Hyppää sisältöön

Tapio Perttusen valmennustallista peräti kolme hevosta Kuninkuusravien seppelejahtiin – ”Kyllä tässä on hyvä vauhti päällä”

Suven Sametti. Kuva: Ida Laine

Kuninkuusravien pääkilpailuiden hevoset valittiin viime keskiviikkona ja orimattilalaisen Tapio Perttusen valmennuksesta peräti kolme hevosta starttaa Seinäjoen Kuninkuusravien kuningatar- ja kuninkuuskilpailuun. Oriiden puolella kilpailuun starttaavat Vixeli sekä Uljas Suomalainen. Tammojen kuningatarkilpailussa mukana nähdään Suven Sametti.

Kuninkuusravihistoriassa ei voi edetä pitkälle, ennen kuin ohjastaja-valmentaja Tapio Perttusen nimi tulisi väistämättä vastaan. Yli kolme vuosikymmentä Orimattilassa valmennustallia pitänyt Perttunen on ohjastanut sekä valmentanut lukuisia Kuninkuusraveissa menestyneitä hevosia. Perttunen on syntyisin Itä-Lapista Pelkosenniemen kunnasta. Vaikka pitkän linjan raviurheilija on vaikuttanutkin pitkään Päijät-Hämeessä, on Perttusen ura käynnistynyt napapiirin yläpuolelta.

Perttunen on voittanut ravikuninkaan tittelin aikaisemmin kolme kertaa Saran Salaman kanssa (2006-2008) ja Hipo kruunattiin kuningattareksi vuonna 1981.

Perttusen ura raviurheilun parissa käynnistyi juhannuksena 1973 Ponettarren rattailla. Tammaa voidaan pitää yhtenä Perttusen ammattiuran merkittävimmistä hevosista. Perttunen ohjasti myöhemmin Ponnettaren varsan Hipon ravikuningattareksi ja Hipon sisko Vipo tunnetaan Saran Salaman emänä.

Seinäjoella 30.7.-1.8.2021 ajettaviin Kuninkuusraveihin Perttunen suuntaa peräti kolmelle valmennettavallaan. Kuninkuuskilpailuun osallistuvat seitsemänvuotias Vixeli sekä yhdeksänvuotias Uljas Suomalainen. Kuningatarkisaan starttaa kuusivuotias Suven Sametti.

Valmentajalle kolmen hevosen osallistuminen suomenhevosten vuoden pääkilpailuun ei ole jokapäiväistä herkkua. Valmentajista Perttusen kanssa samaan ovat historiassa yltäneet mm. Eero Luukkanen (1962), Anssi Niininen (1995), Veli-Erkki Paavola (2001), Reijo Borgström (2008) sekä Jouni Miettinen (2014).

Oriiden puolella Perttusen tallista nähdään kaksi paljon toisistaan poikkeavaa kilpailijaa.

”Siellä on kolme mielenkiintoista hevosta ja oriiden puolella meiltä on kaksi täysin erilaista hevosta. Toisella voi vähän kiertää ja toinen on enemmän sisäradan hevonen, joka vaatii hyvän juoksun”, Perttunen pohtii.

Kuusivuotiaan Suven Sametin ikäluokkaan lukeutuvat mm. huippuravurit Parvelan Retu ja Stallone. Kuusivuotiaalle tammalla olisi ollut tarjolla vielä ikäluokkalähtöjä, mutta menestyminen ikäluokan huippuoriita- ja ruunia vastaan on vaikeaa.

”Suven Sametilla osallistuminen kuningatarkilpailuun on eri asia kuin vaikka kuusivuotiaalla oriilla. Ikäluokkalähdöt ovat kuusivuotiaille kovia ja siellä on mukana tuo Parvelan Retukin. Sen takia keväällä väläytin, että Sametilla voisi ajaa kuningatarkisassa. Kun ajattelee faktat edellä, niin tämmöiselle tammalle ei ole enää helppoja lähtöjä tarjolla”, Perttunen kertoo Suven Sametin kuningatarkilpailun taustoista.

”Kun Vixeli oli kuuden vanha, sillä ei lähdetty kuninkuuskisaan ja uskon että Parvelan Retunkin taustajoukot ovat miettineet samalla tavalla. Se (Parvelan Retu) olisi ollut ehdoton voittajaehdokas jo tänä vuonna, mutta ymmärrän täysin taustajoukkojen päätökset. Sille on vielä hyviä ikäluokkalähtöjä tarjolla hyvillä palkinnoilla.”

Perttuselle päälähtöihin osallistuminen sujuu tutulla rutiinilla. Konkari tietää miten kilpailussa on mahdollista menestyä – tai vaihtoehtoisesti hävitä. Perttusen kommentteihin tiivistyykin se, miksi Kuninkuusravit ovat monelle ravivuoden kohokohta.

”Viikonloppuna pitää saada kaikki onnistumaan ruokinnasta ja nesteytyksestä alkaen. Kuskien ajot sekä lähtöpaikat ratkaisevat paljon. Lisäksi tuuria pitää olla vähän mukana. Historiassa hevoset joilta on ennakkoon odotettu hyvää sijoitusta kokonaiskilpailussa ovat saattaneet taipua päätösmatkalla. Jos kilpailussa olisi vain kaksi matkaa, ei kyseessä olisi sama kilpailu. Kaikki säännöt ja matkat tekevät Kuninkuusravien seuraamisesta todella kihelmöivää.”

Perttunen on yksi suomen parhaita ravivalmentajia ja orimattilalainen on ollut vuosi yksi Suomen aktiivisimmista sekä menestyneimmistä raviohjastajista.

Heinäkuun alussa 64-vuotias Perttunen palkittiin Lahden Suur-Hollola –ravien yhteydessä raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä. Suomen Hippoksen myöntämä merkki jaetaan vuosikymmeniä jatkuneesta suomalaisen raviurheilun hyväksi tehdystä työstä.

”Kyllä tässä on hyvä vauhti päällä, kun terveyttä piisaa niin antaa mennä vaan. Itsestäkin tuntuu, että on hyvä tatsi tekemiseen”, Perttunen kommentoi.

Tapio Perttunen palkittiin raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä
Tapio Perttunen palkittiin raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä heinäkuun alussa. Kuva: Juho Hämäläinen

Täydennetty 28.7. kello 10:30: lisätty tieto Perttusen uran avausstartista ja Ponettaren sukutietoja.