Hyppää sisältöön

Tarkista rutiinisi ja pysäytä hevosinfluenssatartunta

Euroopasta kantautuu tietoa nopeasti leviävästä influenssaepidemiasta. Suomen Hippos suosittelee hevosalan toimijoita tarkistamaan tallien hygieniarutiinien toimintatavat ja kiinnittämään erityistä huomiota etenkin ulkomailta muuttaneiden hevosten terveydentilan seurantaan.

Hevosilla on raportoitu lähiaikoina influenssaa muun muassa Irlannissa, Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa ja Ruotsissa. Raportit kertovat, että liikkeellä on hevosinfluenssaa ja pääntautia. Neurologinen muoto EHV-1-taudista (herpesvirus) leviää myös tällä hetkellä nopeasti.


Tarttuvaa ja vakavaa tautia ei halua talliinsa kukaan, ja suurella osalla hevosväestä on jo käytössä hyvät rutiinit riskien minimoimiseksi. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos haluaa kuitenkin muistuttaa kaikkia (esimerkiksi valmentaja, omistajia, tallinpitäjiä, raviratoja) tarkistamaan erityisesti hygieniaan liittyvien turvarutiinien toimintatavat.


Hygieniarutiineista tärkeitä ovat käsienpesu saippualla ja vedellä sekä ennen että jälkeen hevosen käsittelyn. Kädet tulisi desinfioida ja vaatteet vaihtaa ennen toiseen talliin siirtymistä tai muita hevosia käsittelemään ryhtymistä. Kilpailuihin tai valmennuksiin ei tule lähteä sairaalla tai mahdollisesti sairastuneella hevosella.


Mikäli hevosesi rokotuksesta on kulunut yli 6 kuukautta, suotavaa olisi antaa nyt uusintarokotus, jotta vasta-ainetaso pysyy korkealla.


Influenssaepidemian aikaan suositellaan erityistä tarkkaavaisuutta hevosten terveydentilan seurannassa, varsinkin jos ne siirtyvät tai ovat siirtyneet lähiaikoina paikasta toiseen. Mikäli tiedossanne on talli, jossa on sairastuneita hevosia, tulisi kunnioittaa eristämissuosituksia ja jättää tallikäynnit väliin.


Erityistä tarkkaavaisuutta on syytä noudattaa nyt tapauksissa, joissa uusi hevonen muuttaa talliin. Etenkin ulkomailta muiden hevosten kanssa kuljetettu yksilö olisi hyvä pitää muista hevosista erillään ensimmäisen parin viikon ajan. Hevonen ei saisi olla kosketuksissa muihin hevosiin, sille pitäisi varata esimerkiksi oma tarha ja sen hoitamisessa tulisi noudattaa erityistä huolellisuutta ja hygieniaa.


Mikäli hevonen alkaa oireilla (kuume, yskä tai sierainvuoto) on hyvä olla heti yhteydessä virkaeläinlääkäriin ja seurata hänen antamiaan ohjeita. Ottamalla ns. PCR-näyte voidaan taudin aiheuttaja selvittää muutamassa päivässä.

 

Lisätietoja:


Martti Tala
Asiantuntijaeläinlääkäri
Suomen Hippos
martti.tala@hippos.fi

020 760 5244 / 040 354 0338