Hyppää sisältöön

Target Kronos voitti montén Suomen mestaruuden – ”Kun sillä on hyvä päivä, se on tosi hyvä”

Karoliina Sinkkilä voitti Suomen mestaruuden Target Kronoksella

Target Kronos voitti montén Suomen mestaruuden. Kuva: Siiri Haapalainen

St Michel –ravien lauantai on alkanut jo vuosia lämminveristen montén SM-finaalilla. Tänä vuonna lähdöstä muodostui yhden valjakon täydellinen näytös. Kokenut montéohjastaja Karoliina Sinkkilä kannusti Target Kronoksen heti auton takaa johtopaikalle. Muut hevoset eivät missään vaiheessa uhanneet Target Kronosta, joka ravasi täysin ylivoimaiseen voittoon ajalla 13,9a / 2100 metriä.

Sinkkilä kävi hakemassa viimeisestä mahdollisesta paikasta finaalipaikan Target Kronoksen kanssa, valjakko voitti viimeisen SM-karsinnan viikko sitten Kaustisella. Kuten Kaustisella, myös Mikkelin voitto tuli vaivattoman näköisesti, Sinkkilän ei tarvinnut edes käyttää apunaan korvien avaamista tai vetolappujen vetämistä, joilla hevoseen olisi tullut vielä lisää vauhtia.

”Hevonen painoi enemmän kuin viime startissa, ensimmäiset 1500 metriä jarruttelin sitä. Mentiin liian lujaa, mutta tosi hyvin se tuli loppuun asti. Ei ollut mitään hätää. Katsoin lopusssa, että pitääkö alkaa ajamaan tosissaan, mutta laputkin jäivät käyttämättä”, Sinkkilä kuvaili lähtöä.

9-vuotias Target Kronos on ansainnut urallaan yli 350 000 euroa, ja on vanhemmalla iällä erikoistunut erityisesti montélähtöihin.

”Sillä on tosi helppo ravi, tosi hyvä fysiikka. Se on ravivarma ja lähtönopeus auttaa”, Sinkkilä luetteli ominaisuuksia, jotka tekevät Target Kronoksesta niin hyvän montéhevosen.

Ohjastaja Karoliina Sinkkilän edellinen lämminveristen montén Suomen mestaruus oli vuodelta 2005, jolloin hän ohjasti Emrik Du Hautyn voittajaksi. Sinkkilä on voittanut myös suomenhevosten montén Suomen mestaruuden Diktaattorilla vuosina 2017 ja 2018.

Target Kronoksen valmentaja Nina Pettersson-Perklénille montén Suomen mestaruus oli ensimmäinen. Hevonen on ollut hänen valmennuksessaan vuoden 2020 kesäkuusta alkaen.

”Jännitti kamalasti. Kaustisella se oli hyvä, sitä ennen ei, oli siis kysymysmerkkejä ilmassa, kun hevosia on kipeänä tallissa. Hevonen ostettiin nimenomaan siksi, että mentäisiin montéa. Se on luonteella menevä, kun sillä on hyvä päivä, se on tosi hyvä”, Pettersson-Perklén kuvaili suojattiaan.

Tuoreen Suomen mestarin omistaa Totochampions Stable ja tallin edustajana voittajaseremonioissa oli Anna Mäenpää. Target Kronos on hänelle erityisen tärkeä hevonen, sillä se toimii myös hänen maastoratsunaan eli Mäenpää saa olla myös hevosen tavallisessa arjessa mukana.

”Karista on kuoriutunut aivan mahtava maastokaveri. Se, että hevonen on niin tärkeä, tuntuu voitto erityisesti”, Mäenpää tunnelmoi.

Montén Suomen mestaruudessa toiseksi sijoittui Seija Myllyharjun ohjastama Barack La Marc ja kolmanneksi Malin Kullbergin ohjastama Twist Of Fate.