Hyppää sisältöön

Tärkeä muistutus koskien hevosten siitoskäyttöä – siitoslisenssin seuraava hintaluokka nousee 1.4.

Oriiden siitoskäyttö: oriiden siitoslisenssikäytäntö laajeni 1.1.2019 alkaen koskemaan kaikkia siitokseen käytettäviä Suomen Hippoksen ylläpitämien kantakirjojen rotujaa edustavia oriita. Aiempaan lisäyksenä myös suomenhevosille ja kotisiitokseen käytettäville lämminverisille ravihevosoriille tulee hakea orilisenssi. Huom! Orilisenssijärjestelmän uudistus ei vaikuta kotisiitospykälään tai varsan ravikilpailuoikeuden saamiseen.

Lisenssimaksu määräytyy sen mukaan, milloin hakemus pystytään hyväksymään Hippoksessa eli kaikki mahdollisesti tarvittavat hakemuksen liitteet on toimitettu ja ne on ehditty käsitellä.

Vaadittavia liitteitä ovat mm. lämminverisillä tuontispermaoriilla siitoskäyttöä koskevat valtakirjat, jalostusarvostelluilla lämminverisillä ravihevosilla spermatestitulokset ja suomenhevosoriilla kesäihottumatodistukset. Ulkomailla astuvilla lämminverisillä ratsuhevosilla tulee toimittaa DNA-sertifikaatti ja oriin tiedot, uutta jalostukseenkäyttöoikeutta hakevilla shetlanninponeilla ja welsh-poneilla (sektiot A-C, sekä welsh part-bred) hyväksytty eläinlääkärintodistus tai shetlanninponeilla mittaustodistus. Islanninhevosilla röntgenkuvat ja ulkomaisen FEIF-arvostelun lausunto, mikäli ne eivät ole WorldFengurissa.

Kaikki orilisenssit haetaan ja maksetaan vuosittain sähköisesti Heppa-järjestelmän kautta niin jalostusarvostelluille kuin jalostusarvostelemattomillekin siitokseen käytettäville oriille. Myös kotisiitokseen käytettävälle oriille tulee lunastaa lisenssi. Astutustietojen tallentamismahdollisuus avautuu vasta, kun oriin vuosittainen lisenssi on aktivoitu. Astutustiedot tulee olla tallennettuina viimeistään 30.9., jonka jälkeen kyseisen vuoden tallennusmahdollisuus sulkeutuu.

Orilisenssi haetaan kirjautumalla Heppa-järjestelmään, valitsemalla vasemmalla olevasta valikosta ORILISENSSI ja kirjoittamalla hakukenttään oriin nimi.

Ratsuhevosten, ratsuponien, sekä arabialaisten täysiveristen lisenssihaussa Heppa-järjestelmän kautta on valitettavasti uusien päivitysten myötä esiintynyt ongelmia. Mikäli lisenssin hakeminen ei onnistu Heppa-järjestelmässä, olethan yhteydessä: sanna.uotila@hippos.fi.

Heppa
Lisenssihinnat


Lämminveristen ravihevostammojen siitoskäyttö

Ulkomaan rekisterissä oleville lämminveriravihevostammoille, jotka ovat Suomessa astutettavana, tulee hankkia rekisterimaasta väliaikainen vientisertifikaatti. Kyseinen sertifikaatti on useimmissa tapauksissa voimassa kuusi kuukautta kerrallaan, ja siitä laskuttaa sekä lähtö- että vientimaa.

Vastaavasti Suomen rekisterissä oleville tammoille, jotka viedään astutettavaksi ulkomaille, tulee hankkia väliaikainen vientisertifikaatti Hippoksesta.

Lisätiedot:

Suomenhevoset ja lämminveriset ravihevoset

Susanna Back
susanna.back@hippos.fi
p. 020 760 5251

Ponit ja lämminveriset ratsuhevoset

Sanna Uotila
sanna.uotila@hippos.fi
p. 020 760 5257