Hyppää sisältöön

Tapparan Sheriffin tähtäimessä ovat nelivuotiskauden suurkilpailut – ”se on semmoinen vahva jyrä”

Tapparan Raviliiga-hevosen Marschall Matchin kolmivuotiskausi oli menestyksekäs. Kasvattajakruunun finaalin voittanut "Sheriffi" on viettänyt ansaittua talvilomaa, ja sastamalalaisen Tuija Irrin valmentama ruuna onkin valmis nelivuotiskauden koitoksiin. Kirvesrintojen ravurin kuulumisia kertoo tarkemmin hevosen hoitaja Jonna Irri.

Jonna Irri on päässyt juhlimaan Marschall Matchin kanssa useaan otteeseen. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Mascate Matchin lisäksi Raviliiga-hevosista suurkilpailuvoittoon viime kaudella ylsi Tapparan oma Sheriffi Marschall Match, joka nappasi ykkössijan oriiden ja ruunien Kasvattajakruunun finaalista. Samaa Punkarin hevostallin Match-kasvattajanimeä Mascate Matchin tapaan kantava Sheriffi kilpailee Tuija Irrin valmennuksesta, ja hevosta hoitaa Jonna Irri. Punkarin hevostallin lisäksi Tapparan Raviliiga-tähden kasvatuksesta on vastannut Katri Rantala.

Raviliigan pistepörssin toiselta sijalta löytyvän Marschall Matchin kauden avaus saa vielä odottaa itseään, mutta ainakaan toistaiseksi kuluva kilpailutauko ei suuremmin ole sotkenut alkukauden suunnitelmia.

”Sheriffille kuuluu hyvää, tänään juuri käytiin intervalleja ajamassa porukalla, hevonen menee ihan mukavasti. Ei ihan vielä ollut tarkoitus aloittaa kautta, ehkä huhtikuun loppu olisi ollut alkuperäinen ajankohta”, päivitteli Jonna Irri Tapparan Raviliiga-tähden kuulumisia ennen pääsiäispyhiä.

Kirvesrintojen ruuna osoitti viime kaudella, että se on ikäluokkansa yksi lahjakkaimmista kilpailijoista. Menoa ovat kuitenkin haitanneet ylimääräiset laukat, jotka ovat syöneet menestystä harmittavissa paikoissa. Ruuna on kuitenkin haparointienkin jälkeen esittänyt mahtavia esityksiä, joista hyvänä esimerkkinä mainittakoon Kasvattajakruunun karsinta. Tuolloin lähtöön laukannut Marschall Match jäi pääjoukosta useita kymmeniä metrejä, kirien itsensä kuitenkin finaaliin hurjan esityksen päätteeksi.

Kilparadoilla Sheriffiä ei ole nähty joulukuun jälkeen mutta kulunut talvi vaikuttaisi kuitenkin tuoneen ruunaan aikuistumisen merkkejä, ainakin kotiolosuhteissa.

”Nyt kun en ollut kolmeen kuukauteen hevosta nähnyt, niin se on kyllä aikuistunut ja järkiintynyt. Käytöksen puolesta voisi toivoa, että keskittymiskyky olisi kilpailutilanteessa parempi, mitään muutahan syytä laukkoihin ei ole”, pohtii kuukausi sitten Ranskasta Suomeen palannut Jonna Irri.

Marschall Match on tarjonnut kannattajilleen uskomattomia elämyksiä läpi kilpauransa - 17:stä startista tuloksena on peräti kuusi voittoa ja kaksi hopeasijaa. Ison omistajaporukan Raviliiga-hevoset ovat tuoneet uusia raviharrastajia lajin pariin, eikä Sheriffi ole tässä tapauksessa poikkeus.

”On henkilöitä jotka eivät ole olleet hevosista tai raveista kiinnostuneita ja ovat sitten Raviliigan kautta saaneet ravikipinän. Meiltäkin näitä löytyy ja hienoa kun jotkut käyvät pitkienkin matkojen päästä katsomassa juoksuja”, kehuu Jonna Marcshall Matchin kannatusjoukkojen omistautumista.

Nelivuotiaiden lämminveristen ensimmäisiin ikäluokkakilpailuihin lukeutuva Kuopio Stakes olisi kilpailukalenterin mukaisesti tarkoitus järjestää 16.5., mutta vallitsevan koronavirustilanteen myötä on päivämäärän yllä kysymysmerkkejä. Vahvana juoksijana tunnetun Sheriffille tavoitteet ovat kuitenkin pidemmillä matkoilla, vaikka ennakkomaksut Kuopion nopeatempoiseen ikäluokkakilpailuun ovatkin suoritettu.

”Se on semmoinen vahva jyrä, koitetaan sitten voittaa Derby sillä”, naurahtaa Jonna.

Raviliigan verkkosivut