Hyppää sisältöön

Talvi on flunssa-aikaa myös hevosille – sairauksien joukossa myös hevosten koronaa: ”Kyseessä on ihmisten koronaviruksesta poikkeava tauti”

Viime aikoina eläinlääkäreiden hoidettavana on ollut kasvavissa määrin koronaan sairastuneita hevosia. Kyseessä on kuitenkin ihmisten koronakannasta erillinen koronavirustauti, jonka ennaltaehkäisyssä tulee noudattaa normaaleja toimenpiteitä. Talvella on hyvä kiinnittää korostetusti huomiota tallien ja hevostenpitopaikkojen hygieniaan.

Myös hevosten virustaudit leviävät talvella. Kuva:Hippos/Suvi Hakkarainen

Koronaviruksen levitessä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ihmisten hyvinvoinnin lisäksi esille nousivat myös kotieläinten hyvinvointi. Moni pohti pandemian aluksi, onko ihmisen mahdollista tartuttaa koronaa esimerkiksi omaan hevoseensa. Selvää kuitenkin on ollut, että ihmisten koronavirukset eivät siirry yleisimpiin kotieläimiin, kuten lehmiin ja hevosiin. Aiheesta voit lukea tarkemmin esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta.

Viime aikoina on kuitenkin uutisoitu hevosten kasvaneista koronavirustartuntamääristä. Samoin kuin ihmisten koronavirukset, ei hevosten koronavirus tartu ihmisiin. Hevosihmisten tulisi kuitenkin kiinnittää korostetusti huomiota varusteiden puhtauteen, esimerkiksi jalkineiden hygieniaan, liikuttaessa esimerkiksi eri tallien välillä.

”Samoin kun ihmisillä, hevosilla on kymmeniä erilaisia viruksia jotka aiheuttavat hengitystieoireita. Hevosten korona on yksi näistä, ja tärkeää on muistaa, että kyseessä on ihmisten koronaviruksesta poikkeava tauti”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala tarkentaa.

Ravikilpailuissa kiertävät hevoset tulee olla asianmukaisesti rokotettuina hevosinfluenssaa vastaan. Influenssarokotuksilla pyritään välttämään hevosten laajat epidemia-aallot, ja samalla varmistetaan turvallinen ja jatkuva ravikilpailutoiminta.

”Siitä huolimatta, että influenssarokotus suojaa hevosia vain influenssaa aiheuttavalta virukselta, on säännöllisten rokotuksien noudattaminen tärkeää. Se on suositeltavaa myös hevosille joita ei ravikilpailuissa nähdä. Suomessa ollaan säästytty hyvin influenssa-aalloilta, mutta se vaatii jatkossakin riittävän laumaimmuniteetin”, korostaa Tala rokotusten tärkeyttä.

Kuten ihmisillä, tarttuvat erilaiset hengitystieinfektioita aiheuttavat taudit herkästi talvella myös hevosilla. Esimerkiksi raveissa kilpailijoiden ja toimihenkilöiden olisikin hyvä välttää vieraiden hevosten ylimääräistä koskettelua mahdollisten tartuntariskien vähentämiseksi.

”Tutkimustiedon valossa tämä hevosten korona on aika herkkä tarttumaan, ja vaikka tauti ei ole aiheuttanut samanlaisia epidemia-aaltoja kuin esimerkiksi maailmalla tavatut influenssaepidemiat, on nyt syytä kiinnittää erityistä huomiota tallien hygieniaan. Samalla torjuntaan tehokkaasti myös muita vastaavia tauteja”, Tala kommentoi.