Hyppää sisältöön

Suuri Suomalainen Derby on hevosten taustajoukkojen juhlapäivä – suurien omistajaporukoiden Raviliiga-hevoset näyttelevät isoa roolia finaalissa

Suomen suurin ikäluokkakilpailu lämminveristen Derby kilpaillaan lauantaina Vermossa. Lähdössä mukana on peräti kaksi Raviliiga-hevosta: Mascate Match ja Piece Of Glory, joiden molempien omistajuus on jaettu 1000 osuuteen. Suureen Suomalaiseen Derbyyn pääsy on ”kerran elämässä” -tilaisuus.

Piece of glory kuva juho hämäläinen
Raviliiga Pelicansin Piece Of Glory on tuonut iloa suurelle omistajaporukalle. Lauantaina vuorossa on Suuren Suomalaisen Derbyn finaali. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Syksy on tunnetusti ikäluokkalähtöjen aikaa. Lämminveriravureiden kohdalla ikäluokkakilpailuja järjestetään perinteisesti 2-5 –vuotiaille, mutta selkeästi isoimmat kilpailut keskittyvät ikävuosille 3 ja 4.

Ikäluokkakilpailuja nimitetään myös kasvattajakilpailuiksi, sillä kasvattajien osuus palkintosummasta saattaa olla korotettu ja kasvattajat maksavat varsoista ennakkomaksuja kilpailuihin. Kasvattajille ja omistajille Derby merkitsee kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää mammonaa. Nelivuotiaiden mittelö on eittämättä Suomessa syntyneiden lämminveriravureiden yksi kilpauran pääkilpailuista.

”Useissa lajeissa on ne muutamat kilpailut, jotka ovat ne kaikkein isoimmat. On kyseessä sitten MM-kilpailut tai olympialaiset. Lämminveriravurin omistajalla käytännössä vastaavat ovat Suomessa Derby ja Suur-Hollola-ajo. Derbyssä on vielä se, että sitä pääsee koittamaan vain kerran”, Raviliiga Pelicansin kimpanvetäjä Johanna Heinonen pohtii Derbyn merkitystä ikäluokkahevosten taustajoukoille.

Lauantain finaali on tänä vuonna jännittävä paikka poikkeuksellisen monelle hevosenomistajalle. Peräti 1000 omistajaosuuteen jaetuista 12 Raviliiga-hevosesta loppukilpailuun tiensä ovat selvittäneet Raviliiga Pelicansin Piece Of Glory alias ”Irma” ja HIFK:n Mascate Match alias ”Massi”.

Kimppaomistaminen tarjoaa suuria tunteita omistajaporukoille. Raviliiga-kimpat ovat jännittäneet hevostensa mukana 1-vuotiskaudesta asti, joten tunnelma oli ymmärrettävästi huipussaan, kun viime viikon keskiviikkona nelivuotiaat karsivat pääsystä Derby-finaaliin. Raviliiga-hevosista karsinnoissa oli mukana myös Tapparan Marschall Match sekä Jukureiden Tingaling. Irma oli omassa karsinnassaan vakuuttava kakkonen.

”Nykyään uskallan jo omien hevosten lähtöjä katsoa, mutta täytyy sanoa, että tämä Irman Derby-karsinta oli paha. Ei ole pitkään aikaan jännittänyt mikään ravilähtö niin paljon. Ei edes omien kasvattien lähdöt. Tuntui, että koko päivä oli kammottava, ja se ei helpottanut edes lähdön aikana. Sitten kun oli maaliintulo ja hevonen pääsi finaaliin, niin olihan se uskomaton olo”, kuvaili Heinonen Piece Of Gloryn karsintapäivän tunnelmia.

Hevosen omistaminen isommassa porukassa auttaa jakamaan kuluja, mutta kimppa tarjoaa myös henkistä tukea. Raviurheilun seuraamiseen liittyy paljon muutakin kuin kilpailusuorituksien todistamista.

”Yksi ehdottoman hyvä puoli kimppaomistamisesta taloudellisten asioiden lisäksi löytyy, nimittäin vertaistuki. Esimerkiksi oma puolisoni ei jaksa loputtomiin katsoa hevosen lähtöjä videokirjastosta. 60 toiston kohdalla tulee monesti kysymys, että katsottaisiinko jotain muuta? Kimppalaiset taas ei ikinä kyllästy, heidän mielestään se on maailman paras ajanviete”, Heinonen naureskelee.

Hevosenomistajaksi huutokaupan kautta?

Mascate Match lämmitys 010620 Kuopio Stakes Pekka Korpi kuva juho hämäläinen
Mascate Matchin ura on ollut ainutlaatuinen. Raviliiga HIFK:n tammatähti ostettiin Ypäjän varsahuutokaupasta syksyllä 2017. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Raviliiga kausi päättyy tähän kauteen. Nelivuotiaat huutokaupataan vuoden päätteeksi, ja puolet kimpan voitoista jaetaan hyväntekeväisyyteen ja puolet jää kimpalle itselleen. Raviliigalaisilla ja monilla lajia seuraavilla saattaa huippulähtöjä seuratessa herätä kiinnostus oman ravitähden omistamisesta. Raviliigalaisille ja muillekin kimppaomistamisesta kiinnostuneille Heinonen antaa hyvän neuvon.

”Jos on sillä tavalla ummikko, ettei ole lajissa tuttuja, niin voi ottaa Raviliigan kimpanvetäjään yhteyttä. Siitäkin huolimatta, vaikkei olisi Raviliigassa tällä hetkellä mukana. He osaavat kyllä neuvoa asiassa eteenpäin. Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä suoraan valmentajiin, kyllä valmentajat sitten tietävät, jos heidän tallissaan on varsa mihin kerätään kimppaa. Nyt on tulossa vielä Ypäjän huutokauppa, johon kerätään varmasti kimppoja. Siellä on hyväsukuisia varsoja tarjolla”, Heinonen pohtii.

Ensi viikon perjantaina Ypäjällä järjestettävässä huutokaupassa on historiassa nähty useita tulevaisuuden ravitähtiä. Ypäjän nimekkäimpiä huutokauppahevosia ovat olleet mm. viime vuoden Derby-voittaja Graceful Swamp sekä Raviliiga HIFK:n tammatähti ja Derbyn ennakkosuosikki Mascate Match. Tämän vuoden Derby-finalisteista esimerkiksi Callela Ikaros on osoittautunut melkoiseksi huutokauppalöydöksi. Lisätietoja perinteisestä Ypäjän varsahuutokaupasta.

Raviliigan päättyminen ja lähestyvä huutokauppa on otettu alan sisällä huomioon. Useat huutokauppaan osallistuvat ammattivalmentajat ovat osoittaneet kiinnostuksensa uusien hevoskimppojen perustamiseen.  Kimppaporukoiden koot vaihtelet 10-30 osuuksien välillä, katso tarkemmat lisätiedot Raviliigan sivuilta.

”Unelmista joutuu aina maksamaan. Kimpassa se on kuitenkin jännä, miten hevonen on täysin oma mutta kulut ovat pienemmät ja ilot ovat suuremmat”, Heinonen toteaa vilpittömästi.