Hyppää sisältöön

Taneli Säde tähtää Salamakypärät-kilpailusarjan kärkeen

Salamakypärien yhdeksäs osalähtö ajetaan Vermossa keskiviikkona. Kilpailua johtaa Arna Ruohomäki, mutta hänen ja toisena olevan Taneli Säteen välillä on vain kolmen pisteen ero. Säde johti kilpailu alkukaudesta, ja on suorittanut tasaisesti läpi kauden.

Salamakypärät 1 osakilpailu 100419 voittaja Taneli Säde Nothing Else Jonna Irri kuva Hippos Hanna Laakso
Taneli Säde voitti Salamakypärät-osalähdön Nothing Elsellä, vieressä hoitaja Jonna Irri. Kuva: Hippos / Hanna Laakso

Keskiviikkona Säteen ajokki on Selene Lune, joka tekee uransa parasta kautta. Harri Koivusen valmentama tamma on voittanut kaksi edellistä starttiaan. Vermon osalähdön matkana on 2600 metriä, mikä on vahvalle hevoselle suosiollinen.


”Olen nähnyt hevosen startteja, mutta muuten se ei ole minulle entuudestaan tuttu. Sain viime osalähdössäkin ajaa Koivusen hevosta. Selene Lune on tasavauhtinen ja vaikuttaa täysin väsymättömältä hevoselta, joten hyvin odotuksin lähden”, Säde kertoo.

Salamakypärien osalähtö ajetaan Vermon ravien toisena lähtönä noin kello 18.29.

Säde osallistuu Salamakypäriin toisen kerran, ja kausi onkin sujunut hienosti. ”Olen ajanut kahdessa lähdössä huonosti, mutta muuten on mennyt kivasti. Joillakin hevosilla olen onnistunut oikein hyvin”, hän kertaa.

Säteellä on kiireinen viikko, sillä hän osallistuu myös Oulussa järjestettävään Heinäpään Herruus -ohjastajakilpailuun. Äimäraution raviradalla ajetaan perjantain ja lauantain aikana yhteensä neljä osalähtöä. Salamakypärien pistetaulukon neljä parasta ohjastajaa kutsuttiin Ouluun haastamaan Heinäpään legendat.

”Tosi kiva lähteä. On kunnia ajaa Pekka Korpea ja Jorma Kontiota vastaan”, Säde sanoo.

Tuija Irrin tallilla työskentelevällä Säteellä on kaksi päävastuuta, kengittäminen ja varsojen opetus. Lisäksi hän omistaa puolisonsa Jonna Irrin kanssa hevosia, ja he harrastavat yhdessä myös kasvatusta.

”Kasvattaminen on oikeastaan parasta. Sitä tehtäisiin enemmänkin, jos se olisi mahdollista. Nyt meillä on Jonnan kanssa yhdessä siitostamma, josta meillä on 1-vuotias tamma Muscle Massista ja tänä vuonna syntynyt tammavarsa RC Royaltysta. Ne ovat molemmat myyntivarsojakin”, Säde vinkkaa.

Pariskunnalla on yhteinen kilpahevonen Majestic Man, joka tunnetaan myös orpovarsa Taistona. Nyt 4-vuotias ruuna on menestynyt hienosti aivan ikäluokan huippujakin vastaan.

”Se on muuten ainoa hevonen, jota ei ikinä myydä. Joitain startteja olen sillä ajanut, mutta se ei ole aina tehnyt ihan totta minulle. Olen miettinyt, että ollaan liian hyviä kavereita, kun olen sen kanssa niin paljon ja varsanakin syötin sitä tuttipullosta”, Säde kertoo.

Pistetilanne 8. osalähdön jälkeen


1. Arna Ruohomäki 76

2. Taneli Säde 73

3. Niki Finnström 66

4. Olli-Pekka Holopainen 65

5. Iivari Nurminen 62

6. Anette Antti-Roiko 54

7. Niko Riekkinen 47
    Toni Ripatti 47

9. Kimi Pesonen 46

10. Niko Huuskola 43

11. Ayse Könec 38

12.  Riku M Lindgren 34