Hyppää sisältöön

Tapio Kukkonen kannustaa raviväkeä hyväntekeväisyyteen – Vermossa ravataan lauantaina syöpäyhdistyksen hyväksi

Tapio Kukkonen kannustaa ravi-ihmisiä hyväntekeväisyyteen. Kuva vuoden 2021 Kuninkuusraveista. Kuva: Juho Hämäläinen

Savonlinnalaisen ravivalmentajan Tapio Kukkosen valmentama suomenhevostamma Parapara starttaa lauantaina Vermo Areenalla ajettavaan TalviCup-finaaliin. Ohjastaja Victor Björkroth valikoitui starttiin Paraparan ohjastajaksi Kukkosen sosiaalisessa mediassa esittämän hyväntekeväisyystempauksen myötä.

Tapio Kukkonen on tullut raviyleisölle tutuksi mm. suomenhevostähti Vennelmon Varman valmentajana. Alkuvuodesta tallista radoilla on esiintynyt Parapara, joka selvitti tiensä Vermo Areenalla 29.1. ajettavaan suomenhevostammojen TalviCupin finaaliin.

Kyseessä ei ole tavanomainen startti, vaan Parapara ohjastajansa Victor Björkrothin kanssa juoksevat rahaa hyväntekeväisyyteen, tarkemmin Pohjanmaan syöpäyhdistyksen hyväksi. Valmentaja lahjoittaa ohjastajan ajopalkkion kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen.

”Vermon karsintalähdöstä kotiin ajaessa aloin miettiä, kuka ajaisi hevosta. Ajattelin että ohjastajan valintaan tulisi liittyä jokin erityinen juttu, mikä varmistaisi oikean halukkuuden hommaan. Siitä lähti idea tuosta hyväntekeväisyydestä”, Tapio Kukkonen taustoittaa.

”Ohjastaja pääsee ajamaan finaalissa ja samalla rahaa kerättäisiin sille kohteelle, joka itseään kiinnostaa. Taidoilla ja lähtökohdilla ei ollut aluksi merkitystä, kun kuskeja järjesteltiin ensimmäistä kertaa. Hyväntekeväisyys ei itsessään voi olla koskaan huonoa, mutta valinnoissa korostettiin tarinan yhteyttä hyväntekeväisyyskohteeseen, ja taidot sekä muut lähtökohdat tulivat sen jälkeen mukaan kuvioihin.”

Facebookin TalkRavi-ryhmän julkaisu keräsi suurta kiinnostusta, ja lopulta peräti 17 kuskia ilmaisia olevan kiinnostunut ohjastustehtävästä. Valinnat suoritettiin valitsijaraadin kesken, johon kuului Kukkosen lisäksi kaksi muuta henkilöä.

”Raadin muut henkilöt pääsivät lukemaan hakemuksia sokkona, ja he laittoivat hakemuksia järjestykseen hyväntekeväisyysnäkökulmasta.”

”Lopullisessa valinnassa korostui henkilökohtainen liitos hyväntekeväisyyskohteeseen. Lisäksi nuori ikä ja tarpeellinen ajomäärä korostui vallinnassa”, Kukkonen kertoo.

Kukkonen lupaa myös kaksinkertaistaa hyväntekeväisyyteen lahjoitettavan summan, jos Parapara sijoittuu lauantaina neljän parhaan joukkoon. Tempaukseen hän kannustaa myös muita valmentajia.

”Tämä jollain tavalla riskitöntä hommaa, maksan sen saman palkkion ohjastajalle joka tapauksessa, ja tässä se menee hyväntekeväisyyteen. Jos hevonen pärjää oikein hyvin, eli ollaan neljän joukossa niin sitten tuplaan sen. Jos oikein isosta ykköspalkinnosta juostaan ja pärjätään, niin siitä on minusta varaa lohkaista”, Kukkonen kommentoi.