Hyppää sisältöön

Suven Sametti ja Evartti ovat ravikuninkaalliset myös vuonna 2022 – hallitsijat loistivat päätösmatkoilla

Ravivaltakunnan kuninkaallisina jatkavat Suven Sametti ja Evartti.

Ravivaltakunnan kuninkaallisina jatkavat Suven Sametti ja Evartti. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Vuoden 2022 ravikuninkaalliset kruunattiin tänään Forssan Pilvenmäellä. Hallitsijapari oli sama kuin vuotta aikaisemmin. Kun kuningattareksi kruunattiin Suven Sametti ja kuninkaan seppeleen vei Evartti. 

Kuningatarkilpailun päätösmatkalle lähdettiin hyvin tasaisista asetelmista, toisen osamatkan voittajan Hulluduunarin johtaessa kokonaiskilpailua. Ciiran Tähti vastasi lähdön vetovastuusta, mutta maalisuoralla pisimmän korren veti Suven Sametti, joka kaasutteli viimeisillä metreillä päätösosamatkan voittoon. Suven Sametti oli ennen viimeistä osamatkaa sekunnin päässä kärjestä. 

Hulluduunari ei maalisuoralla yltänyt aivan kärkeen, joten katseet kiinnittyivät tittelin kannalta kahteen hevoseen. Tasaisia esityksiä tehnyt Lakan Leija tuli jälleen maaliin kärkijoukossa, sijoittuen kolmanneksi. Lapualaistammalla eroa Suven Samettiin oli 0,7 sekuntia.  

Lopulta Suven Sametti kuulutettiin ravikuningattareksi, 0,1 sekunnin erolla toiseksi tulleeseen Lakan Leijaan. Päijät-Hämeessä asustavalle tammalle voitto oli toinen peräkkäinen.  

“Tiesin, että vielä on päätösmatkalle voimaa jäljellä. Tuntui niin hyvältä siinä toisessa parissa ulkona, että annoin tammalle mahdollisuuden”, kommentoi ohjastaja-valmentaja Tapio Perttunen. 

Perttuselle kuningatartitteli oli uran kolmas. Suven Sametin viimevuotisen voiton lisäksi Perttunen ohjasti Hipon vuonna 1981 ravikuningattareksi. Ravikuninkuuksia orimattilalaisella Perttusella on kolme Saran Salaman kanssa. Perttusen kaikki kuninkuus- ja kuningatartittelit ovat tulleet saman emälinjan hevosilla.  

Suven Sametin omistavat Perttuset & Pekka ja Nea, eli Tapio Perttunen, hänen tyttärensä Suvi Perttunen sekä Lahdessa asuvat Pekka Kairtamo ja Nea Vikström. Hevosen kasvattaja on Team 4 Tenoria. 

“Meillä on erittäin hieno suomenhevostamma ja tällainen voi olla ihan kellä tahansa raviharrastajalla. Kannustan tekemään varsoja. Siinä vaaditaan hieman pitkää pinnaa ja aika paljon myös epäonnistumisia, mutta sitten voi tulla tällainen kultakimpale kuin Suven Sametti”, Vikström kannusti voittajahaastattelussa.   

Kuten vuotta aikaisemmin, Suven Sametin hoidosta ja hyvinvoinnista vastaa Pinja Kalenius 

“Kiitos taitavalle ohjastajalle ja valmentajalle Tapio Perttuselle ja hoitaja Pinja Kaleniukselle. Kun hevosta pidetään hyvin, niin tämä on tulos ja tämä voi tapahtua ihan kenelle tahansa”, Vikström kiitteli. 

Pekka Kairtamo koki yleisön tuen ja kannustuksen vahvasti. 

”Kannustus tuntuu todella syvällä. Ruotsalaisetkin ovat olleet kateellisia meille Kuninkuusraveista ja saavat olla jatkossakin, tämä on todella hienoa. Suomenhevonen on niin upea, että se ansaitsee tämän kunnian.” 

Parvelan Retu ei päässyt Evarttia karkuun 

Santtu Raitala tuulettaa päätösmatkan kakkossijaa, joka varmistaa Evartin ravikuninkuuden.
Santtu Raitala tuulettaa päätösmatkan kakkossijaa, joka varmistaa Evartin ravikuninkuuden. Kuva: Hippos / Juho Hämäläinen.

Evartti teki Forssassa uskomattoman esityksen voittaen kolmannen peräkkäisen ravikuninkaan tittelin. Pihtiputaalaisori lähti päätösmatkalle kahden ensimmäisen osamatkan voittajana, ja eroa Parvelan Retuun oli 0,8 sekuntia. Päätösosamatkalla katseet kohdistuivatkin näihin kahteen hevoseen. 

Parvelan Retu olikin lähdössä aktiivinen, vastaten pitkälti lähdön tahdista. Retun kintereillä seurasi kuin liimattuna Evartti, joka ei päästänyt vastustajaansa karkaamaan. Parvelan Retu voitti lopulta päätösmatkan, mutta eroa toiseksi tulleeseen Evarttiin ei tullut riittävästi. 

Maalilinjan jälkeen Evartin hoviohjastaja Santtu Raitala tuuletti näyttävästi. Evartin kokonaistulos 9.17,5 on kaikkien aikojen nopein. 

”Evartti on legenda kaikin tavoin. Se on älyttömän hieno ja älyttömän taistelutahtoinen hevonen. Tämä viikonloppu ja etenkin tämä viimeinen lähtö oli jotain ihan uskomatonta raviurheilua. Ja miten hieno Parvelan Retu oli!”, Raitala kiitteli Evarttia sekä tämän kilpakumppania. 

Evartti viihtyy selkeästi Kuninkuusraveissa. Vaikka Parvelan Retu onkin kesällä ollut edellä, ei se pystynyt vastaamaan Forssassa Evartille. 

“Evartti on niin älykäs hevonen, että se aistii kaiken ravipäivän, astii kaiken tunnelman. Tänäänkin kun mentiin viimeiseen esittelyyn, se seisahtui siihen ottamaan kunnianosoituksia vastaan. Tapio tuli Vixelin kanssa sanomaan, että olisi vielä yksi matka juostavana ja sitten voi ottaa kunnianosoituksia vastaan. Jotenkin luulen, että se nauttii tästä tilanteesta”, Raitala kehui lämpimään sävyyn. 

Evarttia valmentaa Antti Ojanperä ja hevosta hoitaa Jutta Ihalainen. Ojanperä sekä Ihalainen kuuluvat hevosen omistavaan Talli Pajatsoon. Evartin on kasvattanut Olli Sippola.  

Evartti on muuttanut Ojanperän talliin aivan nuorena varsana. 

“Kyllähän minä sen jo tiesin, kun hevonen laitumelta ostettiin, että tästä tulee jotain suurta. Olen sanaton, teen kaikkeni sen eteen ja kaikki ihmiset tekevät kaikkensa sen eteen, ja tällä lailla se meidät palkitsee”, Jutta Ihalainen kehui tunteikkaasti Evarttia. 

Kuningatarkilpailun kokonaistulokset 

 1. Suven Sametti / Tapio Perttunen
 2. Lakan Leija / Santtu Raitala ero +0.1
 3. Hetviina /Iikka Nurmonen +0.6                   
 4. Ciiran Tähti / Esa Holopainen +1.1                 
 5. N. P. Liitotähti / Ari Moilanen +1.7
 6. Taksvenla / Hannu Torvinen +1.8
 7. Liisan Tulilintu / Harri Kotilainen +2.4
 8. M.A. Piste / Kari Rosimo +5.0
 9. Hulluduunari / Antti Teivainen +5.0                             
 10. Lily / Mikko Huttunen +7.3                                                                                     
 11. Vennelmon Varma / Janne Räisänen +27.0
  Varjonova / Olli Koivunen h

Kuninkuuskilpailuin kokonaistulokset 

 1. Evartti / Santtu Raitala
 2. Parvelan Retu / Hannu Torvinen +0.6
 3. Vixeli / Tapio Perttunen +7.8
 4. Välkyn Tuisku / Kimmo Taipale +8.2
 5. Uljas Suomalainen / Antti Teivainen +8.5
 6. Sheikki / Arto Hammar +10.7
 7. Veeran Poika / Jarmo Saarela +11.3
 8. Enon Vilppi / Markku Hietanen +12.8
 9. Herra Heinämies / Ville Pohjola +14.3
  H.V. Tuuri / Iikka Nurmonen h
  Kujanpään Jyräys / Ari Moilanen p
  Rokin Maxi / Teemu Okkolin p