Hyppää sisältöön

Tammapalkkion tavoitteena on kannustaa laadukkaiden lv- ja sh-siitostammojen jalostuskäyttöä

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa käytössä olevalla uudistuneella tammapalkkiojärjestelmällä halutaan kannustaa laadukkaaseen kotimaiseen kasvatustoimintaan. Palkkiojärjestelmä on myös osaltaan korvaamassa poistuneita jalostusarvostelu- sekä jälkeläisarvostelupalkkioita.

Tammapalkkion tarkoituksena on kannustaa laadukkaaseen jalostustyöhän. Kuva: Ville Vuorinen
Tammapalkkion tavoitteena on kannustaa laadukkaiden siitostammojen jalostuskäyttöön. Palkkio maksetaan rekisteröidystä varsasta sen kasvattajalle. Varsan tulee olla ilmoitettu rekisteriin syntymävuonna viimeistään 30.9. Jalostusarvostelutulosten perusteella maksettavien palkintojen osalta varsan emän tulee olla jalostusarvosteltu viimeistään 30.9. Käytetyllä oriilla tulee olla voimassa oleva orilisenssi ja Suomessa olevan oriin tulee olla lisäksi jalostusarvosteltu. 


Tammapalkkiojärjestelmän rinnalla toimii edelleen raviurheilumenestykseen perustuva kasvattajapalkkiojärjestelmä. 

Lämminverisistä ravihevosista palkitaan 70 tammaa. Näistä 60 varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä sekä lisäksi kymmenen tammaa hakemusten perusteella. Tämä koskee tammoja, joilla ei ole omia kilpailutuloksia Suomessa eikä siis omaa suomalaista jalostusindeksiä. Tammat pisteytetään suvun ja omien suoritusten perusteella, max. 50 pistettä suku ja max. 50 pistettä omat ulkomaiset suoritukset. Mikäli tammalla on jälkeläistuloksia, voidaan myös nämä ottaa huomioon. Päätöksen valittavista tammoista tekee Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta. Tammapalkkioon oikeuttavan tamman tulee olla rekisteröity Suomeen ennen varsan syntymää (pysyvä sertifikaatti).  


Lämminveristen ravihevosten tammakohtainen palkkio on 1000 euroa. Jalostusindeksin perusteella palkittavien tammojen osalta omistajalta ei edellytetä toimenpiteitä, vaan palkkio maksetaan automaattisesti. Jalostusindeksittömän lv-tamman kohdalla tulee omistajan itse hakea tammapalkkiota. Hakuaika alkaa 3.8., täältä löydät hakulomakkeen lv-tammoille.  Lomakkeen palautus sähköisesti: jalostusinformaatikko Susanna Back susanna.back@hippos.fi


Suomenhevosista J-suunnalta palkitaan 70 tammaa. Näistä 50 varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä sekä lisäksi 20 tammaa jalostusarvostelun rakennepisteiden perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tammakohtainen palkkio on 800 euroa. J-suunnan suomenhevostammojen osalta erillistä hakemusta ei tarvita.


Suomenhevosista R-suunnasta palkitaan 20 tammaa. Näistä 10 tammaa jalostusarvostelun rakennepisteiden perusteella paremmuusjärjestyksessä ja 10 tammaa Suomen Ratsastajainliiton 2- ja 3-tason rankingpisteiden perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tammakohtainen palkkio on 800 euroa. Täältä löydät hakulomakkeen R-suunan sh-tammoille.


Suomenhevosista T- ja P-suunnista palkitaan molemmista suunnista 6 tammaa jalostusarvostelun rakennepisteiden perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tammakohtainen palkkio on 800 euroa. 

  

Lämminveristen tammojen muita rotuja korkeammalla palkkiosummalla pyritään huomioimaan lämminveriravureiden yleisesti ottaen korkeampia astutus- ja varsamaksuja. 


Tammapalkkioiden perusteista päätökset tekee maa- ja metsätalousministeriö. Tuki pyritään ohjaamaan mahdollisimman tasapuolisesti niin, että se kohdentuu laadukkaan kasvatustoiminnan kannustamiseen. Tammapalkkion perusteet on pyritty laatimaan mahdollisimman samankaltaisiiksi rodusta riippumatta. Samalla tavoitteena on kuitenkin tukea kaikkien rotujen laadukasta kasvatustoimintaa. 


 


Lisätietoja: 


Soila Lehmusvaara 

Jalostusassistentti 

p. 020 760 5253 

soila.lehmusvaara@hippos.fi Susanna Back

Jalostusinformaatikko

p. 020 760 5251

susanna.back@hippos.fi