Hyppää sisältöön

Toinen ja viimeinen Kuninkuusraviranking on valmistunut – Evartti ja Hetviina jatkavat kärjessä

Kuninkuusraviranking numero kaksi on valmistunut. Valintoja kommentoivat Bella Varjonen ja Paavo Eloniemi.

Hetviina jatkaa tammojen rankingkärjessä. Kuva:Hippos/Anni Järvinen

Perinteinen Kuninkuusraviranking julkaistaan tänä vuonna vain kaksi kertaa, kun Kuninkuusravikandidaateilla on ollut vain vähän näytön paikkoja. Asiantunteva raati on kuitenkin saanut hevoset järjestykseen, vaikka arveleekin, että loppumetreillä on vielä moni muutos mahdollinen.

”Rankingin laatiminen käy aina vain hankalammaksi, kun monen hevosen kohdalla ollut joko ailahtelevuutta tai vielä kunnon hakua. Jonkinlainen tuuli puhaltaa uusien nimien esiinmarssina tänä vuonna. Vaikeaksi kilpailuohjelman on luonut se, että avoimia lähtöjä on ollut niukasti ja keskinäiset kilpailut ovat harvassa. Tammoilla Mikkelin maili ja Vermon 3100 m lähdöt harmillisesti samalla viikolla, pitkä matka olisi saanut olla viikkoa aiemmin, niin välistartti ei söisi pisteitä ja pääsisi Mikkeliin mailille kokeilemaan eturivin paikkaa. Vermolle kuitenkin iso kiitos, kun jakoi A.V Marttilan tammasarjan”, Bella Varjonen sanoo.

Paavo Eloniemi analysoi rankingiaan näin:

”Oriiden puolella Joriini ilmoittautui seppeletaistoon voitokkaalla Kaustisen 3100 metrin juoksullaan, sillä Hannu Hietasen valmennettava kulkee hyvin kaikki matkat. Samaisessa Kaustisen lähdössä Vixen oli hyvä kakkonen ja pystyy olemaan kokonaiskilpailun lopputuloksissa korkealla.

Ensi viikonloppuna Mikkelissä ajettava Suurmestaruus tulee vielä antamaan tarkempia viitteitä siitä, mikä on kärkihevosten kunto parisen viikkoa ennen H-hetkeä. Samalla Mikkelissä saataneen tarkempi kuva myös Tähen Toivomuksen sekä Välähdyksen tilanteesta kuninkuuskisaa ajatellen.” 

Sekä Varjonen että Eloniemi huomauttavat, että kuluvan viikon keskiviikko ja Mikkelin viikonloppu antavat vielä viimeiset ratkaisevatkin näytöt.

”Vermossa ajetaan kaksi 3100 metrin lähtöä, joissa moni tamma pyrkii antamaan viimeisen näyttönsä päästäkseen mukaan kuningatarkisaan. Vermon jälkeen on tammoilla vielä mahdollisuus ennen valintatilaisuutta näyttään kuntoaan Mikkelissä joko Suurmestaruudessa tai Tammalähdössä.”

Kun ravikevät oli mitä oli ja ravikesä perin lyhyt, on jokaisella startilla valtava merkitys. Niin myös epäonnistumisilla, jos kohta niidenkin takaa voi nähdä menestyksen mahdollisuuksia. Eloniemi jatkaa:

”Tammojen puolella erityisen mielenkiintoinen tilanne on Tutun Impin kohdalla. Tamma kulki Seinäjoella todella lujaa laukan jälkeen ja Niko Jokelan ohjastama Antti Ala-Rantalan valmennettava oli maalissa neljäs, mutta tuli harmittavasti hylätyksi juoksun jälkeen. Kun Tutun Impin edellinenkin juoksu oli päättynyt hylkäykseen pitkästä laukasta, ei väkivahvalla tammalla ole nyt varaa Vermossa epäonnistua ja tulla hylätyksi.”

Kuninkuusraviranking julkaistaan tänä vuonna kahdesti, tiistaina 23.6. ja tiistaina 14.7. Rankingissa raatilaiset pisteyttävät mielestään 12 parasta tammaa ja oritta siten, että listan ensimmäinen saa 12 pistettä ja viimeinen yhden pisteen. Sijoitus rankingissa määräytyy hevosen saamien yhteispisteiden mukaan. Kuninkuusravirankingin asiantuntijaraadin muodostavat vuonna 2020 Bella Varjonen, Matti Rasku, Juha Puhtimäki, Paavo Eloniemi ja Elina Hirvonen. Kuninkuusraviranking on puhtaasti spekulatiivinen eikä sido valintoja tekevää päätoimikuntaa.


Vuoden 2020 kuningas- ja kuningatarkilpailuiden valintatilaisuus sekä seppelejahti ovat päivä päivältä lähempänä. Hevosten ilmoittaminen pääkilpailuun päättyy maanantaina 20.7. ja päätoimikunta valitsee osallistujat keskiviikkona 22.7.2020. Lähtörata-arvonta suoritetaan Toto-tv:ssä 25.7.2020.


Kuningas- ja kuningatarkilpailu juostaan Seinäjoella 31.7.-2.8.2020.

Lisätietoja: Emma Willman, Seinäjoen Kuninkuusravit p. 045-1860001, emma.willman@seinajoenravit.net

Kuninkuusraviranking numero 2/2020, 14.7.2020

Tammat:

1. Hetviina 60p

2. Lakan Leija 46p

3. Ryti-Tyttö 39p

4. Virin Camilla 37p

5. Piskon Pouta 35p

6. Varjonova 30p

7. Liisan Tulilintu 29p

8. Sävel-Taika 28p

9. Elias Juonetar 14p

10. Tutun Impi 13p

11. Aurotar 12p

12. Akaasia 11p

12. Taksvenla 11p

Muut pisteitä saaneet:

Vieskerin Virva 8p, B. Riitu 7p, I.P. Riimi 6p, Naputus 3p, Siirin Hilla 1p

Oriit:

1. Evartti 60p

2. Välkyn Tuisku 51p

3. Caijus 47p

4. Joriini 43p

5. Lissu Eerikki 40p

6. Vixen 31p

7. Tähen Toivomus 29p

8. Vixus 24p

9. Sheikki 16p

10. Rokin Maxi 12p

11. Välähdys 10p

12. A.T. Veeti 9p

Muut pisteitä saaneet:

Kujanpään Jyräys 7p, Vappuäijä 5p, Vixeli 3p, Jokivarren Kunkku 2p, Larvan Hurmos 1p