Hyppää sisältöön

Tammalähtöjen hallitsija Hetviina on myös Nordic Queen – Salamakypärien osalähdön voitto Jesse Piiraiselle

Juhannuksena ravataan Härmässä PowerParkin raviradalla. Perjantaina kilpailtiin avoin suomenhevostammojen Nordic Queen –lähtö. Mukana oli viime vuoden kuningatarkilpailusta tuttuja tammoja sekä vuoden 2018 ravikuningatar Akaasia, joka on palannut vuoden tauolta takaisin kilparadoille.

Hetviina johdatti Antti Tupamäen ja Christer Sandholmin voittajaseremonioihin PowerParkin raveissa. Kuva: Hippos / Anni Järvinen

Lähdössä riitti dramatiikkaa, kun moni hevonen sortui laukalle. Antti Tupamäen valmentama ja ohjastama Hetviina haki johtopaikan, jossa tamma juoksi reipasta vauhtia. Viimeisessä kaarteessa Hetviina johti jo ylivoimaiseen tyyliin, mutta loppusuoralle kaarruttaessa tamma laukkasi yllättäen. Tupamäki sai kuitenkin hevosen nopeasti takaisin raviaskelille, ja vaikka kilpakumppanit lähestyivät lopussa, Hetviina piti kuitenkin varmaan voittoon ajalla 23,0a / 1609 metriä.

”Ajattelin, että ajan tasaisen kovaa ja mielellään tamma meni, ei yhtään tarvinnut patistella. Hetviina taisi hölmistyä, kun se ravasi yksin johtopaikalla, ja laukkasi. Pidin lopussa sen vain ravilla ja näin, että kun ei hirveästi hötkyile, niin tamma pysyy ravilla ja pystyy pitämään ykkösen”, Tupamäki kertasi.

Hetviina on ollut koko alkukauden häikäisevän hyvässä kunnossa, ja on tällä hetkellä suomenhevostammojen ykkönen. Seuraavaksi Hetviina suuntaa Suur-Hollola-ajoon, ja myöhemmin kesällä tavoitteena on kuningatarkilpailu. Viime vuonna Hetviina sijoittui viidenneksi kuningatarkilpailussa Lahdessa.

”Kaikki saumat on ottaa titteli tällä hevosella. Totta kai paljon hyviä hevosia tulee vielä, mitään emme lähde kirkossa kuuluttamaan”, Tupamäki kertoi odotuksistaan. 

Hetviinan omistaa ja on kasvattanut Christer Sandholm, joka oli seuraamassa hevosensa suoritusta PowerParkin raviradalla.

”Minulla on ollut toinen hevonen aikaisemmin Ristolla (Tupamäellä). Antti on aivan samanlainen, ihan samassa tuopissa veistetty kuin isänsä”, Sandholm tunnelmoi.

Jesse Piirainen etevin Salamakypärien toisessa osalähdössä

Jesse Piirainen ja Hespori juhlivat Salamakypärät-lähdön voittoa. Kuva: Hippos / Anni Järvinen

Salamakypärien kilpailusarja jatkui kauden toisella osalähdöllä. Ensimmäistä kertaa sarjan historian aikana Salamakypärät pääsivät ohjastamaan suomenhevosilla. Ennen Härmän osalähtöä kilpailua johti Riku Lehtonen, joka voitti ensimmäisen Vermossa ajetun osalähdön.

Toisessa osalähdössä suomenhevosten kärryillä etevin oli Jesse Piirainen, joka ohjasti Hesporin voittoon keulajuoksun päätteeksi. Pekka Mäki-Peuran valmentaman ruunan voittoaika oli 32,0a / 2100 metriä. Hespori voitti Piiraisen taitavan ajosuorituksen päätteeksi niukasti, mutta varmasti.

”Olin valmistautunut ajamaan myös selästä, mutta ei tullut sellaista hevosta, kenelle olisin halunnut paikan luovuttaa, joten ajattelin, että ajan keulasta. Koko ajan tiesin, ketä on takana ja rinnalla. Hespori oli aika laiska ajaa, eikä halunnut tehdä lopussa eroa muihin. Sen verran hevonen vastasi, että voitettiin lähtö”, Piirainen kehui Heikki Hilpisen omistamaa ja kasvattamaa Hesporia.

Piirainen tuuletti osalähdön voittoa innokkaasti heti maalilinjalla. Voitto Hesporilla oli Piiraiselle hänen uransa toinen voitto.

”Tuntuu niin mahtavalta. Kädet tärisevät edelleenkin, näin unta tästä lähdöstä koko viikon. Nyt jännitys vapautui”, Piirainen kuvaili voittotunnelmiaan.

Salamakypäriin Vesangassa asuva Piirainen osallistuu ensimmäistä kertaa. Arjessa raviurheilu on läsnä joka päivä.

”Olen vakiokasvo Killerin raveissa. Meillä on aina ollut kotona hevosia, ja olen aloittanut nämä hommat poneissa. Tulevaisuudessa koitetaan ajaa kilpaa ja saada tällaisia mukavia Hesporeita ajettavaksi”, Piirainen kertoi.

Toisen osalähdön jälkeen Jesse Piirainen ja Riku Lehtonen jakavat sarjan ykköstilan. Seuraava osalähtö ajetaan keskiviikkona 24. kesäkuuta Vermossa ravien viidentenä lähtönä kello 19.30.

Pistetilanne 2. osalähdön jälkeen


1. Riku Lehtonen 22 pistettä

1. Jesse Piirainen 22

3. Terno Grönstrand 20

4. Niko Riekkinen 19

5. Patri Filatoff 17

6. Niko Huuskola 13

6. Kaisa Mikkola 13

8. Vilja Kivinen 12

9. Anette Antti-Roiko 10

10. Tino Paldan 6

11. Toni Mäntyniemi 5

12. Mats Havulehto 2


Vapaasti käytettäviä kuvia