Hyppää sisältöön

Tapio Perttunen palkittiin Suur-Hollola -lauantaina raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä

Tapio Perttunen palkittiin raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä

Tapio Perttunen palkittiin raviurheilijan kultaisella ansiomerkillä heinäkuun alussa. Kuva: Juho Hämäläinen

Suomen Hippoksen raviurheilijan kultainen ansiomerkki myönnettiin yhdeksännen kerran. Vuosikymmeniä suomalaisen raviurheilun hyväksi tehdystä työstä palkittiin orimattilalainen Tapio Perttunen.

”Vähän hiljaiseksi vetää, tosi hieno kunnianosoitus tästä työstä. Edeltäjät, jotka ovat saaneet tämän, ovat tosi hienoja ihmisiä”, Perttunen kertoi ansiomerkin merkityksestä.

Pelkosenniemeltä kotoisin oleva Perttunen on tullut suomalaisille tutuksi monien huippuravihevosten ohjastajana sekä valmentajana. Perttusen menestyksekkään kilpauran kohokohtiin nousevat erityisesti hänen ohjastaman, valmentaman sekä kasvattaman Saran Salaman voitot kotimaan suurkilpailuissa. Ravikuninkuuden Perttunen voitti Saran Salamalla kolme kertaa ja hän ajoi Hipon ravikuningattareksi jo 40 vuotta sitten.

Hipon ravikuningattaren titteli on jäänyt Perttuselle erityisesti mieleen hänen uransa voitosta ja menestyshetkistä.

”Hipon ravikuningatartitteli tuli 1981, olin alle kolmekymppinen silloin. Se oli ensimmäinen voitto Kuninkuusraveissa, se tuntui todelal mahtavalta”, Perttunen kuvaili.

Perttusen valmennustalli sijaitsee Orimattilassa ja palkinnon luovuttaminen kotiradan vuoden päätapahtuman yhteydessä merkitsi paljon.

”Einarsinin voitto Suur-Hollolassa, nyt kun ollaan täällä Suur-Hollolassa, se oli myös mahtava voitto. Sekin on aina mielessä ja kuulu top kolmoseen”, Perttunen kertoi.

Kylmäveristen Suur-Hollola-ajon Perttusen tallin Saran Salama voitti neljä kertaa peräkkäin vuosina 2004-2007. Lämminveristen Suur-Hollola-ajon voittoa Perttunen juhli vuonna 1984 valmentamansa Einarsinin kanssa.

Perttunen on kuulunut vuosien ajan Suomen kärkiohjastajien ja valmentajien joukkoon ja hän on panostanut myös kotimaiseen hevoskasvatukseen. Perttunen on ohjastanut 5758 ykkössijaa ja hänen valmentamat hevoset ovat yltäneet voittoihin 1430 kertaa.

Perttusen valmennustalli lukeutuu Suomen suurimpiin ja hänen valmennuslistoiltaan löytyy peräti 66 hevosta. 64-vuotias raviurheilija jaksaa edelleen pyörittää isoa tallia ja ohjastaa ahkerasti raveissa. Perttusen lähitulevaisuuden suunnitelmiin eivät kuulu eläkesuunnitelmat.

”Tuntuu, että olen vielä hyvässä kunnossa, sen takia jatketaan täysillä. Se on se into tähän raviurheiluun. Halu tehdä tätä lajia, että pystyy hyviin suorituksiin”, Perttunen kertoi kysyttäessä, miten hän vuodesta toiseen jaksaa panostaa raveihin täysillä.