Hyppää sisältöön

Tinderi tulee Juicen synnyinmailta

Match made in Juankoski! Nelivuotias Juankoskella syntynyt ja elävä suomenhevosruuna Tinderi sai nimensä suositun deittisovelluksen mukaan. Ensimmäistä kertaa urallaan Tinderi voitti sinkkuraveissa, ja tämän viikon lauantaina 15. joulukuuta Tinderi matkaa Kuopion raviradalle Sorsasaloon nelivuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaaliin.

Tinderi kuva Heikki Mikkosen kotialbumi
Nelivuotias Tinderi on komea nuori hevonen. Se kisaa lauantaina Varsakunkku-finaalissa Kuopiossa. Kuva: Heikki Mikkosen kotialbumi

Tinderi on syntynyt juankoskelaisen ravivalmentajan Heikki Mikkosen kotona. Suomenhevosruuna on Mikkosen itsensä kasvattama ja omistama, ja jo Tinderin emä Tiuska vietti elämänsä Mikkosen perheessä aina puolitoistavuotiaasta asti.

Nyt valitettavasti edesmennyt Tiuska sai siitostamman urallaan useamman hauskannimisen jälkeläisen. Pari vuotta ennen Tinderiä syntyi esimerkiksi tamma Tvitteri, ja 2017 syntynyt ori sai nimekseen Tupettaja.

”Tvitterin jälkeen mietittiin, mitä muita sosiaalisen median sovelluksia on olemassa, ja niin hoksattiin Tinderi. Tinder-buumihan taisi lähteä juuri silloin liikkeelle”, Heikki Mikkonen sanoo.

Deittisovellus Tinder tosiaan perustettiin vuonna 2012, ja suursuosion saavuttamisessa meni jonkin aikaa.

”Kyllä Tinderin nimi on herättänyt ihmisissä hilpeyttä. Sellainen hauska yhteensattuma kävi, että kun Tinderi juoksi Nuoret-lähdössä ja voitti ensimmäisen kerran, niin sinä ravipäivänä Kuopiossa oli sinkkuravit. Muistan, kun raviselostaja Juha Jokinen selosti loppusuoralla, että sinkkuravien ensimmäisen lähdön vie Tinderi”, Mikkonen naurahtaa.

Tinderi on ollut aina säyseä ja mukava kaveri ihmiselle, mutta viime keväänä sen oriin hormonit alkoivat hyrrätä siten, että se rehvasteli muille hevosille oikein urakalla. Siksi Mikkonen päätti ruunata Tinderin. Ruunaus aiheutti odottamattomia komplikaatioita, eikä hevonen ole tänä vuonna muutenkaan sairasteluilta välttynyt. Koska Tinderille on pitänyt antaa mahdollisuus parannella itseään rauhassa, kuluneesta kaudesta tuli rikkonaisempi kuin valmentaja etukäteen odotti.

”Se oli maksettu kaikkiin ikäluokkalähtöihin, mutta kausi meni nyt eri tavalla kuin ajattelin. Uskon kyllä, että se on oikein lahjakas hevonen, ja kun saa olla terveenä, sillä on mahdollisuus nousta ihan ikäluokan kärkinimien joukkoon. Sen vahvuus tulevaisuudessa tulee ehdottomasti olemaan nopeus. Esimerkiksi Mikkelin Varsakunkku-karsinnassa lokakuussa se lähti kovempaa kuin yksikään muu lähdössä mukana ollut hevonen”, Mikkonen sanoo.

Lauantaiseen Varsakunkku-finaaliin Mikkonen lähtee itsekin kysymysmerkkien kanssa. Tinderi oli pari viikkoa sairaslomalla myös Mikkelin karsinnan jälkeen.

”Sen luokka riittää finaalissa kyllä, mutta koska viimeistelyt eivät ole menneet niin hyvin kuin olisivat voineet, en usko, että se voi tuohon lähtöön olla parhaimmillaan.”

Nelivuotiaiden suomenhevosten Varsakunkku-finaali juostaan Kuopiossa aikataulun mukaan noin kello 15.48. Lähtö on katsottavissa ilmaiseksi Veikkauksen TotoTV:stä.

Heikki Mikkosen mukaan uusi Varsakunkku-kilpailusarja on kokonaisuudessaan valtavan hieno juttu.

”Kai minä voin itseäni sanoa suomenhevosmieheksi, kun on omia kasvatteja suomenhevossiitostammoja. Totta kai se on suomenhevoselle rotuna hieno asia, että nyt on tällainen systeemi, vähän kuin Kasvattajakruunu lämminverisille.”

Varsakunkku-kilpailusarja on mukana Vuoden raviteko -yleisöäänestyksessä, jonka voittaja palkitaan Seinäjoella tammikuussa järjestettävässä Ravigaalassa.

Myös Tinderin isosisko Tvitteri kilpailee lauantaina Kuopiossa, ravien toisessa lähdössä, suomenhevosten 2100 metrin tasoitusajossa.

”Sen osalta on hyvät mietteet ennen raveja. Alla on sen uran paras startti, kun Tvitteri oli Tammaderbyn finaalissa neljäs. Uskon, että sillä on sanansa sanottavana nyt Kuopiossa”, Heikki Mikkonen sanoo.

Kuopion lauantain tapahtumassa juostaan myös muita kiinnostavia ravilähtöjä. Ravikuningas Costello kilpailee Kuopiossa suomenhevosten Tähti vs. Valiodivisioonakarsinnassa, joka juostaan ravien yhdeksäntenä lähtönä noin kello 16.54.

Costello on tähän mennessä voittanut vuoden 2018 aikana 14 ravilähtöä. Costelloa enemmän voittoja on kerännyt ainoastaan kolmivuotisikäluokan tähti Graceful Swamp, joka on voittanut tällä kaudella 15 kertaa. Koska Graceful Swamp jäi Kasvattajakruunun finaalin jälkeen talven kilpailutauolle, Costellolla on vielä mahdollisuus mennä voitoissa ohi, mikä toisi hallitsevalle ravikuninkaalle myös vuoden voitokkaimman hevosen tittelin.

Kuopion lauantain ravit alkavat kello 14. Lisää tietoa Kuopion raveista löydät osoitteesta kuopionravit.fi.

Lisätietoja:

Hanna Laakso
Tiedottaja
Suomen Hippos
hanna.laakso@hippos.fi
040 837 8403