Hyppää sisältöön

Tauolta tykittänyt Lissun Eerikki ja hurjavireinen Thai Profit Teivon Kavioliiga Grand Prix’n ykköset

Kotimaan huippuravurit kohtasivat Kavioliigan kauden toisessa Grand Prix’ssa Tampereen Teivossa. Kylmäveristen GP-lähdössä voiton ja tuplapisteet vei Lissun Eerikki, ja lämminveristen lähdön ykkönen oli Thai Profit.

Lissun Eerikki Kavioliiga Grand Prix -voittaja Ari Moilanen Minna Luukkonen Teivo 27.2.2021 kuva Juho Hämäläinen
Ari Moilanen ja Minna Luukkonen antoivat ansaitut kiitokset Lissun Eerikille GP-voiton jälkeen. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Raviurheilun pääsarja Kavioliigan kauden toinen kolmannes huipentui lauantaina Tampereella. Kolme kertaa kauden aikana ajettavissa Grand Prix -raveissa on jaossa paitsi isompi, 20 000 euron ykköspalkinto, myös tuplapisteet tavallisiin osakilpailuihin verrattuna.

Teivossa kylmäveristen lähdön voiton vei Ari Moilasen ohjastama ja puumalalaisen Pekka Luukkosen valmentama Lissun Eerikki. Hevosmaailma-Tallin omistama ja kasvattama ori tuli suurlähtöön suoraan talvitauolta, ja radalla nähtiinkin vahvistunut hevonen. Voitto irtosi ajalla 24,3a/2100 metriä.

”Tauko ei haitannut, hevonen oli heti tosi hyvä. Pekka tietää mitä tekee ja on opiskellut tämän hevosen hyvin”, Lissun Eerikin vakio-ohjastaja Moilanen kehui hevosta ja sen valmentajaa.

Toisella radalla juosseelle Lissun Eerikille aukesi väylä, kun Kartier laukkasi sen edestä ensimmäisellä takasuoralla. Moilanen johdatti oriin keulapaikkaa pitäneen Pyörylän Paronin ohitse kärkeen, ja loppuun asti kantanut vahva suoritus toi valjakolle ensimmäisen Kavioliiga-voiton.

”Uskoin, että pääsemme keulapaikalle. Hevonen lähti tänään yllättävän hyvin liikkeellekin, sekin puoli tuntuu parantuneen talven aikana”, Moilanen jatkoi.

”Hevonen oli tosi hyvä koko ajan. Se meni kevyesti ja ravasi tasapainoisesti tänään.”

Minna Luukkosen hoitama 10-vuotias Lissun Eerikki kilpaili viime kaudella uransa parhaan kauden. Kuninkuusraveissakin esiintynyt ori kirjasi ennätyksekseen 19,6aly ja tienasi 13 startissaan liki 80 000 euroa. Teivon voiton myötä se harppasi Kavioliigassa sijalle yhdeksän ja antoi myrskyvaroituksen muille suomenhevoshuipuille.

”Hevonen on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin, enkä muista, että se olisi aiemmin tullut tauolta näin hyvänä starttiin. Se on hyvällä mallilla, kun vain saataisiin se pidettyä tuollaisena”, Moilanen totesi viimeksi lokakuussa kilpailleesta oriista.

”Kyllä on kiva mennä kesää kohti, kun jo tauolta teki tuollaisen esityksen ja voitti puolihuolimattomasti.”

Lähdössä toiseksi sijoittui Siru Juutisen valmentama ja Tapio Perttusen ohjastama Morison ja kolmanneksi Leo Mönttisen valmentama ja Iikka Nurmosen ohjastama Pyörylän Paroni. Pyörylän Paroni pitää hallussaan kylmäveristen Kavioliigan piikkipaikkaa ja Morison nousi toiseksi.

Kylmäveristen Grand Prix’n tulokset >

Thai Profit Santtu Raitala Kimmo Ahola Kavioliiga Grand prix teivo 27.2.2021 kuva juho hämäläinen
Santtu Raitalan ja Kimmo Aholan yhteistyö toimii - nyt tuloksena Kavioliiga GP:n voitto. Kuva: Hippos/Juho Hämäläinen

Lämminveristen GP-lähdössä nähtiin tutun parivaljakon juhlat, kun saarijärveläisen Kimmo Aholan valmentama ja omistama ja Santtu Raitalan ohjastama Thai Profit jätti suvereenin esityksen jälkeen muut taakseen. Samalla 9-vuotias ruuna nousi lämminveristen Kavioliigan kärkipaikalle, kun sarjataulukossa ykkösenä ollut Don Williamsin jäi epäonnistuneen juoksunkulun väsyttämänä lähdössä yhdeksänneksi.

Sarjataulukon kolme parasta saivat valita lähtöratansa GP-lähtöön, ja Aholan valitseman ykkösradan turvin Thai Profitilla ei ollut hankaluuksia ottaa keulapaikkaa haltuunsa lähtöauton irrotessa. Lähdön aikana sitä haastoi rinnalla juossut Graninfield Aiden sekä kolmatta rataa kohti kärkeä pyrkinyt Don Williams, mutta missään vaiheessa niistä ei ollut Aholan suojatille todellista uhkaa. Voittoajaksi kirjattiin 13,3a/2100m.

”Siinä oli mielenkiintoisia vaiheita. Totta kai se kuluttaa myös kärkikaksikon voimia, kun joutuu hetken aikaa puolustamaan omia paikkojaan, ja vaikkei ihan äärivauhtia menty, niin hetkellisesti vauhti kiihtyi. Toisaalta sitten kuitenkin näki, että yhden kovan vastustajan juoksu menee äärimmäisen hankalaksi”, Raitala analysoi lähdön vaiheita.

”Ei kyllä ollut hätäpäivää. Hevonen irtosi maalisuoralla omista haluistaan voittoon ja oli kyllä ihan supermahtava esitys Thailta jälleen.”

Norjassa syntynyt Thai Profit on tehnyt Kimmo Aholan käsistä vakuuttavaa jälkeä. Viime vuonna hevonen voitti 25 startistaan 12 ja kirjasi ennätyksekseen 10,3aly. Syksyllä Finlandia-ajossakin esiintynyt ruuna on kilpaillut läpi talven, ja Kavioliigassa sen kuusi starttia on tuonut neljä voittoa ja yhden kakkossijan.

Ahola kertoi hevosen jäävän GP-lähdön jälkeen muutaman viikon tauolle. Taustajoukkojen silmissä kiiltävät pikkuhiljaa jo kesän kansainväliset kilpailut.

”Tämä on sellainen hevonen, joka pystyy täyttämään paikkansa ja hyvältä paikalta menestymäänkin kesän kansainvälisissä kisoissa tällä maaperällä. Sillä on hyviä ominaisuuksia – se on rehellinen hevonen, joka lähtee tosi kovaa. Ne ovat etenkin mailin kisoihin, St. Micheliin tai muihin mielenkiintoisia ominaisuuksia”, Raitala vinkkasi.

Teivon GP-lähdössä toiseksi sijoittui Olli Koivusen ohjastama ja Harri Koivusen valmentama Ricocone ja kolmanneksi Ari Moilasen ohjastama ja Markku Niemisen valmentama Willow Pride.

Lämminveristen Grand Prix’n tulokset >

Kavioliigassa seurataan tiiviisti myös hevosten taustajoukkojen menestystä. Kun kaudesta on kilpailtu kaksi kolmasosaa, valmentajapörssin kärjessä on Markku Nieminen (286p), Leo Mönttinen (224p) ja Kimmo Ahola (151p). Ohjastajien piikkipaikkaa pitää Santtu Raitala (344p) ennen tasapisteissä olevia Ari Moilasta ja Iikka Nurmosta (290p). Hoitajien pistepörssiä johtaa Johanna Kyläkoski (224p), toisena on Kristiina Kivistö (223p) ja kolmantena Kimmo Ahola (151p). Kasvattajien kärkikolmikko on Joni Koivula (223p), Anna-Kaisa Tenhunen ja Juha-Matti Smolander (187p) ja Siv Teigen Bergslien (151p). Omistajissa Leo Mönttinen ja Eeva Johansson johtavat (223p), Kimmo Ahola on toisena (151p) ja Siru Juutinen sekä Harri Männistö pitävät kolmossijaa (146p).

Kavioliiga jatkuu viikon kuluttua 6. maaliskuuta Joensuussa, kun kylmäveriset ravurit aloittavat Kavioliiga-kauden kolmannen etapin. Kausi huipentuu 15.5. Kuopion Sorsasalossa kauden kolmanteen Grand Prix’hin. Lämminveristen Kavioliigan voittaja palkitaan osallistumisoikeudella kesäkuun kansainväliseen Kymi Grand Prix’hin, ja kylmäveristen voittajalle on luvassa lippu Tukholman kylmäverilähtö Elitkampeniin.


Kavioliigan pistepörssit >