Hyppää sisältöön

Thai Profit saalisti täyden pistepotin Teivon Kavioliiga-osakilpailusta – Esa Holopainen on historian ensimmäinen ohjastajien Suomen mestari

Saarijärveläisen Kimmo Aholan valmentama Thai Profit jatkoi vahvoja otteitaan Kavioliigassa. Voitto irtosi Teivon osakilpailussa keulapaikalta näytöstyyliin. Teivossa ratkaistiin lauantaina myös historian ensimmäinen raviohjastajien Suomen mestari, kun Esa Holopainen vei kolmeen osalähtöön jaetun kilpailun voiton.

Thai Profit Kavioliiga-osakilpailun voittaja Teivo 16.1.2021 kuva Maisa Hyttinen
Thai Profit jatkoi voittokulkuaan Kavioliigassa. Kuva: Maisa Hyttinen.

Lauantaina Kavioliiga jatkui Tampereen Teivon raviradalla lämminveristen osakilpailun merkeissä. Etukäteen 1600 metrin ryhmäajosta odotettiin vauhdikasta kilpailua, ja sellainen talvisista olosuhteista huolimatta myös saatiin.

Startissa keulapaikkaa tavoittelivat pätkänopeuksistaan tunnetut Target Kronos sekä Thai Profit. Alkuun vaikutti siltä, että ykkösradalta kiihdyttänyt Target Kronos pitäisi piikkipaikan itsellään, mutta Hannu Torvinen luovutti paikan lopulta Santtu Raitalan ohjastamalle Thai Profitille.

Vauhti pysyi talvisiin olosuhteisiin nähden reippaana, ja maalisuoralle tultaessa vaikutti siltä, että Thai Profit kiihdyttää helppoon voittoon. Johtavan selässä matkannut Target Kronos kuitenkin tarjosi kovan vastuksen ja hetken näytti jopa siltä, että keulahevonen on yllätettävissä. Voittoaika 12,5 on talvella kovaa valuuttaa.

”Kiihdytys oli rivakka, kun sisäpuolella oli tosi nopea avaaja, joka sai jonkin aikaa puolustettua keulaa. Tällä oli hyvin rytmi hallussa kurviin mentäessä ja saatiin keulapaikka lopulta”, ohjastaja Santtu Raitala kertasi lähdön ensimetrejä voittajahaastattelussa.

”Target Kronos heitti totisen haasteen tänään, ja hetken tuntui, että tuleeko se ihan kokonaan ohi sieltä. Hyvä, että Thai Profit pystyi kilpailupäällään pitämään voiton.”

Thai Profit nousi viime vuoden aikana lämminveristen avoimelle tasolle. Valmentaja-omistaja Kimmo Aholan mukaan Norjasta Suomeen hankitusta hevosesta ei ollut aluksi odotuksia aivan avoimelle tasolle asti.

Ohjastajan mukaan hevonen on mennyt ensimmäisistä Suomen esiintymisistään paljon eteenpäin.

”Valehtelisin jos väittäisin, että itse ainakaan olisin tiennyt asiasta, että hevosesta tulee näin hyvä. Sitä rakennettiin pitkään, mutta ei ollut tunnetta, että siitä avoimen tasojen kestomenestyjää tai Finlandia-Ajon osallistujaa saadaan”, Santtu Raitala pohti voittajahaastattelussa.

Voitto toi Thai Profitille täyden 25 pisteen potin, mikä tietää nousua lämminveristen Kavioliiga-pistepörssin sijalle viisi (68 p). Edellä ovat enää Big Headache, Lexus Dream, Justice Ås ja Don Williams.

Thai Profitin voitto kasvatti myös Santtu Raitalan (249 p.) johtoa ohjastajien pistepörssissä.

Tutustu tarkemmin Kavioliigan pistepörssien tilanteisiin.

Historian ensimmäinen ohjastajien SM-titteli Esa Holopaiselle

Esa Holopainen ohjastajien SM voittaja 16.1.2021 Teivo kuva maisa hyttinen
Esa Holopainen vei historian ensimmäisen ohjastajien SM-tittelin. Kuva: Maisa Hyttinen

Teivossa ratkottiin ensimmäistä kertaa historiassa ohjastajien Suomen mestaruus. Tittelistä kilpailivat viime vuoden 12 voitokkainta ohjastajaa.

Kolmesta osalähdöstä koostuneen kilpailun voiton vei lopulta selvällä marginaalilla hollolalainen Esa Holopainen, joka keräsi kilpailussa 40 pistettä. Holopainen ohjasti kilpailussa yhden voiton ja yhden kakkossijan.

Pisteitä osalähdöistä jaettiin sijoitusten mukaan seuraavasti: 20-15-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1, hylätty tai keskeytys 0 pistettä, poisjäänti 7 pistettä.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Jukka Torvinen (34 p.), ja kolmas oli Santtu Raitala (31 p.). Osalähtöjen voittoja juhlivat Holopaisen lisäksi Jukka Torvinen (Rim Bay Duchess) sekä Hannu Hietanen (Astrum).

Kilpailu sai ohjastajilta lämpimän vastaanoton Teivon kylmistä olosuhteista huolimatta, ja toiveita sekä kehitysehdotuksia tulevien vuosien kilpailuihin kuultiin paljon.

 ”Kyllä se on hienoa, kun vuoteen on yksi tämmöinen isompi ohjastajakilpailu. Mukavaa tämmöinen pieni jännityksen lisäys päivään sekä vuoteen”, Jukka Torvinen kommentoi ensimmäisen osalähdön voittajaseremonioissa.

SM-kilpailun kokonaistulokset

Ohjastajakilpailun ennakkotiedote