Hyppää sisältöön

Suuri Suomalainen Derby lähestyy – neljä Raviliiga-hevosta mukana karsinnoissa

Suomalaisen ravivuoden suurimmat palkintorahat jaetaan 5.9.2020, kun Suuri Suomalainen Derby kilpaillaan Vermo Areenalla. Finaalin ykköspalkinto on huimat 150 000 euroa. Kilpailu on tarkoitettu nelivuotiaille lämminveriravureille, joihin tänä vuonna lukeutuvat myös suuren omistajaporukan omaavat Raviliiga-hevoset. Derby-karsinnat juostaan keskiviikkona 26.8. Vermossa.

Marschall Match metsästää keskiviikkona Derbyn finaalipaikkaa. Kuva: Hippos/Hanna Viskari

Keskiviikkona 26.8. Vermossa kilpaillaan kenties ravivuoden mielenkiintoisimmat keskiviikkoravit, kun perinteiset lämminveriravureiden Derby-karsinnat ovat vuorossa. Ravi-ilta on jännittävä erityisesti hevosten omistajille, jotka ovat odottaneet kilpailuun osallistumista aivan varsavuosista lähtien.

Hevostensa starttia jännittäviin lukeutuvat keskiviikkona tuhannet omistajat Raviliiga-hevosten takaa. Loppukilpailupaikasta kilpailee neljä kiekkojoukkueiden kimppahevosta. 

Raviliiga-hevosista karsintalähtöihin osallistuvat Raviliiga Jukureiden Tingaling, Pelicansin Piece Of Glory, Tapparan Marschall Match sekä HIFK:n Mascate Match. Derbykarsintoja ajetaan kuusi kappaletta, mistä jokaisesta kaksi parasta etenee finaaliin. Jokaisella Raviliiga-hevosella on oivat mahdollisuudet edetä karsinnastaan loppukilpailuun.

Lämminveristen Derby kilpaillaan 2620 metrin ryhmäajona, eli kaviouraa kierretään 2,5 kierrosta. Kyseissä kilpailumatkassa kysytään hevoselta erityisesti vauhtikestävyyttä, jota löytyy erityisesti Tapparan raviliigatähti Marschall Matchilta. Viime kaudella mm. Kasvattajakruunun finaalin voittoa juhlinut ”Sheriffi” lähtee tosissaan tavoittelemaan Derbyn finaalipaikkaa.

”Hevoselle kuuluu tosi hyvää. Vermon Derby-kenraalissa se ei ollut sen huonompi kuin Turussa, mutta juoksunkulku oli vain toisenlainen, eikä neljättä sijaa korkeammalle ollut mahdollisuuksia. Tuntuu kuitenkin, että hevonen vain parantaa starttien myötä ja treeneissä se on tuntunut oikein latautuneelta,”, Marschall Matchin hoitaja Jonna Irri kommentoi viime hetken kuulumisia ennen derbykarsintoja.

Tuija Irrin valmentamaa Marschall Matchia ei yleensä nähdä kamppailemassa parhaista juoksupaikoista heti lähtökiihdytyksen jälkeen, vaan hevonen on tottunut tekemään lajitermejä käyttäen ”omia juoksujaan”. Viimeksi startissa matkavauhti oli rauhallista, eikä takapareista ollut asiaa voittotaistoon 09,5-vauhtisessa lopetuksessa. Derbykarsinnoissa samanlaisia vauhdinjakoja tuskin on luvassa.

”Uskon että meidän hevonen on se, joka lähtee pitämään tempoa, jos kukaan muu ei ole siihen halukas. Me emme lähde tarkastelulinjalle huomenna”, kommentoi Jonna Irri.

Vauhtia ei ole derbykarsinnoista uupunut. Viime vuonna karsinnoissa Tattoo Avenger kellotti hurjan voittoajan, 13,2a.

Tammavoittajan aika?

Piece Of Glory kuva: Iita-Maria Ahtiainen
Raviliiga Pelicansin Piece Of Glory kilpailee huippuvireessä. Kuva:Iita Maria-Ahtiainen

Viimeksi Derby-voittoon on yltänyt tamma vuonna 2009, kun Target Hoss oli ikäluokkansa valtiatar. Derbyn tuleva tammavoittaja saattaa hyvinkin löytyä Raviliiga-hevosista.

Tämän vuoden Derbyn valovoimaisin suosikki löytyy kotiradalta, kun HIFK:n Mascate Match on kilpaillut kotimaassaan läpi kesän tappioitta. Edellinen osoitus tammatähden ylivertaisuudesta saatiin reilu kuukausi sitten Mikkelissä, jossa tammatähti viiletti nelivuotiaiden tammojen SE-ajan 10,0/1609 metriä. Derby on ”Massin” vuoden päätähtäin, eikä kuluneelle kaudelle ole mahtunut toistaiseksi kuin kahdeksan starttia. Kaiken ollessa kunnossa, on Mascate Match liki mahdoton pysäytettävä. 

Karsintojen tammoista finaalipaikkaa kärkkyy tosissaan myös Raviliiga Pelicansin Piece Of Glory. Tamman kaksi edellistä starttia ovat päättyneet ykkössijoihin, ja viimeisimmästä Forssan lähdöstä tuloksena oli myös tasoitusajosta juostu uusi ennätys 13,9. 

”Kaikki on kunnossa, että ihan hyvältä vaikuttaa sinällään. Tuuria ei karsintalähdön osalta käynyt, mutta hevonen on hyväntuntuinen. Edellinen startti Forssassa oli loistava, ja voitto tuli lopulta helposti”, Piece Of Gloryn valmentaja Juha Utala kommentoi karsintojen aattona.

Marschall Match ja Piece Of Glory kilpailevat samassa karsinnassa, ja lähdöstä onkin odotettavissa yksi keskiviikon mielenkiintoisimmista. Raviliiga-hevosten lisäksi samassa lähdössä starttaavat mm. huippulahjakkuus Always Ready sekä lauantaina Cartivet Meeting –finaalin Jyväskylässä voittanut Ilos Silmarillion. 

Piece Of Gloryn, eli ”Irman” kausi painottuu loppuvuoden puolelle. Kauteen on mahtunut vasta seitsemän starttia. Derbyn lisäksi nelivuotiasta tammaa odottavat syksyllä lukuisat muut ikäluokkalähdöt.

”On tässä keskitytty syksyyn. Nyt jos tämä loppukausi onnistuisi, niin saisi tuota voittosummaa kerrytettyä. Nyt Derbyn jälkeen tulee vielä Villimiehen Tammakilpaa, Kasvattajakruunua ja St Legeriä. Toki ei tiedä, pääseekö mihinkään finaaliin, mutta niihin on ainakin tähtäimet”, pohtii Utala.

Lähtölistat:

1. Derby-karsinta, 26.8.2020 (lähtö 4, kello 19.20)

2. Derby-karsinta, 26.8.2020 (lähtö 5, kello 19.41)

3. Derby-karsinta, 26.8.2020 (lähtö 6, kello 20.02)

4. Derby-karsinta, 26.8.2020 (lähtö 7, kello 20.23)

5. Derby-karsinta, 26.8.2020 (lähtö 8, kello 20.44)

6. Derby-karsinta, 26.8.2020 (lähtö 9, kello 21.05)


Raviliigojen kimppahevoset on hankittu puolitoistavuotiaina hevoshuutokaupasta Ypäjältä ja niiden omistaminen päättyy vuoden 2020 lopussa. Jokaisesta hevosesta on ollut myynnissä 1000 osuutta. Lue lisää Raviliigasta.