Hyppää sisältöön

Teivon Tammer-ajo jatkaa ponien suurkilpailukautta – ”Citruuna on meille perheenjäsen”

Jokimäen Citruuna starttaa Teivon Tammer-ajossa lauantaina 7.8. Kuva: Hippos / Maisa Hyttinen

Jokimäen Citruuna ja Eerika Koskenvalta starttaavat Teivon ponien Tammer-ajossa tulevana lauantaina 7.8. Kuva: Hippos / Maisa Hyttinen

Seuraava A-ponien suurkilpailu Tammer-ajo ravataan Teivon Kriterium -raveissa tulevana lauantaina 7.8. Kilpailu ravataan 2100 metrin matkalla. Viime vuoden voittaja, tämän vuoden ponikuninkuus kakkonen, Jokimäen Citruuna on puolustamasta voittoaan.

Ponien suurkilpailut jatkuvat tulevana lauantaina Teivossa, kun A-ponit ratkaisevat tämän vuoden Tammer-ajon voittajan. Viime vuoden mestari Jokimäen Citruuna on puolustamassa voittoaan, eikä ole luovuttamassa taistelutta.

”Teivoon lähdetään odottavaisin mielin. Lähtö jäi suhteellisen pieneksi osallistujamäärältään, mutta vastus on kuitenkin kova. Tottakai voitosta lähdetään taistelemaan”, kertoo Jokimäen Citruunan valmentaja ja omistaja Sanni Kuusisto.

Jokimäen Citruunan ja Kuusiston matka alkoi keväällä 2014, kun perhe etsi Kuusistolle kilpaponia, jonka kanssa saisi harrastaa ja kartuttaa kokemusta raviurheilun parissa. Tuolloin Jokimäen Citruuna oli vasta 4-vuotias, mutta se hoiti alusta asti opetusmestarin tehtävät erittäin mallikkaasti.

”Jonkinlainen kohtalo se varmasti oli, että juuri Citruunaa meille tarjottiin ja onneksi tartuttiin tähän. Citruuna on näiden vuosien aikana opettanut tästä lajista ihan uskomattoman paljon ja tuonut niin paljon hienoja kokemuksia mukanaan”, muistelee Kuusisto.

Kuusiston A-ponivuosien loputtua Jokimäen Citruuna tarvitsi uuden ohjastajan. Kuusiston mukaan tärkeintä ohjastajan etsinnässä oli, että yhteistyö ponin kanssa toimisi ja intoa raveihin lähtemisestä ei puuttuisi. Erinäisten vaiheiden jälkeen vakio-ohjastajaksi valikoitui Eerika Koskenvalta.

”Eerika on todella taitava tyttö ja olenkin hyvin kiitollinen, että löydettiin Citruunalle hänen kaltaisensa ohjastaja oman ohjastajaurani loputtua. Kun ohjastajalle tuli tarve meillä oli jo mielessä nimi, jota kyselinkin kuskiksi. Koska hänellä oli jokin este, Eerikan nimi nousi ilmoille ja hän oli heti innokkaana lähdössä ohjastustehtäviin. Yhteistyö alkoi tuottamaan tulosta nopeasti ja kertaakaan ei ole tarvinnut katua tätä valintaa. Eerika on aina valmis lähtemään kilpaa ajamaan ja on erittäin osaava ponien kanssa. Mikä tärkeintä hän toimii aina ponin ehdoilla ja reilulla pelillä”, summaa Kuusisto.

Raviurheilu lajina sopii kaikkien kaverina tunnetulle Jokimäen Citruunalle valmentaja Kuusiston mukaan ”kuin nenä päähän”. Kuusistosta on myös tärkeää, että Citruuna saa tarjota ohjastaja Eerika Koskenvallalle kokemuksia.

”Citruuna on juuri sellainen kaikki käy -tyyppi, jolla ei huonoja päiviä olekaan. Tähän lajiin poni sopii kuin nenä päähän, sillä rauhallisen puolensa lisäksi Citruunalta löytyy tämä teräväkin puolensa, joka nousee esiin, kun kärryt laitetaan ponille perään. Silloin mennään vauhdilla ja tuntuu, ettei ponia pysäytä mikään”, summaa Kuusisto.

Jokimäen Citruunasta on vuosien aikana tullut tiivis osa Kuusiston perhettä.

”Citruunalla on suuri merkitys meidän koko perheelle. Se on meille perheenjäsen ja sitä rakastetaan ja siitä huolehditaan sen mukaisesti”, kuvaa Kuusisto.

Loppukauden kilpalukalenteriin Kuusisto ei ole tehnyt suurempia suunnitelmia. Kauden päätähtäin oli Ponikuninkuusraveissa ja nyt ponia on tarkoitus kilpailuttaa tasaiseen tahtiin. Teivon jälkeen Jokimäen Citruuna starttaa mahdollisesti Ylivieskan Ruunaruhtinas -raveissa ajettavassa Poni Maljassa.

Teivon A-ponien Tammer-ajo ravataan lauantaina 7.8. klo 15:40.

Ponien Tammer-ajo 2100 m

  1. Berlioz / Albert Åkerlund
  2. Never Heard / Maria Kiukas
  3. Jokimäen Citruuna / Eerika Koskenvalta
  4. Smedens Loudness / Elmeri Pussi
  5. Flipper Aria / Viivi Mäki-Jaakkola
  6. Pearl Cloud / Johannes Toikka
  7. Saphira / Milla Ritakallio