Hyppää sisältöön

Toistuvasta ajotaparikkeestä annettavat rangaistukset muuttuvat 1.7.2023

Kuvituskuva

Kuva: Ville Vuorinen

Suomen Hippoksen hallitus päätti maaliskuun kokouksessaan muuttaa sääntövaliokunnan esityksen mukaisesti ravikilpailuissa toistuvista ajotaparikkeistä annettavia rangaistuksia. Uudet säännöt tulevat voimaan 1.7.2023 ja koskevat myös poniraviurheilua.  

Tällä hetkellä ravikilpailusäännöt aiheuttavat sakkorangaistuksen kaksinkertaistumisen, mikäli ohjastaja on saanut ajotaparangaistuksen jossain viidessä viimeksi ajamassaan lähdössä edellisen 12 kuukauden aikana. Jatkossa sakkorangaistuksen korotuksen sijaan toistuvasta ajotaparangaistuksesta määrätään ajokieltoa.  

”Viime vuonna tehtyjen merkittävien ajotapasääntöjen tiukennusten myötä Suomen ajotavat ovat pääasiassa hyvät, ja muutos on otettu hienosti vastaan. Hevosten hyvinvointi ravikilpailuissa on koko toiminnan oikeutuksen lähtökohta. Haluamme pitää tästä kiinni puuttumalla tarvittaessa tiukemmilla rangaistusten korotuksilla toistuvaan sääntöjen vastaiseen toimintaan kaviouralla”, Suomen Hippoksen raviurheilujohtaja Jari Haanniemi kertoo.   

Ajotaparangaistusten toistuvuutta seurataan 1.7. alkaen eri pituisten seurantajaksojen avulla. Jos seurantajakson aikana ohjastajalle määrätään toinen tai useampi ajotaparangaistus, määrätään hänelle tuomariston määräämän rangaistuksen lisäksi ajokielto.   

”Nyt tehtävien muutosten myötä lähestymme myös Ruotsin ravikilpailujen sääntöjä, sillä Ruotsissa vastaava toistuvuuden seuranta on jo ollut käytössä kaikissa rangaistuksissa,” Haanniemi jatkaa.  

Seurantajakson sekä ajokiellon pituus riippuu ohjastajan kilpailuaktiivisuudesta edellisen 12 kuukauden aikana. Ajomääriin perustuvia kategorioita on yhteensä viisi. Mikäli ohjastaja ajaa vuodessa yli 700 ravilähtöä, on seurantajakso viikon pituinen ja ajokielto kolme päivää. Esimerkiksi alle 30 ravilähtöä vuodessa ajavalle seurantajakso taas on seitsemän viikkoa ja ajokielto 14 vuorokautta.

Seurantajaksot taulukossa

Starttimäärä / vuosi Seurantajakson pituus Ajokiellon pituus Keskim. starttimäärä / seurantajakso
1 – 30 7 viikkoa 14 vrk 4
31 – 100 5 viikkoa 10 vrk 7
101 – 300 3 viikkoa 7 vrk 12
301 – 700 2 viikkoa 5 vrk 15
701 – 1 viikko 3 vrk 15


”Toistuvien ajotaparikkeiden osalta seurantajaksotarkastelu luo painetta kiinnittää ajotapoihin huomiota. Starttimääriin perustuva porrastus asettaa ohjastajat tasapuolisempaan asemaan, kun ajokiellon määrä suhteutetaan ajoaktiivisuuteen, kuten Ruotsissa on jo tehty. On myös muistettava, että ammattiohjastajalle ajokielto tarkoittaa aina kieltoa harjoittaa ammattia”, Haanniemi selvittää.

Uudet sääntömuutokset koskevat myös poniraviurheilua: Seurantajakso on kymmenen kilpailua, joissa saatu toinen ajotaparike aiheuttaa saadun ajokiellon tuplaantumisen. Poniraviurheilussa ei jaeta ajotavoista johtuvia sakkorangaistuksia. 

Lisätietoja: 

Raviurheilujohtaja Jari Haanniemi, p. 040 623 5725 tai jari.haanniemi@hippos.fi 

 

*Korjattu 18.4. muotoilu: Sakkorangaistuksen mahdollistavat kaksinkertaistamisen -> ravikilpailusäännöt aiheuttavat sakkorangaistuksen kaksinkertaistumisen.