Hyppää sisältöön

Turvalliset kilpailuolosuhteet kiilaavat kaiken edelle

Suomessa on jouduttu viime viikkoina perumaan raveja olosuhteiden vuoksi. Ensisijaisesti tarkastellaan aina sitä, pystytäänkö kilpailijoille takaamaan turvalliset olosuhteet. Äimärautiolla tämän illan ravien aloitusaikaa päätettiin siirtää tunnilla eteenpäin.

Vermo_talvi

Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala keskustelee kaviourien kunnosta ratojen eläinlääkäreiden kanssa tapauskohtaisesti.

”Ihmisten ja hevosten turvallisuudesta ravikilpailuissa ei tingitä”, hän sanoo. ”Mikäli kavioura ei takaa turvallisia kilpailuolosuhteita eikä ravien siirto toiselle paikkakunnalle ole mahdollista, ravien peruminen on perusteltu ratkaisu.”

Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen kertoo, että kaviourien tilanteesta ja mahdollisesta siirtotarpeesta käydään aktiivista vuoropuhelua ravijärjestäjien kanssa.  

”Esimerkiksi Kouvola hoiti viime Ravilauantain osalta homman hienosti. Rataa alettiin valmistella kohti tulevaa ravipäivää viikko aiemmin. Raveja edeltävänä päivänä perjantaina radalle pyydettiin vielä erikseen valmentaja testaamaan rataa”, Pekonen sanoo.

Ravipäivän siirto paikkakunnalta toiselle on aina parempi vaihtoehto kuin ravien peruminen kokonaan, mikäli jokin ravirata järjestysvuorossa olevan radan lähialueelta pystyy takaamaan turvalliset kilpailuolosuhteet. Vastuu siirron selvittämiseen on raviradalla, mutta asiasta keskustellaan myös yhdessä Hippoksen kanssa.

”Pitää huomioida sekin, että vaikka periaatteessa joku rata voisi ottaa ravit järjestettäväksi toiselta, saattaa silloin radan oma tuleva ravipäivä vaarantua, mikäli rataa ollaan jo kunnostamassa sitä varten”, kilpailupäällikkö Pekonen sanoo.

Hän jatkaa, että esimerkiksi Jyväskylän viime sunnuntain 24.3. peruttujen ravien siirtoa Teivoon tai Mikkeliin selvitettiin, mutta kummallakin paikkakunnalla kaviouraa oli suolattu, eikä ravien järjestäminen ollut sen vuoksi juuri sinä päivänä mahdollista.

Jyväskylän, Seinäjoen ja Joensuun raviradat ovat jo olleet yhteydessä Hippokseen ja esittäneet korvaavaa ravipäivämäärää peruttujen ravien tilalle. Tulevista korvaavista raveista tiedotetaan erikseen.


Tunnin aikataulumuutoksesta suuri hyöty 

Tänään 26. maaliskuuta ravit järjestetään Oulussa Äimäraution raviradalla. Rata tiedotti eilen maanantaina, että ravien aloitusaikaa siirretään tunnilla eteenpäin. Ensimmäisen lähdön esittely on kello 19.03.

Oulun raviradan ratamestari Antti Jaara sanoo, että rata testattiin maanantaina illalla kello 19 aikoihin.

”Sääolosuhteet eilen ja tänään ovat olleet samanlaiset, minkä vuoksi tilannetta pystyttiin tarkastelemaan eilen illalla. Päivän on paistanut siis aurinko, ja lämpötila kääntyy pakkaselle välittömästi auringon laskeuduttua.”

Aurinko laskee Oulussa tällä hetkellä vähän kello 18 jälkeen. Jaara sanoo, että rataa päästään kuivaamaan lanalla heti, kun ilma pakastuu.

”Noin 80 prosenttia radasta on sulanut, mutta 200 metrin pätkä takasuoran lopusta viimeisen kurvin alkuun routii, mikä saadaan aisoihin pakkasella. Sen vuoksi yhden tunnin aikataulumuutos auttaa jo paljon.”

Lisätietoja: 

Martti Tala
Asiantuntijaeläinlääkäri, Suomen Hippos

martti.tala@hippos.fi

040 354 0339

Tuomo Pekonen
Kilpailupäällikkö, Suomen Hippos 

tuomo.pekonen@hippos.fi

040 557 3889