Hyppää sisältöön

Tammat jatkavat suurkilpailukautta Villinmiehen Tammakilvassa Lappeenrannassa

Vanhalan perheen kasvatit ovat tuttu näky suomenhevosten Tammakilvassa. Tänä vuonna mukana on Valencia. (Kuva: Maisa Hyttinen)

Lauantaina Lappeenrannassa ravataan Villinmiehen Tammakilpa sekä Suomessa syntyneille neljävuotiaille lämminveritammoille että viisivuotiaille suomenhevostammoille. Lappeen raviradan vuoden pääkilpailuissa lämminverisille on tarjolla 42 000 euron ja suomenhevosille 24 000 euron ykköspalkinto.

Tammakilvan ovat vuosien saatossa voittaneet muun muassa ravikuningattaret Suven Sametti ja Lumi-Oosa sekä yli 700 000 euron tienestit kerännyt hyväntekeväisyystamma Mascate Match.

Suomenhevosten Tammakilpa on lauantain yhdeksäs lähtö, joka starttaa noin klo 16:08. Lämminveristen Tammakilpa ajetaan pian sen jälkeen noin klo 16:30.

Lähtölistat Lappeen lauantairaveihin 23. syyskuuta

Monitoimihevonen Valencia seuraa Tammakilvassa emänsä kavionjälkiä

Vanhalan perhe on Tammakilvan vakiokävijöitä. Viime vuonna Marjatta ja Veijo Vanhalan kasvattama Brenna sijoittui kilpailussa toiseksi. Vuonna 2021 perheen toinen kasvatti Ohitella sijoittui kolmanneksi. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu Valencia, joka on Vanhaloiden omaa kasvatustyötä toisessa polvessa. Veijo Vanhala myös omistaa hevosen.

“Aikanaan ostettiin suomenhevostamma Lennon Karoliina siitostammaksi. Se ei oikein saanut varsoja aikaiseksi, mutta tuttujen kautta saatiin samalta emälinjalta Passeriina-niminen tamma. Passeriina ei ollut luonteeltaan kovin mukava hevonen, niin ajateltiin, että eiköhän meille yksi varsa riitä. Kun siitä sitten syntyi Vektoria, oli selvää, että tämä se on. Nyt meillä on sen tytär Valencia. Yritetään pitää samaa tammalinjaa, mitä silloin aloitettiin”, Valencian valmentaja Terhi Vanhala kertoo.

Haminalaisella Terhi Vanhalalla on valmennuslistallaan kuusi hevosta, jotka ovat tuoneet talliin tänä vuonna jo 14 voittoa. Sen myötä Vanhalan voittoprosentti valmentajana on tältä kaudelta huima 23. Yhteensä tallissa on yli parikymmentä hevosta.

“Kun minä innostuin hevosista niin isäkin innostui. Osa on minun nimilläni, osan isän nimillä ja osa äidin ja isän nimillä. Harrastemielessä yritetään omiin tarpeisiin kasvattaa. Niin, että itse pysyttäisiin hyvissä hevosissa. Suomenhevosia toivotaan, että niitä tulisi, mutta jotenkin ne on huonoja lisääntymään meidän talossa.”

Valencia sijoittui Tammakilvan karsinnassa kolmanneksi ja lähtee finaaliin radalta kymmenen. Tällä kaudella Costellon tytär on kilpaillut 21 kertaa, joista yhdessätoista se on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon. Kouvolan Kuninkuusravien Pikkukuningatar-kilpailussa Valencia oli kolmas ja se selvitti tiensä myös Derbyn finaaliin, jossa vastassa olivat ikäluokan parhaat oriit ja ruunat.

“Jos kaikki on mallillaan, niin uskon, että kyllä me kärkiporukan mukana pysytään. Huisi Hipulle ja Hentun Liisalle me ei olla koskaan mahdettu mitään, mutta kolmas tai neljäs se voisi olla juoksun onnistuessa”, Vanhala pohtii.

Ennen lauantaita Valencia saa ottaa rauhassa; syödä hyvin ja ulkoilla paljon. Monen muun suomenhevosen tavoin sen arki on kilpailujen ulkopuolella monipuolista.

“Valencia on tosi kiva hevonen. 15-vuotias tyttö käy sen kanssa este- ja kouluvalmennuksissa, ajellaan reellä ja käydään talutusratsastuksissa. Se on juuri sellainen perhehevonen, millaisia halutaankin pitää itsellä. Toimiva ja helppo, eikä tarvitse hössöttää mistään. Emänsä on samanlainen. Niin kuin suomenhevosen kuuluukin, että sen kanssa voi tehdä kaikkea.”

Valencian emä Vektoria osallistui vuoden 2017 Tammakilpaan, jossa se sijoittui kolmanneksi. Se kilpaili koko uransa Terhi Vanhalan valmennuksessa, tienasi lähes 40 000 euroa ja juoksi ennätyksen 24,0. Nyt Valencia seuraa sen kavionjälkiä.

“Kyllä tämä aina jännittävää on. Emä oli samassa kilpailussa ja kasvateista Ohitella ja Brennakin ovat pärjänneet, niin totta kai toivotaan, että Valenciankin kanssa pärjättäisiin. Mutta aina nämä täytyy ajaa ensin.”

Villinmiehen Tammakilpa 2023, suomenhevoset

1 Landen Iita / Antti Tupamäki
2 Huisi Hippu / Kim Åkerlund
3 Hentun Liisa / Teemu Okkolin
4 Zähikäinen / Markus Dahlström
5 Ypäjä Päivi / Henri Bollström
6 Soma Suomalainen / Tapio Perttunen
7 Rantaperän Himmu / Henry Ala-Korpi
8 Sälähdys / Santtu Raitala
9 Harjan Coria / Pertti Ketola
10 Valencia / Esa Holopainen
11 Rautianna / Jarkko Kervinen
12 Varjohehku / Timo Mäkäräinen

Villinmiehen Tammakilpa 2023, lämminveriset

1 Marier Mili / Hannu Torvinen
2 Halley Wania / Santtu Raitala
3 Ava Di Alessia / Ari Moilanen
4 Rivercapes Royal / Juho Ihamuotila
5 Callela Ladybird / Iikka Nurmonen
6 Star Angus / Tommi Kylliäinen
7 Carla Combo / Olli Koivunen
8 Dorea Frido / Markku Nieminen
9 Drogon / Antti Teivainen
10 Truthisoutthere / Juha Utala
11 Rivercapes Frozen / Heikki Mikkonen
12 Aurora Comery / Emma Väre