Hyppää sisältöön

Tommi Kylliäinen on tuore tuhannen voiton raviohjastaja – ”Olen päässyt tekemään hienojen ihmisten ja hevosten kanssa töitä”

Tommi Kylliäinen ohjasti itsensä Tuhannen voiton klubiin kotiradallaan Jokimaalla. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Ravivalmentaja sekä -ohjastaja Tommi Kylliäinen rikkoi lauantaina 16. huhtikuuta Jokimaan Kavioliiga-raveissa tuhannen voiton rajapyykin hevosella Always Ready.

Tommi Kylliäinen on yksi Lahden seudun tunnetuimmista raviurheilijoista, ja ohjastaja tehtävien lisäksi Kylliäinen pitää valmennustallia Lahden Jokimaan raviradalla.

Lauantaina 16. huhtikuuta oranssiin ajopukuun sonnustautunut ohjastaja rikkoi hienon rajapyykin, kun tuhannen voiton haamuraja rikkoutui Jokimaan Kavioliiga-raveissa raveissa Always Readyn voiton myötä.

”Hyvältä tuntuu saada puhki tuo rajapyykki. On siihen pitänyt monesti lähteä raveihin, mutta kun on saanut tehdä hienojen ihmisten ja hevosten kanssa töitä, niin siitähän se lopulta on kiinni”, Kylliäinen kertoo.

Kylliäinen aloitti ohjastamisen vuosituhannen vaihteessa ja uran ensimmäinen voitto tuli jo toisessa startissa Tilia’s Thunderin rattailla. Yli 20 vuotta myöhemmin, on uran varrelle mahtunut upeita ykkössijoja.

”Ihan mukavasti on mennyt ja on saanut ajaa hyvillä hevosilla, jotka ovat voitot mahdollistaneet. Ehkä ensimmäisenä nousee mieleen Nasse (Womanizer) joka oli erityisen hyvä hevonen sekä Planbee ja sen viimevuotinen Kriterium-voitto.”

Tonnin raja on raviurheilijalle hieno saavutus, mutta ohjastustehtävien lisäksi arkeen mahtuu myös oman valmennustallin pyörittämistä.

”En näkisi itseäni pelkkänä lainakuskina. Tykkään valmentaa hevosia ja vaikka voittaminen millä tahansa hevosella on hienoa. Kuitenkin kun pääsee itse valitsemaan hevosen, ja treenaa sen kanssa alusta asti, on voittajaesittelyihin semmoisen kanssa pääseminen niitä hienoimpia hetkiä”, Kylliäinen kertoo roolia ohjastajana sekä valmentajana.

Lahden Jokimaalla valmennustallia pitävä Kylliäinen kiitteleekin aluetta raviammattilaisen näkökulmasta.

”Täällä on hyvä henki ja kaikki koittaa tsempata toisiaan. Ehkä hienoin paikka suomessa valmentaa hevosia on Lahden seutu.”

Lähitulevaisuuden kilpailuita Kylliäinen odottaa innolla. Tallissa asustaa parhaillaan lukuisia lupaavia ravurinalkuja.

”Meillä on tallissa paljon 2-3 -vuotiaita ravureita. Tosi mukavan oloisia hevosia, joita kelpaa odottaa radoille”, Kylliäinen kertoo.