Hyppää sisältöön

Tutustu Kuninkuusravien pääkilpailujen osallistujiin – esittelyssä seppelettä jahtaavat tammat

Kuninkuusravit ravataan Seinäjoella 31.7.-2.8.2020. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 1.8. 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 2.8. 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla. Kilpailuihin osallistuu 12 kantakirjattua tammaa ja 12 kantakirjattua oritta. Tutustu alla kuningatarkilpailun osallistujiin.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen. Kokonaistilannetta voit seurata helposti Hippoksen Mobiilihepassa, jossa tilanne päivittyy jokaisen osalähdön jälkeen sivun alareunaan.


AKAASIA

Akaasia  kuva anu leppänen
Akaasia. kuva:Anu Leppänen


Startteja 101: 34–15–9. Voittosumma 266 370 €. Ennätys: 20,4aly. Ikä: 14

Porissa 2016 ja Vermossa 2017 Saaga S:n takana kakkoseksi kuningatarkisassa sijoittunut Akaasia otti seppeleensä vuonna 2018 Rovaniemellä. Viime vuonna Ari Oja-Nisulan suojatti starttasi kuitenkin vain kolmesti ja Lahden karkelot jäivät kokonaan väliin. Tuskin kovin moni uskoi tämänkään kauden ensimmäisten starttien jälkeen Akaasian olevan kuningatarkisassa mukana mutta tamma oli eri mieltä.

St Michel Tammatähdessä Markku Hietanen otti Akaasian kanssa asemat 2. sisältä, mistä tamma sitten spurttasi maalisuoralla varmaan voittoon. ”Hyvät tulevat takaisin” -sanonta osui taas kerran oikeaan.

Omistaja: Ari Oja-Nisula, Kurikka

Kasvattaja: Ari Oja-Nisula, Kurikka

Valmentaja: Ari Oja-Nisula, Kurikka

Ohjastaja: Markku Hietanen, Laihia

Hoitaja: Iisakki Oja-Nisula

Akaasia Mobiilihepassa

AUROTAR

Aurotar kuva nelli saari
Aurotar. kuva:Nelli Saari


Startteja 68: 7–14–10. Voittosumma 46 710 €. Ennätys: 22,6aly. Ikä: 10

Aurotar debytoi kuningatarkisassa ilman suurempia menestyspaineita. Se on parin menestyksellisesti selkeästi vaisumman kauden jälkeen nostanut tänä vuonna merkittävällä tavalla tasoaan ja tästä Matti Koskisen suojatti palkittiin paikalla kuningatarkisassa.

Aurotar voitti kesäkuussa Porissa yllättäjänä tammalähdön, jossa taakse jäivät mm. Akaasia, Ryti-Tyttö ja Sävel-Taika. Edellisestä voitosta oli ehtinyt kulumaan yli kaksi vuotta. Viime talvena palaset tuntuvat kuitenkin loksahtaneen kohdalleen ja Aurottaren esityksiä seurataan mielenkiinnolla niin Seinäjoella, kuin tämän kisan jälkeenkin.

Omistaja: Matti Koskinen, Sastamala

Kasvattaja: Matti Koskinen, Sastamala

Valmentaja: Matti Koskinen, Sastamala

Ohjastaja: Tuomo Ojanperä, Pori

Hoitaja: Liina Koskinen

Aurotar Mobiilihepassa

HETVIINA

Hetviina - Antti Tupamäki kuvaaja Ida Laine- HUOM vain Kuninkuusraveihin liittyvään käyttöön
Hetviina. kuva:Ida Laine


Startteja 102: 18–7–12. Voittosumma 113 305 €. Ennätys: 23,0aly. Ikä: 10

Kolmas kerta toden sanoo? Hetviinan debyytti kuningatarkisassa päättyi Rovaniemellä 2018 keskeytykseen mutta viime kesänä Lahdessa Antti Tupamäen valmennettava oli jo kokonaiskisassa viides. Tuota viime vuotta voidaankin pitää Hetviinan lopullisena murtautumisena avoimen tason huipulle.

Tämän kesän vahvat suoritukset ovat nostaneet Hetviinan kuningatarkisan selkeäksi suosikiksi. Nordic Queenin voitto irtosi laukasta huolimatta ja Vermossa 3120 metrin matkalla A.V. Marttilan Tammasarjassa nähtiin aivan mykistyttävä keulasoolo. 

Omistaja: Christer Sandholm, Kirkkonummi

Kasvattaja: Christer Sandholm, Kirkkonummi

Valmentaja: Antti Tupamäki, Petäjävesi

Ohjastaja: Antti Tupamäki, Petäjävesi

Hoitaja: Heidi Nurmi

Hetviina Mobiilihepassa

LAKAN LEIJA

Lakan Leija kuva Juho Hämäläinen
Lakan Leija. kuva:Juho Hämäläinen


Startteja 45: 11–10–4. Voittosumma 41 950 €. Ennätys: 23,2aly. Ikä:8

Yksi neljästä kuningatarkisan ensikertalaisesta. Hevonen on kehittynyt tasaisesti vuosi vuodelta ja annettujen näyttöjen valossa paikka kirkkaimpiin parrasvaloihin nostetusta tusinasta oli täysin ansaittu. Juhannuksena Power Parkissa ravatussa Nordic Queenissa Hetviinan jälkeen hienosti toinen.

Vermossa A.V. Marttilan Tammasarjassa kulki päätöskierroksen kelpo kyytiä saaden esityksestään puhtaat paperit, vaikka kärkikolmikkoa tamma ei sinä päivänä kovassa lopetuksessa pystynytkään haastamaan.

Omistaja: Mikko Tuomaala, Lapua

Kasvattaja: Maatalousyhtymä Tuomaala, Lapua

Valmentaja: Erkki Tuomaala, Lapua

Ohjastaja: Santtu Raitala, Pihtipudas

Hoitaja: Mikko Tuomaala

Lakan Leija Mobiilihepassa

LIISAN TULILINTU

Liisan Tulilintu - Harri Kotilainen kuvaaja Ida Laine-1 HUOM vain Kuninkuusraveihin liittyvään käyttöön
Liisan Tulilintu. kuva:Ida Laine


Startteja 65: 15–8–7. Voittosumma 73 395 €. Ennätys: 23,4aly. Ikä: 9

Liisan Tulilintu on aivan kiistatta ”kyvykäs mutta epävarma” -kategorian hevonen. Harri Kotilaisen valmennettava on urallaan laukannut 31/64 startissa mutta on tamma pystynyt koviakin ykkösiä nappaamaan laukkastarteissaankin. Toki kuningatarkisan luonnetta ajatellen epävarmuus tuo mukanaan haasteita.

Liisan Tulilintu debytoi viime vuonna Lahdessa kuningatarkisassa, mutta laukkasi kahdella avausmatkalla hylkäykseen. Päätösmatkalla ravi maistui, tuloksena viides sija. Liisan Tulilintu pystyy ehjillä suorituksilla menestymään. Tamma on itse itsensä pahin vastustaja.

Omistaja: Susanna Raevaara ja Arno Vepsäläinen, Rautalampi

Kasvattaja: Susanna Raevaara ja Jukka Vepsäläinen, Rautalampi

Valmentaja: Harri Kotilainen, Äänekoski

Ohjastaja: Harri Kotilainen, Äänekoski

Hoitaja: Terhi Kotilainen

Liisan Tulilintu Mobiilihepassa

PISKON POUTA

Piskon Pouta - Kimmo Määttänen kuvaaja Ida Laine-1 HUOM vain Kuninkuusraveihin liittyvään käyttöön
Piskon Pouta. kuva: Ida Laine


Startteja 77: 16–14–9. Voittosumma 85 365 €. Ennätys: 22,4aly. Ikä: 9

Toista kertaa kuningatarkisassa mukana oleva Piskon Pouta oli Lahdessa kokonaiskisassa hienosti kolmas ja tuo suoritus luonnollisesti synnyttää ennakko-odotuksia tällekin vuodelle. Mari Rautiaisen valmennettava joutui jäämään St Michel Tammatähdestä pois, mutta kyse oli varotoimenpiteestä. Piskon Pouta kärsii allergioista, joiden lääkitsemisestä seuranneet varoajat estivät Mikkelissä kilpailemisen.

Kimmo Määttäsen ajokki pystyy menestymään onnistuessaan matkalla kuin matkalla. Lahdessa tamma oli maililla toinen ja päätösmatkalla kolmas. Piskon Pouta on vahva kandidaatti kokonaiskisan kärkisijoille.

Omistaja: Taisto Rautiainen, Rääkkylä

Kasvattaja: Taisto Rautiainen, Rääkkylä

Valmentaja: Mari Rautiainen, Rääkkylä

Ohjastaja: Kimmo Määttänen, Joensuu

Hoitaja: Marjo Väisänen

Piskon Pouta Mobiilihepassa

RYTI-TYTTÖ

Ryti-Tyttö Juha Länsimäki 2020 Kuva Ida Laine
Ryti-Tyttö. kuva:Ida Laine


Startteja 130: 22–11–16. Voittosumma 111 890 €. Ennätys: 22,4aly. Ikä: 12

Rovaniemellä 2018 mailin voittaneen ja kokonaiskisassa kolmanneksi sijoittuneen Ryti-Tytön kohdalla kovat odotukset eivät viime kesänä täyttyneet tamman jäätyä Lahdessa kaikilla kolmella matkalla kauas kärkisijoilta. Kaiken kaikkiaan Olli-Matti Porolan valmennettava on neljättä kertaa mukana kuningatarkisassa.

Tuoreimmat startit todistavat kuntokäyrän osoittavan nyt yläviistoon. Toissakerralla Lahdessa Ryti-Tyttö vastasi sopivassa tehtävässä suosikkiasemaansa voitolla ja Mikkelissä St Michel Tammatähdessä se esitti laukan jälkeen keskijoukoista hyvän loppuvedon.

Omistaja: Kai Pajala, Olli-Matti Porola ja Marko Taittonen, Lapua

Kasvattaja: Jukes-Talli, Sodankylä

Valmentaja: Olli-Matti Porola, Lapua

Ohjastaja: Juha Länsimäki, Joensuu

Hoitaja: Johanna Sokka

Ryti-Tyttö Mobiilihepassa

SÄVEL-TAIKA

Savel-Taika_-_Olavi_Oja-Nisula 2019 kuvaaja_Ida_Laine-1
Sävel Taika. kuva:Ida Laine


Startteja 92: 10–17–9. Voittosumma 127 035 €. Ennätys: 22,8aly. Ikä: 12

Sävel-Taika on nostanut itsensä kahden edellisvuoden aikana tammojen eliittiin. Rovaniemellä 2018 Olavi Oja-Nisulan silmäterä voitti päätösmatkan ja oli kokonaiskisassa toinen Akaasian jälkeen. Viime vuonna Lahdessa tamma voitti puolestaan avausmatkan ja oli kokonaiskisassa toistamiseen kakkonen, nyt Vieskerin Virvan jälkeen.

Tämän vuoden starttien päätehtävä on ollut selkeästi valmistaa tammaa kauden pääkisaan. Vahvan tamman kohdalla odotukset ovat ennakkoon korkealla erityisesti päätösmatkan suhteen. Irtoaakohan Hetviinan takana kolmas kakkossija kuningatarkisassa, vai onko jo seppeleen vuoro?

Omistaja: Olavi Oja-Nisula, Ilmajoki

Kasvattaja: Talli Sävel, Kouvola

Valmentaja: Olavi Oja-Nisula, Ilmajoki

Ohjastaja: Olavi Oja-Nisula, Ilmajoki

Hoitaja: Kirsi Vierikko

Sävel-Taika Mobiilihepassa

TAKSVENLA

Taksvenla_2_kuva_juho_hamalainen
Taksvenla. kuva:Juho Hämäläinen


Startteja 128: 13–14–10. Voittosumma 39 645 €. Ennätys: 23,4aly. Ikä: 10

Vermossa A.V. Marttilan Tammasarjassa täysin ylivoimaisen Hetviinan takana napattu kakkossija 3120 metrin matkalla taisi avata ensimmäistä kertaa tällä tasolla mukana olevalle Taksvenlalle lopullisesti portit Seinäjoen kuninkuuskisaan.

Tamma oli toki hyvä myös Juhannuksena Power Parkissa. Ravi- ja suoritusvarmuus ovat tamman kovimmat aseet tässä kivikovassa tehtävässä. Edellisestä laukkamerkinnästä on aikaa reilu vuosi ja viimeiset 21 starttia Taksvenla on kulkenut ravia. Ehjää suoritusta kisassa tarvitaan.

Omistaja: Veijo Hakala, Lapua

Kasvattaja: Veijo Hakala, Lapua

Valmentaja: Veijo Hakala, Lapua

Ohjastaja: Hannu Hietanen, Laihia

Hoitaja: Niko Rajala

Taksvenla Mobiilihepassa

TÄHTITUULA

Tähtituula 2020 kuva_juho_hamalainen
Tähtituula. kuva:Juho Hämäläinen


Startteja 71: 8–10–8. Voittosumma 37 565 €. Ennätys: 22,7aly. Ikä: 10

Tähtituula voitti Vermon A.V. Marttilan Tammasarjan 3120 metrin matkalla keulasta lopulta varmaan tapaan ja tarrasi kiinni kuningatarkisalipusta. Tuosta startista saadut 4000 euroa ovat yli 10% tämän hetkisestä voittosummasta ja on itsestään selvää, että edessä on toistaiseksi uran kovin tehtävä. Varsottuaan vuonna 2017 Tähtituula on kuitenkin aloittanut kipuamisen kohti tammahuippua.

Tammojen porukka on todella tasainen ja juoksunkulut näyttelevät keskeistä roolia. Avausmatkalla takamatkan lähtöpaikka vaikeuttaa menestyshaaveita, mutta maililla asemat ovat merkittävästi paremmat.

Omistaja: Suvelan Talli, Jyväskylä

Kasvattaja: Tähen Talli, Jyväskylä

Valmentaja: Jussi Suominen, Kouvola

Ohjastaja: Antti Teivainen, Nurmijärvi

Hoitaja: Jemina Suominen

Tähtituula Mobiilihepassa

VILMA LYYDIA

Vilma Lyydia Tuomas Pakkanen 2020 Kuva Ida Laine
Vilma Lyydia. kuva:Ida Laine


Startteja 145: 33–18–15. Voittosumma 91 726 €. Ennätys: 22,7aly. Ikä: 12

Vilma Lyydia on mukana kuningatarkisassa kolmatta kertaa. Rovaniemeltä ja Lahdesta karttui ensisijaisesti kokemusta, ja menestys on kokonaiskisassa ollut vielä tiukassa. Viime kesänä Lahdessa tamma oli avausmatkalla hienosti kolmas, mutta päätyi päätösmatkalla keskeyttämään. Ehjä kokonaiskisa onkin hyvä lähtökohta tavoitteiden asetteluun.

Tamma on kuitenkin suorittanut läpi kesän hyvällä tasolla. Viimeistely St Michel Tammatähdessä jätti jossiteltavaakin, sillä Vilma Lyydia tuli lähdön voittaneen Akaasian takana vailla kiritilaa maaliin. Voimia tuntui jäävän varastoon. Kunto on siis kohdallaan.

Omistaja: Milla Hiekkaranta ja Teija Ratinen, Kiuruvesi

Kasvattaja: Teija ja Martti Ratinen, Kiuruvesi

Valmentaja: Martti Ratinen, Kiuruvesi

Ohjastaja: Tuomas Pakkanen, Siilinjärvi

Hoitaja: Teija Ratinen

Vilma Lyydia Mobiilihepassa

VIRIN CAMILLA

Virin Camilla Hannu Torvinen 2020 Kuva Ida Laine
Virin Camilla. kuva:Ida Laine


Startteja 117: 12–21–15. Voittosumma 206 130 €. Ennätys: 21,3aly. Ikä: 13

Ravi- ja suoritusvarmana kilpailijana tunnettu Virin Camilla on nyt viidettä kertaa peräkkäin mukana kuningatarkisassa. Tähän mennessä tamma on ollut kokonaiskisassa kahdesti kolmas ja kahdesti neljäs. Se voitti mailin matkat niin Vermossa 2017, kuin viime kesänä Lahdessakin.

Lähtönopeus on Reino Miettisen valmennettavan vahvuuksia. St Michel Tammatähdessä Virin Camilla teki keulasta hyvän esityksen, vaikka Akaasia lopussa ohi spurttasikin. Niin hevosen ominaisuudet, kuin tämänhetkinen kuntokin, puhuvat kokonaiskisassa tälläkin kerralla kärkipään sijoituksien puolesta.

Omistaja: Scuderia Camerata, Siilinjärvi

Kasvattaja: Heikki Smolander, Tuusniemi

Valmentaja: Reino Miettinen, Siilinjärvi

Ohjastaja: Hannu Torvinen, Jämsä

Hoitaja: Arja Miettinen

Virin Camilla Mobiilihepassa