Hyppää sisältöön

Tuontivaatimuksia noudattamalla estät hevostautien leviämisen Suomeen

Vakavat hevostaudit ovat levinneet viime vuosina Euroopassa ja riski tautien saapumiselle Suomeen kasvaa. Hevosia tuodaan Suomeen myös Euroopan ulkopuolelta alueilta, joilla tiedot tautien esiintyvyydestä ovat usein puutteellisemmat. Tuontihevosten lisäksi tarttuvien tautien leviämistä Suomeen edesauttaa hevosten aktiivinen kansainvälinen kilpailutoiminta. Suomalaisten hevosten terveyden turvaamiseksi on entistäkin tärkeämpää, että maahantuoja huolehtii, että eläin täyttää tuontivaatimukset.

Riski vaarallisten tautien leviämisestä Suomeen on kasvanut lisääntyneen hevosliikenteen sekä tautitilanteen muutosten vuoksi. Esimerkiksi näivetystautia on todettu mm. Italiassa, Ranskassa ja Saksassa. Italiassa on todettu myös Länsi-Niilin virustautitapauksia ja astumatautia. Raivotautitartunnan mahdollisuus asettaa vaaraan hevosten ohella myös ihmiset. Suomessa todettiin raivotauti maahantuodussa hevosessa viimeksi vuonna 2003. Myös Länsi-Niilin kuume voi tarttua ihmiseen.

Maahantuojan vastuu on suuri

Ihmisten ja muiden eläinten terveyden suojelemiseksi hevosten maahantuonnille on asetettu eläintautivaatimuksia. Vaatimusten täyttäminen edellyttää tuojalta tiedonhankintaa ja asiaan paneutumista jo hyvissä ajoin ennen suunniteltua tuontia. Tuotavien hevoseläinten mukana tulee olla lähtömaassa virkaeläinlääkärin myöntämä TRACES-terveystodistus ja tunnistusasiakirja. Tuojan velvollisuutena on tarkastaa kaikki tuontierät välittömästi tuonnin jälkeen. Jos näissä ilmenee puutteita tai jos eläimen epäillään levittävän tarttuvaa tautia, eläimet on eristettävä viipymättä ja asiasta on ilmoitettava heti kunnaneläinlääkärille.

Jos hevosen tuontiin liittyviä vaatimuksia ei ole noudatettu, on kyseessä laiton tuonti. Evira on tänä vuonna tehostanut laittomien hevostuontien valvontaa ja ohjeistanut virkaeläinlääkärit ryhtymään toimenpiteisiin, jos heidän alueellaan on laittomasti maahantuotuja hevosia. Jos epäilee eläinten laitonta tuontia, tulee tehdä ilmoitus kunnan- tai läänineläinlääkärille. Myös hevosen ostajan kannattaa varmistua siitä, ettei kaupan kohteena ole laittomasti Suomeen tuotu hevonen.

  

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Jaana Vuolle, p. 040 489 3322

EVIRAN internetsivut

SUOMEN HIPPOS RY TIEDOTTAA TUONTIHEVOSTEN REKISTERÖINNISTÄ

TRACES-terveystodistus tulee tehdä 48 tunnin sisällä maastalähdöstä

Maahantuotujen hevosten ja ponien TRACES-terveystodistus tarkastetaan Suomessa rekisteröinnin yhteydessä. TRACES –terveystodistus tarkastetaan myös Suomen Ratsastajainliiton kilpailunumeron rekisteröinnin yhteydessä niiltä hevosilta, joita ei ole rekisteröity Suomen Hippoksen ylläpitämään hevosrekisteriin.

Lainsäädännön edellyttämän lähtötarkastuksen yhteydessä täytetty TRACES –terveystodistus tulee tehdä 48 tunnin sisällä ennen maastalähtöä ja tarkastuksen tekee paikallinen virkaeläinlääkäri. Todistus on säilytettävä myös matkan jälkeen. Mikäli tuodulla hevosella ei ole TRACES- todistusta tai sillä on maahan tullessaan vain esim. klinikkalääkärin tekemä ostotarkastuslausunto, on hevonen tarkastettava ja testattava tarttuvien tautien varalta ennen Suomeen rekisteröintiä. Testauksen suorittaa virkaeläinlääkäri, joka ottaa hevosesta näytteet ja toimittaa ne tutkittavaksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Hevonen pidetään eristettynä pitopaikkaansa kunnes testitulokset ovat valmiit. Jos tautinäytteet todetaan negatiivisiksi, hevonen rekisteröidään normaalin rekisteröintitoimenpiteiden mukaisesti hevosrekisteriin.

TRACES-terveystodistuksen lisäksi hevosella/ponilla on oltava lainsäädännön mukainen hevospassi. Ilman hevospassia/väärän eläimen passilla tulevan hevosen identiteetti pyritään selvittämään ja hevoselle tulee hankkia passi siitä rekisteristä, jonne se on ensirekisteröity.

Kaikista kustannuksista vastaa hevosen maahantuoja tai omistaja.

Lisätietoa tuontihevosten- ja ponien rekisteröinnistä ja tarvittavista asiakirjoista:

Mirka Kivelä, mirka.kivela@hippos.fi, 020 760 5263

Kaija Heinijoki, kaija.heinijoki@hippos.fi, 020 760 5248