Hyppää sisältöön

Tutustu kuningatarkandidaatteihin – esittelyssä hevoset taustajoukkoineen

Kuninkuusravit ravataan Lahden Jokimaalla 2.-4. elokuuta. Kuningatar- ja kuninkuuskilpailussa osallistujat kohtaavat toisensa lauantaina 3.8. 2100 metrin osamatkalla ja sunnuntaina 4.8. 1609 metrin sekä 3100 metrin osamatkoilla. Kilpailuihin osallistuu 12 kantakirjattua tammaa ja 12 kantakirjattua oritta.

Ravikuningatar on tammojen kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen ja ravikuningas oriiden kilpailussa parhaan kokonaisajan saavuttava hevonen. Kokonaistilannetta voit seurata helposti Hippoksen Mobiilihepassa, jossa tilanne päivittyy jokaisen osalähdön jälkeen sivun alareunaan.


Hetviina
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

9-vuotias Hetviina osallistuu kuningatarkilpailuun toista kertaa. Viime vuonna Rovaniemellä kesän paras terä oli tammalta kuitenkin kateissa ja se joutui jättämään leikin kesken avausmatkan jälkeen. Tämän vuoden kilpailuun Hetviina lähteekin revanssimielellä.

Kuluva vuosi on vielä sujunut Hetviinalta voitoitta, mutta sitkeä esitys johtavan rinnalta Vermon 3100 metrillä osoitti tamman kunnon olevan kohdillaan. Mikkelin Tammatähdessä 700 metrin kiri kolmannesta ulkoa toi neljännen sijan uudella mailin ennätysajalla 1.23,3.

Omistaja: Christer Sandholm, Kirkkonummi
Kasvattaja: Christer Sandholm, Kirkkonummi
Valmentaja: Antti Tupamäki, Petäjävesi
Ohjastaja: Antti Tupamäki
Hoitaja: Rosa Kangas

Hetviina Mobiilihepassa

Huimariina
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Näillä näkymin viimeistä vuottaan ennen siitosuraa kilpaileva Huimariina on useamman vuoden ajan kuulunut suomenhevostammojen eliittiin. Tamma on aikaisemmin osallistunut kuningatarkilpailuun kaksi kertaa, parhaan sijoituksen ollessa Turussa 2016 saavutettu neljäs sija. Vuosi 2019 on tuonut Huimariinalle kaksi voittoa, joista arvokkaampi tuli Vermossa toukokuun alussa ajetussa A.V. Marttilan Tammasarjassa. Viimeisimmissä starteissa tammaa on kuitenkin vaivannut epävarmuus, joten Huimariinan päivän vire on pieni kysymysmerkki ennen h-hetkeä.

Omistaja: Ari Kuronen & Anna-Liisa Lammi, Nokia
Kasvattaja: Jessica Vanne, Hyvinkää
Valmentaja: Johanna Sianoja, Sastamala
Ohjastaja: Ari Moilanen
Hoitaja: Juha Sianoja

Huimariina Mobiilihepassa

Juliette Lax
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Juliette Lax on tänä vuonna puhjennut kirjaimellisesti kukkaan. Vakuuttavaa jälkeä tehnyt tamma on ottanut 10 startistaan jo kahdeksan ykkössijaa. Näistä rahakkaimmat ovat tulleet Kuopion perinteisestä Savo-ajosta sekä Härmän Powerparkissa juhannuksena ravatusta Nordic Queenistä. Elimäellä valmentautuva Juliette Lax osallistuu nyt toista kertaa kuningatarkilpailuun. Debyytti Vermossa vuonna 2017 päättyi kuitenkin jo avausmatkan jälkeen.

Juliette Laxin ohjastaja Antti Teivainen tietää, miten kuningatarkilpailussa menestytään. Hän on juhlinut ohjastajana ravikuningattaren titteliä kaikkiaan seitsemän kertaa.

Omistaja: Juliette Talli, Helsinki
Kasvattaja: Stall Lax, Loviisa
Valmentaja: Jussi Suominen, Kouvola
Ohjastaja: Antti Teivainen
Hoitaja: Tanja Mäkeläinen

Juliette Lax Mobiilihepassa


Liisan Tulilintu
Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Liisan Tulilintu on tunnettu koko kilpailu-uransa ajan kyvykkäänä menijänä. 8-vuotiaan tamman ensiesiintymistä kuninkuusravitasolla seurataankin mielenkiinnolla. Kuluvana vuonna Liisan Tulilintu on erehtynyt ulos kolmen parhaan joukosta vain kerran ja viimeisimmässä kilpailussaan Teivossa tamma tykitti toisesta paria ulkoa ylivoimaiseen voittoon uudella tasoitusennätyksellään 1.23,4/2140 metriä. Valiojuoksijarajan Liisan Tulilintu alitti ensimmäisen kerran Härmän Powerparkin Nordic Queenissä, jossa se sijoittui kolmanneksi.

Omistaja: Susanna Raevaara & Arno Vepsäläinen, Rautalampi
Kasvattaja: Susanna Raevaara & Jukka Vepsäläinen, Rautalampi
Valmentaja: Harri Kotilainen, Äänekoski
Ohjastaja: Harri Kotilainen
Hoitaja: Terhi Kotilainen

Liisan Tulilintu Mobiilihepassa

Piskon Pouta
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Pohjois-Karjalan edustaja kuningatarkilpailussa on Piskon Pouta. Menestyneistä suomenhevoskasvateistaan tunnetun Taisto Rautiaisen kasvattama ja omistama sekä hänen tyttärensä Mari Rautiaisen valmentama tamma viimeisteli kuningatarkisaan voittamalla St. Michelin Tammatähden toisesta paria ulkoa ennätysajallaan 1.22,7a/1609 metriä. Ensimmäistä kertaa Lahteen saapuvalla Piskon Poudalla on kytkös myös Lahden kuninkuusravihistoriaan, sillä tamman neljäs emä Riuskan-Tyttö seppelöitiin ravikuningattareksi Lahden vanhalla montulla vuonna 1974.

Omistaja: Taisto Rautiainen, Rääkkylä
Kasvattaja: Taisto Rautiainen
Valmentaja: Mari Rautiainen, Rääkkylä
Ohjastaja: Kimmo Määttänen
Hoitaja: Mari Rautiainen

Piskon Pouta Mobiilihepassa

Poikolan Neito
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Poikolan Neito kuuluu tämän vuoden yllättäjiin tammojen puolella. 9-vuotias tamma aloitti kautensa tammikuussa vaatimattomalla 16 720 euron voittosummalla ja vielä toukokuussa kuningatarkilpailu vaikutti kaukaiselta tavoitteelta. Kurssin käänsi kuitenkin heinäkuun puolessa välissä 3100 metrin matkalla ajettu A.V. Marttilan Tammasarja, jossa Poikolan Neito otti Iikka Nurmosen tarjoaman tarkan juoksun jälkeen voiton. Taakse jäi moni nytkin mukana olevista tammahuipuista.

Poikolan Neitoa voi kutsua todellakin kotiradan hevoseksi, sillä tamma valmentautuu Iikka Nurmosen ja Jenni Tuokon hoivissa Jokimaan ratatallilla.

Omistaja: Irja Ikonen & Keijo Jääskeläinen, Lieksa
Kasvattaja: Martti Pirkola, Mikkeli
Valmentaja: Iikka Nurmonen, Lahti
Ohjastaja: Iikka Nurmonen
Hoitaja: Jenni Tuokko

Poikolan Neito Mobiilihepassa

Ryti-Tyttö
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Viime vuonna Rovaniemen kuningatarkilpailussa kolmanneksi sijoittuneen ja mailin osalähdön voittaneen Ryti-Tytön kausi on tähän mennessä ollut katkonainen. Takana on ainoastaan neljä kilpailua, joista parhaana saavutuksena on Nordic Queenin neljäs sija Härmän Powerparkissa. Sisäpareissa juossut tamma näytti lopussa mainiolta ja mikäli Kuninkuusraveja edeltävä pitkä starttitauko ei haittaa, niin Ryti-Tytöllä on sanansa sanottavana myös Jokimaalla.

11-vuotias Ryti-Tyttö on aikaisemmin osallistunut kuningatarkilpailuun myös Turussa 2016. Tamman uran voitokkain vuosi on ollut 2015, jolloin se otti 10 ykkössijaa.

Omistaja: Kai Pajala & Olli-Matti Porola & Marko Taittonen, Oulainen-Lapua
Kasvattaja: Jukes-Talli, Sodankylä
Valmentaja: Olli-Matti Porola, Lapua
Ohjastaja: Jonny Länsimäki
Hoitaja: Johanna Sokka

Ryti-Tyttö Mobiilihepassa

Sokru
Kuva: Hippos/Iita-Maria Ahtiainen

Sokru on noussut tänä vuonna suomenhevostammojen kärkijoukkoon. Huhtikuussa Vermon Tammatähden urhea kakkossija vain Juliette Laxille hävinneenä antoi jo viitettä tulevasta. Kauden voittosaldo aukesi kotiradalla Kausalassa kesäkuun alussa ja viimeistään A.V. Marttilan Tammasarjan voitto maililla avasi Iitin tammalle ovet Lahden kuningatarkilpailuun. Sokrun kärryille nousee sen kasvattaja Timo Tuominen Kuivannolta, joka on myös ohjastanut kaikki tamman uran 39 kilpailua.

Omistaja: Matti Mäki-Mattila, Iitti
Kasvattaja: Timo Tuominen, Orimattila
Valmentaja: Matti Mäki-Mattila
Ohjastaja: Timo Tuominen
Hoitaja: Timo Taina

Sokru Mobiilihepassa

Sävel-Taika
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Etelä-Pohjanmaalta saapuva Sävel-Taika sykähdytti viime vuonna Rovaniemen kuningatarkilpailussa. Päätösmatkan ykkössija ennen ravikuningattareksi seppelöityä Akaasiaa nosti tamman kokonaiskilpailun toiselle sijalle. Menestysvuoden toisen voittonsa Sävel-Taika otti Lahden avoimessa tammalähdössä lokakuussa. Monen muun kuningatarkilpailun osallistujan tavoin alkukausi on ollut Sävel-Taian kannalta mutkikas. Jämsän tammalähdön kolmas sija heinäkuun puolivälissä osoitti kuitenkin kuntokäyrän olevan ylöspäin.

Omistaja: Olavi Oja-Nisula, Ilmajoki
Kasvattaja: Talli Sävel, Kouvola
Valmentaja: Olavi Oja-Nisula
Ohjastaja: Olavi Oja-Nisula
Hoitaja: Kirsi Vierikko

Sävel-Taika Mobiilihepassa

Vieskerin Virva
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Vieskerin Virva on mukana kuningatarkilpailussa kolmatta kertaa. Vermossa 2017 tamma oli kokonaiskilpailun viides ja viime vuonna Rovaniemellä seitsemäs. Vieskerin Virva tunnetaan jaksavana menijänä ja tamma pitää hallussaan volttilähetyksen Suomen ennätystä tammojen yli 3000 metrin matkalla (1.26,9/ 3100 metriä). Vieskerin Virvan tämän vuoden ainoa ykkössija tuli kesäkuun alussa Ylivieskan Helätin -ajossa, jossa tamma vastaili keulapaikalta sitkeästi Vilma Lyydian ohitusyrityksiin. Lahdessa Vieskerin Virva tullee rutiinillaan olemaan vahvoilla kokonaiskilpailun kärkisijoja ratkottaessa.

Omistaja: Talli Vanhahonko, Honkajoki
Kasvattaja: Jukka Vanhahonko, Honkajoki
Valmentaja: Sanna Päivike, Kankaanpää
Ohjastaja: Mika Forss
Hoitaja: Harri Viinanen

Vieskerin Virva Mobiilihepassa


Vilma Lyydia
Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Vilma Lyydian kauden kuparinen on vielä rikkomatta, mutta tamma on väläytellyt osaamista jo Ylivieskan Helätin -ajossa sekä Mikkelin St. Michelin Tammatähdessä. Erityisesti jälkimmäisessä Kiuruveden tamma kesti keulassa reippaan matkavauhdin kunnialla maaliin saakka sijoittuen lopulta kolmanneksi. Vilma Lyydia osallistuu nyt toista kertaa seppelejahtiin, viime vuonna debyytti Rovaniemellä toi kokonaiskilpailun kahdeksannen sijan.

Valmentaja Martti Ratinen on aikaisemmin osallistunut kuningatarkilpailuun Vilma Lyydian emänemällä Vilmavalla Oulussa vuonna 1994 sekä kuninkuuskilpailuun Einomiehellä vuonna 2009.

Omistaja: Milla Hiekkaranta & Teija Ratinen, Kiuruvesi
Kasvattaja: Teija & Martti Ratinen, Kiuruvesi
Valmentaja: Martti Ratinen, Kiuruvesi
Ohjastaja: Tuomas Pakkanen
Hoitaja: Teija Ratinen

Vilma Lyydia Mobiilihepassa


Virin Camilla

Kuva: Hippos/Anu Leppänen

Virin Camilla on tehnyt viime vuosina varmaa jälkeä. Tamma ei ole päässyt juhlimaan monilla voitoilla, mutta hyvät sijoitukset oikeissa kohdin ovat vakiinnuttaneet Virin Camillan paikan tammaparhaimmistossa. Tamman ensikosketus kuninkaallisiin ympyröihin tapahtui Turussa 2016, jolloin se oli kokonaiskilpailussa heti kolmas. Vermossa 2017 sijoituksena oli jälleen kolmas ja meriittilistalle kirjattiin samalla mailin osalähdön voitto. Vuosi sitten Rovaniemen matka päättyi Virin Camillan osalta neljänteen sijaan.

Tänä vuonna Virin Camilla on sijoittunut Härmän Powerparkissa ravatussa Nordic Queenissä toiseksi sekä Kuopion Savo-ajossa kolmanneksi.

Omistaja: Scuderia Camerata, Siilinjärvi-Helsinki
Kasvattaja: Heikki Smolander, Tuusniemi
Valmentaja: Reino Miettinen, Siilinjärvi
Ohjastaja: Hannu Torvinen
Hoitaja: Arja Miettinen

Virin Camilla Mobiilihepassa

Lue myös:


28.7.2019 Ryti-Tyttöä kuningatarkilpailussa ohjastava Jonny Länsimäki: "Tärkein hevonen urallani"

27.7.2019 Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen ensimmäisten osamatkojen lähtöradat selvillä

26.7.2019 Rääkkylässä kasvaa huippuhevosia – Taisto ja Mari Rautiaisen kolme kasvattia Kuninkuusravien seppelejahtiin

24.7.2019 Lahden Kuninkuusravien pääkilpailujen osallistujat valittu