Hyppää sisältöön

Tähen Toivomus ja Vieskerin Virva kruunattiin ravikuninkaaksi ja –kuningattareksi

Suomen ravivaltakunta sai uuden hallitsijaparin Lahden Jokimaalla, kun Pauli Raivion valmentama Tähen Toivomus kruunattiin ravikuninkaaksi ja Sanna Päivikkeen suojatti Vieskerin Virva ravikuningattareksi.

Uudet ravikuninkaalliset Tähen Toivomus ja Vieskerin Virva. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Kuninkuuskilpailun 3100 metrin päätösmatkasta kehkeytyi taktiikkajuoksu, kun Henri Bollström haki Tähen Toivomuksella keulapaikan kokonaiskilpailua 0,3 sekunnilla johtaneelta Välkyn Tuiskulta. Bollström sai määrätä vauhdinjakoa, ja maltillinen matkavauhti jätti ratkaisun hetket loppusuoralle.

Kun kukaan ei tullut vaatimaan vauhtia, sai Bollström pitää pakan koossa viimeiselle takasuoralle, ennen kuin antoi Pauli Raivion valmentamalle oriille menoluvan. Kiritaistossa Kimmo Taipaleen ohjastama Välkyn Tuisku jäi viimeisillä metreillä ratkaisevasti, ja Tähen Toivomus kruunattiin ravikuninkaaksi lopulta 0,8 sekunnin erolla.

”Ihmettelin, kun sain vetää niin hiljaa, mutta toisaalta pitkällä matkalla on vedettävä happeakin välillä. 500 metriä ennen maalia avasin hevoselta korvat ja hevonen kasvoi valjaissa vielä tuntuvasti. Ajatus oli, että kaikki tai ei mitään”, Bollström kertoi.

Pauli Raivion ja Teri-Talli Oy:n omistamalla Tähen Toivomuksella ei ole aiemmin avattu korvia kilpailuissa, ja voittajahaastattelussa valmentaja Raivio paljasti, ettei niin tehty todellisuudessa tälläkään kertaa.

”Ei ne ollut auki, juksasin Henriä. Sillä oli hupun alla korvat täynnä pumpulia – kyllä olisi köyttä katseltu, jos se olisi tällä matkalla laukannut, kun korvat olisi avattu ensimmäistä kertaa”, Raivio nauroi.

Henri Bollström teki unelmastaan totta ensi yrittämällä. Kuva: Hippos/Ville Vuorinen

Hankasalmelainen Raivio on tunnettu valmentaja menestyneiden suomenhevosten takaa, mutta kuninkuuskilpailussa hänen hevosiaan ei ole aiemmin nähty. Tämänkin vuoden piti olla vasta opintomatka kahdeksanvuotiaalle oriille, mutta Raivio ei todistetusti lähde kilpaan keskenkuntoisten hevosten kanssa.

”On se kumma asia, vaisto on sanonut, että älä lähde sinne hölmöilemään vaan mene sitten kun tuntuu oikealta”, Raivio kertoi.

Raivion ja Bollströmin yhteistyö juontaa juurensa pitkälle, ja ohjastaja Bollström on läsnä myös Tähen Toivomuksen arjessa.

”Arvostan yhteistyötämme tosi paljon, tällaista hevosta lainaohjastaja pääsee harvoin ajamaan. Pauli treenaa ja hoitaa hevoset, kengitys mietitään yhdessä ja kilvanajon hoidan minä”, 35-vuotias Bollström kertoi.

Hän on päässyt maistamaan menestystä Tähen Toivomuksen ohjaksissa ennenkin muun muassa Kriteriumin, Suurmestaruuden sekä Suur-Hollolan voittojen myötä. Ravikuninkuus on kuitenkin täysin oma lukunsa – etenkin kun se tuli myös ohjastajalle ensi yrittämällä.

”Vähän vaikea löytää sanoja. Aivan mahtavaa, tykkään kylmäverisistä hevosista tosi paljon ja tämä on isointa mitä olen toivonut. Tosi hiljainen olo”, normaalisti hyvinkin puheliaana tunnettu Bollström ihmetteli.

Bollström sai alkuvuodesta täyteen 1000 voittoa ja hän on noussut viime vuosien aikana ohjastajien ehdottomaan eliittiin. Taisto Rautiaisen kasvattamalla Tähen Toivomuksella on jyväskyläläisen sydämessä suuri paikka.

”Tähän mennessä urani ylivoimaisesti tärkein hevonen. Sillä on aivan uskomaton merkitys.”

Vieskerin Virva runnoi päätösmatkalla ravikuningattareksi

Mika Forss ohjasti uransa ensimmäisen ravikuningattaruuden Vieskerin Virvalla. Kuva: Hippos/Hanna Laakso

Ravikuningattareksi runnoi voimatamma Vieskerin Virva, joka jätti muut taakseen 3100 metrin päätösmatkalla. Mika Forssin ohjastama tamma juoksi pitkään kovaa vauhtia matkaan spurtanneiden kärkihevosten takana, ja kohosi viimeisessä kaarteessa kolmannen radan kautta johtoon.

Voitto varmistui jo hyvissä ajoin, mutta panosta riitti viimeisille metreille asti. Vieskerin Virva oli ennen päätösmatkaa 3,1 sekuntia perässä kokonaiskilpailua johtanutta Virin Camillaa, ja loppusuoralla niskaan hengitti ensimmäisenä Sävel-Taika, johon eroa oli 1,4 sekuntia. Forssin kannustamana yhdeksänvuotias tamma kiri kuitenkin loppuun asti ja vei ravikuningattaren tittelin 0,7 sekunnin erolla Sävel-Taikaan.

”Vähän oli jo kypärä takaraivolla kahden matkan jälkeen, ei tämä tuntunut Virvan viikonlopulta. Lähtökiihdytyksen jälkeen tämä alkoi kuitenkin tuntua siltä, että nyt voi olla saumoja”, Mika Forss kertasi.

Forss on aiemmin voittanut ravikuninkuuden Vitterillä 2016, mutta kuningatarta kokenut kuski ohjasti Jokimaalla ensimmäistä kertaa.

”Tämä on suurimpia asioita, joita suomalainen raviurheilija voi saavuttaa. Mikään yksittäinen lähtö ei voi täyttää sitä aukkoa, jos se puuttuu. Ei voi kuin kiittää hevosen taustajoukkoja”, Forss totesi.

Tuoretta ravikuningatarta valmentaa Sanna Päivike Kankaanpäästä ja sen omistaa Talli Vanhahonko. Vieskerin Virvan on kasvattanut Jukka Vanhahonko.

”Virva tuli meille kolmevuotiaana. Kun olin sitä jonkin aikaa ajanut, taisin todeta, että tämä on paras hevonen, mitä olen ajanut”, Päivike paljasti.

Vieskerin Virva sijoittui 2100 metrin avausmatkalla kuudenneksi ja maililla kymmenenneksi. Päivike myöntää, että kahden osamatkan jälkeen jopa kotiinlähtö kävi mielessä.

”Mailin jälkeen oltiin katoksilla apein mielin ja mietittiin jopa olisiko ollut parempi lähteä kotiin. Onneksi ei lähdetty!”

Vieskerin Virva osallistui kuningatarkilpaan kolmatta kertaa. Vermossa 2017 se sijoittui viidenneksi ja viime vuonna Rovaniemellä se oli seitsemäs. Lahdesta tamma pääsi majoittumaan väliyöksi kotitalliin, millä oli Päivikkeen mukaan suuri merkitys.

”Hevonen söi viime yönä kotona enemmän, kuin Rovaniemen viiden päivän reissulla viime vuonna yhteensä”, Päivike kertoi.

Viidenkymmenen hevosen tallia pyörittävä Päivike yritti pukea sanoiksi Vieskerin Virvan merkityksen hänelle.

”Aivan mahtava hevonen, ei tällaista toista tule talliin”, Päivike huokaisi suojattinsa kärryiltä.

Kuninkuuskilpailun tulokset >

Kuningatarkilpailun tulokset >

Vapaasti käytettäviä kuvia >

Lisätiedot:

Suvi Hakkarainen, viestintäpäällikkö, Suomen Hippos

p. 040-7760530

suvi.hakkarainen@hippos.fi