Hyppää sisältöön

Tässä ovat vuoden 2023 Salama- ja Montekypärät

Salamakypärien lähtö kaudella 2020

Salamakypärät vauhdissa vuonna 2020. Kuva: Juho Hämäläinen

Uudet Salama- ja Montekypärät on valittu. Sarjat tarjoavat nouseville ohjastajille tärkeää näkyvyyttä, koulutusta ja ohjastusmahdollisuuksia, mikä auttaa uusien kontaktien luomisessa. Salamakypärien uusien osallistujien joukossa on monta aiemmin ponilähdöissä aktiivisesti kilpaillutta ohjastajaa, jotka tekevät nyt siirtymää hevosiin.

Kolmatta kertaa järjestettävä, vähemmän ajaneille monté-ohjastajille suunnatuissa Montekypärissä hakijoiden määrä kasvoi viime vuodesta, hakijoita sarjaan oli 22. Sarjaan valittiin kymmenen osallistujaa ja se järjestetään yhteistyössä Suomen monté-ohjastajat ry:n kanssa.

”Taso hakijoissa oli erittäin korkea ja hakemusvideoihin oli panostettu, kiitos siitä kaikille hakijoille. Seitsemän osallistujista on ensimmäistä kertaa mukana Montekypärissä. Sarjaan valittiin sekä kokeneempia että uransa aivan alkutaipaleella olevia monteohjastajia. Osallistujilla on myös vaihtelevat taustat, osa on raviperheen kasvatteja ja osa on löytänyt tiensä raviurheilun pariin esimerkiksi ratsastuksen kautta”, Hanna Närhinen Suomen Hippoksesta kertoo.

Viime vuodelta tuttuja kasvoja ovat Reetta Hirvonen, Marie-Helen Jansson ja Joanna Karling. Valittujen joukossa on myös vuoden 2021 Juniorikypärät-sarjan voittaja Sara Hautamäki.

Montekypärien kausi alkaa 9. kesäkuuta Teivossa. Yhteensä osalähtöjä ajetaan kauden aikana seitsemän. Kausi huipentuu lokakuussa Turun PM-raveissa ajettavaan viimeiseen osalähtöön.

Kokelaslisenssin haltijoiden eli ammattivalmentajan tallilla työskentelevien ohjastajien oman sarjan Salamakypärien hakijamäärä laski viime kaudesta, tänä vuonna sarjaan haki 13 ohjastajaa. Sarjaan valittiin 12 osallistujaa. Salamakypärissä osallistumismäärä on rajattu kolmeen kertaan. Seitsemän osallistujaa on tänä vuonna mukana sarjassa ensimmäistä kertaa.

”Tänä vuonna uusissa osallistujissa on ponilähdöistä oppinsa saaneita ohjastajia, mikä on hieno asia. On hienoa, että ponilähdöissä ohjastaneet haluavat lähteä rohkeasti mukaan myös hevoslähtöihin. Tämä on raviurheilijan polun jatkumisen näkökulmasta avainasemassa, ja toivomme, että Salamakypärät voivat toimia tällaisena ponnahduslautana mahdollisimman monelle”, Närhinen jatkaa.

Salamakypärien kausi alkaa 12. huhtikuuta Vermossa. Sarjassa ajetaan 12 osalähtöä, jotka sijoittuvat Kavioliiga-raveihin ja Vermon keskiviikkoraveihin. Kauden aikana osallistujat pääsevät ohjastamaan muun muassa Killerin Eliitti- ja Derby-päivinä sekä Suur-Hollola-raveissa.

Kypäräsarjoihin kuuluu osalähtöjen lisäksi kilpailu-uraa tukevaa koulutusta. Osallistujat pääsevät vuoden aikana kuntotesteihin ja lisäksi he saavat arvokasta sparrausta alan ammattilaisilta muassa sponsori- ja asiakaskohtaamisiin, vastuullisuusnäkökulmiin sekä oman osaamisen markkinointiin.

Montekypärät 2023

Tilda Bergström, Uusikaupunki
Sara Hautamäki, Seinäjoki
Reetta Hirvonen, Tampere
Marie-Helen Jansson, Kaarina
Joanna Karling, Helsinki
Jonna Kurhela, Alavus
Kaisla Kurkela, Helsinki
Elina Leinonen, Loimaa
Eevamaija Ramírez, Espoo
Ida Sopala, Joensuu

Salamakypärät 2023

Kyösti Blomerus, Helsinki
Oona Halme, Orimattila
Tino Keväänranta, Nokia
Väinö-Kalle Korhonen, Kuopio
Siiri Mäkinen, Juupajoki
Anton Punkka, Mikkeli
Jerry Rauos, Orimattila
Kaisa Rehula, Pori
Aada Salo, Iitti
Sakari Talikka, Riihimäki
Tuukka Varis, Hämeenkyrö
Tiia Vehviläinen, Hankasalmi