Hyppää sisältöön

Toni Sarkama omistaa kaksi St Michel -osallistujaa – nuorimpana hevosenomistajana kilpailun historiassa 

Toni Sarkama omakasvattinsa Valerosan kanssa. Valerosa on kantavana Readly Expressistä. Ensi kesänä syntyvä varsa on Sarkaman hevonen kolmannessa polvessa. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Sunnuntaina Mikkelin raviradalla kilpaillaan lämminverihevosten kansainvälinen St Michel –ajo. Toni Sarkama, 23, saa jännittää kilpailua kahden hevosen osaomistajana. Samalla hän on nuorin omistaja koko kilpailun historiassa. 

Veikkauksen TotoTV:n ravistudioasiantuntijana ja hevosvedonlyöjänä työskentelevä Toni Sarkama innostui raveista jo lapsena. Hevosia hän on omistanut kymmenen vuotta. Vaikka yksi selkeä tavoite on ollut löytää hevosia Suomen ykköstasolle, on kaksi suurkilpailufinalistia harvinainen saavutus. 

“Se ajatus kuulostaa kovin helpolta, että mennään ja ostetaan hevonen. Mutta ensin on täytynyt tehdä ravien parissa töitä aika paljon, että on ylipäätään ollut mahdollisuus ostaa hevosia, joissa on nähnyt potentiaalia. Osa on ollut valmiimpia ja osa kehityskaaren alkupäässä”, Sarkama kertoo.

“Nämä on niitä pikkupojan haaveita, joita on nyt päässyt toteuttamaan”

Yksi potentiaalinsa näyttäneistä hevosista on sunnuntain St Michel –ajoon osallistuva American Hero, jonka omistajaporukkaan Sarkama liittyi kolme vuotta sitten. 

“American Herolla oli 4-vuotiaana 40 000 euroa tienattua rahaa. Nyt 7-vuotiaana sitä on lähes 300 000 ja hevonen kilpailee St Michelissä. Ei sekään sitten lopulta ollut ihan pakasta vedetty valmis hevonen.” 

“Hero on tuhkimotarina itsessään. Sillä oli nuorena terveysmurheita eikä siitä pitänyt tulla ravihevosta. Moni oli valmis nostamaan kädet pystyyn sen kanssa, mutta Pekka Korpi halusi katsoa vielä. Alkuun Pekka sanoi, että kyllä siitä saattaa jotain tulla, mutta hän ei lupaa mitään. Harva uskoi Heroon ja Pekka oli se, joka ei antanut hevosen kanssa periksi.” 

Heinäkuun alussa American Hero osallistui Suur-Hollola-ajoon, joka on arvostettu kasvattajakilpailu Suomessa syntyneille lämminverihevosille. Kaksipäiväisessä kilpailussa se voitti oman välieränsä ja sijoittui finaalissa toiseksi tienaten viikonlopun aikana 55 000 euroa. Viime vuonna sijoitus samassa kilpailussa oli viides. 

“Hero näytti jo 4-vuotiaana siltä, että siinä on Suomen ykkössarjan hevonen. Se on vuosikausia ollut sellainen kiistanalainen hevonen, että riittääkö se, mutta nyt se on näyttänyt, ettei siltä kukaan juokse karkuun Suomessa. Nämä on niitä pikkupojan haaveita, joita on nyt päässyt toteuttamaan.”

American Hero jatkoi välierävoittajana Suur-Hollola-ajon finaaliin (Kuva: Maisa Hyttinen)

Toisen St Michel –hevosen, Hierro Bokon, omistajaporukkaan Sarkama liittyi toukokuussa. Hevonen oli talvella menestynyt hyvin Suomessa ja Ruotsissa, mikä houkutteli hevoskaupoille juuri Tukholman Solvallassa kilpailtavan Elitloppet-viikonlopun kynnyksellä. 

“Hierro Boko on vahva ja tekee aina parhaansa, mikä on tosi hieno piirre hevosessa. Ja kyllä pikku-Tonin haave on aina ollut Elitloppet-viikonloppu. Suurempaa Elitloppet-fania on vaikea löytää. Olen ollut tosi onnekas, että Chief Orlando oli mukana Elitloppetissa vuonna 2020 ja Hierro Boko kilpaili tänä vuonna Sweden Cupissa. Viimeistään kesän mittaan Hierro on näyttänyt, ettei se ollut talvella mikään satumainen tähdenlento.” 

Sweden Cupin lisäksi Hierro Boko on tänä keväänä osallistunut Suomessa Seinäjoki Raceen ja Finlandia-Ajoon ja voittanut Oslo GP –viikonloppuna Norjassa. Myös kaksi edellistä kilpailua Härmässä ja Kaustisella ovat päättyneet voittoon. Ennen St Micheliä hevosen ansiot tältä kaudelta ovat yli 150 000 euroa.

Hierro Boko voitti 20 000 euron arvoisen kultadivisioonakarsinnan juhannuslauantaina Härmässä (Kuva: Maisa Hyttinen)

Tavoitteena suurkilpailuvoittaja – kavereiden kanssa

Sekä American Hero että Hierro Boko ovat kimppahevosia eli niillä on useampia omistajia. Kimppaomistaminen on nykyään suosituin tapa omistaa ravihevonen. 

“Hyvät ja huonot hetket jaetaan yhdessä. Jos menee hyvin, jaetaan ilo ja voitot, ja jos menee huonosti, jaetaan pettymys ja kulut. Porukalla taloudellinen riski puolittuu, mutta elämykset kaksinkertaistuvat.” 

Molempien hevosten takaa löytyy aktiivinen omistajaporukka, joka elää mukana hevosensa suorituksissa sekä etänä että paikan päällä. Lähtöjen spekulointi alkaa jo viikkoa etukäteen, kun lähtölistat julkaistaan. 

“Alkuviikosta sekä American Heron että Hierro Bokon ketjuissa on lähdöt ajettu jo seitsemällä eri tavalla. Jos omistaisin ne yksin, olisi näitä aika tylsä miettiä yksinään. Nyt saa jännittää kavereiden kanssa.”

Talli Tarkkaan harkittu juhli Planbeen Kriterium-voittoa lokakuussa 2021 (Kuva: Maisa Hyttinen)

Monista saavutuksista merkityksellisiä ovat tehneet juuri kimppakaverit. Yksi Sarkaman elämän hevosista on suomenhevostamma Yllin Kyllin, jonka omistajiin kuului perhettä sekä pitkäaikainen yhteistyökumppani Teemu Okkolin, joka myös valmensi ja ohjasti hevosta. 

“Yllin Kyllin oli ensimmäinen hevonen, jossa olin mukana. Vuonna 2013 se johti Kuopion Kuningatarkilpailua ennen päätösmatkaa ja oli lopulta kokonaiskilpailussa toinen. Samaan on pyritty uudestaan ja tulevaisuudessa se voisi olla mahdollista Hentun Liisan kanssa.” 

Suurkilpailuvoitto oli lähellä niin ikään Teemu Okkolinin valmentaman ja ohjastaman Hentun Liisan kanssa jo viime syksynä, kun tamma osallistui 4-vuotiaiden suomenhevosten Kriteriumiin. Se oli aloittanut kilpauransa seitsemällä peräkkäisellä voitolla ja lähti kilpailuun karsintavoiton myötä ennakkosuosikkina. Finaalissa laukat kuitenkin pilasivat suorituksen. 

Vuotta aiemmin 3-vuotiaiden lämminveristen Kriteriumissa sen sijaan oli aihetta juhlaan. 

“Toinen erityisen tärkeä hevonen, Planbee, voitti Kriteriumin vuonna 2021. Teuvon kimpassa on paljon tärkeitä ihmisiä. Etenkin kasvattaja Vesa Mäkinen ja Jyrki Heino, joka on ollut mukana kimpassa kuin kimpassa. Oli kyse sitten hevosista tai totopeleistä, niin Jyrki ei ole kysellyt, vaan luottanut aina tekemiseen. Kiva että saatiin Jyrkin kanssa voittaa Kriterium Vesan kasvattamalla hevosella. Se on ihan elämäni tähtihetkiä.” 

Hentun Liisasta toivotaan pitkäikäistä kilpatammaa suomenhevosten ykköstasolle (Kuva: Maisa Hyttinen)

Sunnuntaina kolme yllätysmahdollisuutta

1609 metrin matkalla kilpailtavassa St Michel –ajossa voittajalle on tarjolla 80 000 euroa. Hierro Boko starttaa kilpailuun radalta 5 ja American Hero radalta 8. Erityisesti lyhyen matkan kilpailuissa lähtöpaikoilla on suuri merkitys ja molempien kanssa olisi toivottu pienempiä numeroita. 

“Lähtö on hurjan kova ja lähtöpaikat eivät ole tällä kertaa meille suosiollisia. Etenkin American Heron kanssa on kunnia-asia olla mukana. Toivon, että Hero alittaisi 10,0-tuloksen mailin matkalla. Hevonen ansaitsisi saada statistiikkaansa 09-alkuisen ennätyksen. Hierro Bokolle kaikki on hevosen kunnon puolesta mahdollista, mutta senkin lähtöpaikka on vähän turhan ulkona. Mutta se on yllättänyt niin monta kertaa, että voi yllättää uudelleenkin.” 

Sunnuntaina kilpailee myös Hentun Liisa, jonka Sarkama omistaa yhdessä Elsa Kanalan ja Teemu Okkolinin kanssa. Tamma kilpailee 5-vuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaalissa. 

“Hentun Liisa on vieläkin ihan kääntämätön kortti. Se on kilpaillut 21 kertaa eikä ole vielä koskaan ravatessaan hävinnyt, vaikka on kilpaillut ikäluokan parhaita hevosia vastaan. Siitä toivotaan ja rakennetaan pitkäaikaista kilpatammaa. Suurin mahdollinen haave on ravikuningattaren seppele. Siinä yksi ympyrä sulkeutuisi, kun ensimmäinen hevonen Teemun kanssa oli Yllin Kyllin, jonka kanssa kuningattaruus niukasti hävittiin.”