. Toissa kerralla se oli Frisbee d’Amin voittamassa lähdössä neljäs, ja UET-karsinnasta tuli siis hyvä kakkossija.

Florida Sportin espanjalaislähtöinen valmentaja Miguel X Mestre Suner kävi vuonna 2006 Suomessa osallistumassa oppilasohjastajien EM-kilpailuun, missä paras osalähtötulos oli kakkossija Riihimäeltä. Tässä kisassa Florida Sportia ajava Patrick Joel Pascual Lavanchy ohjastaa ensimmäistä kertaa Suomessa. Kaksikko on menestynyt Sport-loppuisilla hevosilla: kolmivuotias Guillermo Sport voitti kesäkuussa Ranskassa 76 500 euron ykköspalkinnon Prix Albert Viel -lähdöstä.

Kasvattaja: Haras de l'Etoile

Omistaja: Ecurie Bruni

Valmentaja: Miquel X Mestre Suner


6 Frisbee d’Am

Kuva: Gerard Forni

Frisbee d’Am on hätyttellyt Ranskassa ikäluokan kärkeä ja napsinut hyviä sijoituksia, mutta jäänyt kovien voittajien kuten Face Time Bourbonin varjoon. Sama kävi UET-karsintalähdössä, jossa Frisbee d’Am tosin oli oikein hyvä kakkonen Ranskan ykköshirmun jälkeen.

Vielä kolmivuotiaana hevosella keskityttiin matalamman profiilin tehtäviin, mutta tällä kaudella Frisbee d’Am on nostanut rimaa korkeammalle. Elokuussa Face Time Bourbonin ME-tuloksella voittamassa lähdössä se oli kolmas kovalla tuloksella. Ennätyksensä 10,8 Frisbee d’Am teki viime startissa eli UET GP:n karsintalähdössä.

Frisbee d’Amin valmentaja Richard Westerink on tuttu vieras Suomessakin, sillä hänen elämänsä hevonen Timoko kilpaili neljä kertaa Kymi Grand Prix’ssä. Uransa jo päättänyt Timoko on 2000-luvun suurimpia nimiä eurooppalaisessa raviurheilussa, voittihan teräshevonen mm. kahdesti Elitloppetin. Frisbee d’Amin kasvattaja Am Bloodstock AB on suursatsaaja, jolla on menestyviä ravihevosia ympäri maailmaa. Ruotsalaisyrityksen taustalta löytyy Anders Ström, joka tunnetaan myös peliyhtiö Unibetin perustajana.

Kasvattaja: Am Bloodstock AB

Omistaja: Nicole Jasiejko

Valmentaja: Richard Westerink


7 Follow You

Kuva: Gerard Forni

Follow You tulee tämän kauden osalta vähimmillä starteilla finaaliin, sillä oriilla on tältä vuodelta vain kolme kilpailua ennen UET-finaalia. 

Lahjakkuutensa se ehti tosin näyttää jo kolmivuotiaana, jolloin se oli mm. syyskuussa toinen Davidson du Pontin voittamassa Group I -lähdössä. Tänä vuonna ei ole vielä ehtinyt näyttöjä kertyä, mutta kuntokäyrä osoittanee ylöspäin.

Follow You on kisan suurimman ennakkosuosikin Face Time Bourbonin tallikaveri ja Scuderia Bivansin toinen UET-finalisti tänä vuonna. 

Valmentaja Sebastien Guaraton edellinen UET-voitto on vuodelta 2015, jolloin Bold Eagle voitti Hollannin Wolvegassa ajetun finaalin.

Omistajatalli Scuderia Bivansin taustalta löytyy Antonio Somma, jolla on kaikkiaan noin 60 hevosta omistuksessa eri maissa. Menestystä on tullut kiitettävästi Face Time Bourbonin ja elokuussa 08,6-tuloksen painelleen Vivid Wise Asin johdolla.

Kasvattaja: Ecurie Dream With Me

Omistaja: Scuderia Bivans Srl

Valmentaja: Sebastien Guarato


8 Lover Boy

Kuva: Gerard Forni

Belgiassa syntynyt Lover Boy on kilpaillut sekä syntymämaassaan että Ranskassa, mistä rahakkain onnistuminen on nelivuotislähdön voitto ja 25 200 euron ykkösrahat tämän vuoden kesäkuussa. Toissa kerralla Belgiassa Lover Boy voitti murskatyyliin.

Lover Boyn ohjastaja Jorma Kontio on yksi kolmesta suomalaisohjastajasta, joka on voittanut UET Grand Prix’n. Timo Nurmoksen tallin hevosilla hän on ajanut kaksi UET-voittoa: Villiamilla viime vuonna ja Readly Expressillä 2016. Jexpress Dahlia toi vuonna 1992 ensimmäisen suomalaisen UET-voiton.

Lover Boyn omistajatallin takaa löytyy Marc De Soete, joka on kotimaassaan hevosvarusteyrittäjä ja amatööriraviurheilijoiden yhdistyksen puheenjohtaja. De Soeten perheellä on pitkät perinteet Belgian raviurheilussa. Marc oli aiemmin ammattiohjastaja, mutta tekee nyt hevosvarustebisnestä päätyönään. Hän omistaa Lover Boyn yhdessä parinkymmenen hevosen tallia pyörittävän Yannick Desmetin kanssa.

Kasvattaja: Yannick Desmet

Omistaja: D.S.M. Trotting

Valmentaja: Yannick Desmet

9 Donatello Garbo

Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Donatello Garbo aloitti uransa kaksivuotiaana kolmella voitolla ja on kuulunut sen jälkeen tanskalaisen raviurheilun suuriin lupauksiin. Marginaalit eivät aina ole olleet puolella, sillä Kriteriumin finaalissa ori jäi viidenneksi tasaisessa maaliintulossa johtavan rinnalta.

Derbyssä taas ohjastaja Rene Kjär ja selostajakin luulivat maalissa oriin voittaneen, mutta maalikamerankuva todisti toista. Tappio oli karvas, sillä ohjastaja oli niin varma voitosta, ettei avannut korvia eikä ajanut hevostaan. Perinteisessä Tanskan Derbyn revanssissa Ålborg Stora Prisissä ennen UET:n karsintoja ori starttasi numerolla 10 ja saavutti voittanutta Daytonaa maaliin asti ehtimättä ohitse.

Donatello Garbo on Tanskan syksyn muotioriin Wishing Stone (Conway Hall) poika. Derbyn finaalissa oli peräti kuusi sen jälkeläistä eli puolet koko lähdöstä. Ne ottivat kaksoisvoiton ja viidestä ensimmäisestä neljä oli kyseisen oriin jälkeläisiä. Donatello Garbo on 69-vuotiaan ålborgilaisen amatöörivalmentajan Linhardt Jensenin uran ylivoimaisesti paras hevonen. Ohjastaja Olli Koivunen ajaa ensimmäisen UET-finaalinsa.

Kasvattaja: Jens U Nielsen

Omistaja: Jensen Lindhardt

Valmentaja: Jensen Lindhardt

10 Forfantone Am

Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Ruotsi sai tänä vuonna poikkeuksellisesti vain yhden UET-finalistin. Forfantone Am oli otsikoissa jo yksivuotiaana, sillä se oli pitkään Ruotsin huutokauppahistorian kallein varsa. SRF Stable osti sen Kolgjini Sales -huutokaupasta peräti 2,7 miljoonan kruunun (noin 270 000 euroa) vasarahinnalla.

Vielä Forfantone Am ei ole ostohintaansa juossut, mutta lahjoja sillä piisaa. Kolmivuotiaana se teki asiallista jälkeä ikäluokan huippujen tuntumassa: Kriteriumista tuli kuutossija ja Breeder’s Crownin finaalissa viides sija. Nelivuotiskauden tähän mennessä ainoa voitto tuli juhannuksena Rättvikin Breeder’s Crown -alkuerässä, jossa taakse jäi mm. Lewis Ale. Suoritusvarma Forfantone Am

Forfantone Amin takaa löytyy raviurheiluun miljoonia ja taas miljoonia satsanneita omistajia. Kasvattaja AM Bloodstock on myös Frisbee d’Amin kasvattaja. Forfantone Amin omistaja SRF Stablen taustalta löytyy Lennart Ågren, jolla on iso lauma hevosia. Niistä tunnetuimmat ovat Hambo-voittaja Perfect Spirit ja toissa kesänä Mikkelissä St Michelin voittanut Heavy Sound.

Kasvattaja: Am Bloodstock AB

Omistaja: SRF Stable

Valmentaja: Roger Walmann


11 Max Brady

Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Graceful Swamp ei ole tämän lähdön ainoa Derby-voittaja, sillä Max Brady voitti Norjan Derbyn kuukausi sitten maan pääradalla Bjerkessä.

Max Brady menestyi jo kolmivuotiaana, jolloin rahallisesti suurin onnistuminen tuli Prinsessa Märtha Louisen pokaalilähdöstä. Tuolloin Max Brady voitti ja tienasi 400 000 Norjan kruunua. Sen jälkeen se voitti Kriteriumin karsintalähdön, mutta Stoletheshow’n voittamassa 

finaalissa oli tyytyminen nelossijaan.

Nelivuotiskauden Max Brady aloitti kesäkuussa ja yksi startti alla se oli sen jälkeen valmis voittamaan Jarlsberg Grand Prix’n, jossa ajettiin ensin karsinta ja finaali samana päivänä. Derbyssä se oli paras ensin karsintalähdössään ja otti sitten finaalissa niukan taisteluvoiton, jonka ansiosta tienasi komeat kaksi miljoonaa Norjan kruunua.

Valmentaja Geir Vegard Gundersen sai UET-finaaliin lopulta kaksi valmennettavaansa, joista Max Bradyä hän ohjastaa itse. Gundersenin tallin nelivuotiaat ovat tehneet hurjaa tulosta. Tallin lippulaiva, tappioton Hillary B.R. voitti Norjan Tammaderbyn, mutta loukkaantui sen jälkeen harmittavasti. Gundersen voitti Norjan Derbyn myös vuonna 2018, jolloin Gretzky B.R. oli paras.

Kasvattaja: Stall Toftemo

Omistaja: Stall Toftemo

Valmentaja: Geir Vegard Gundersen


12 Noble Superb

Kuva: Anders Kongsrud

Takarivin uloimmilla paikoilla on siis kaksi norjalaisedustajaa Geir Vegard Gundersenin tallista. Noble Superb nousi tähän porukkaan mukaan sen jälkeen, kun UET-karsintalähdössä finaalipaikat lunastaneet Stoletheshow ja Smokin Joe päättivät jättää finaalipaikkansa käyttämättä.

Noble Superb on kuulunut Norjassa ikäluokkansa parhaimmistoon, vaikka kirkkaimmat onnistumiset ovat vielä antaneet odottaa itseään suurkilpailuissa. Hallussa on kuitenkin kolmossijat sekä Kriteriumin että Derbyn finaaleista. Ensin mainitussa edellä maalissa olivat Stoletheshow ja Catherine’s Chevy, joka kilpailee tänään Vermossa Käpylä Grand Prix’ssä. Derbyn finaalissa Noble Superb hävisi vain Max Bradylle Eye Of The Tigerille.

Magnus Teien Gundersen, 23, on raviurheilun nuoria huippulupauksia Norjassa. Hän on menestynyt isänsä Geir Vegardin valmentamilla hevosilla mainiosti voittaen mm. hiljattain Tammaderbyn Hillary B.R.:llä. Nuorempi Gundersen ajoi ensimmäisen yli sadan voiton kautensa vuonna 2017, ja tänä vuonna sadan voiton rajasta puuttuu tätä kirjoittaessa enää neljä ykkössijaa.


Kasvattaja: Ingar Hagen

Omistaja: Erik Sandbäk

Valmentaja: Geir Vegard Gundersen