Hyppää sisältöön

Suuri Suomalainen Derby 2020 finalistit

Lauantaina 5.9. Vermossa kilpaillaan yksi ravivuoden suurimmista kilpailuista, kun nelivuotiaat lämminveriset mittelöivät Suuren Suomalaisen Derbyn ykkössijasta. Ohessa kilpailijoiden esittelyt.

1 AMERICAN HERO - Antti Teivainen

American Hero kuva Juho Hämäläinen
American Hero

Ruuna, synt. 1.4.2016

Express Duo - Arctic America, Andover Image

Startit: 10 (5-3-0)

Ennätys: 14,1akp

Voittosumma: 45 450 €

Kasvattaja: Team AA

Omistaja: Team AA

Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Karin Vahesalu

American Hero on kymmenellä kilpailullaan Derbyn finaalin rutinoitumattomin hevonen. American Heron kilpailuuran aloituksesta on finaalipäivänä vuosi ja yksi päivä, ja koko kolmevuotiskausi käsitti vain viisi kilpailua. Ruuna ehti kuitenkin voittaa karsintansa Kymenlaakso-Ajoon, jonka finaalissa se kärsi niukan tappion Sahara Peyotelle.

Nelivuotiskautensa American Hero aloitti Suur-Hollolan Nelivuotispokaalin seitsemännellä sijalla. Derby-Kenraalissa se oli toinen Morriksen takaa, mutta karsinnassa osat vaihtuivat, kun American Hero piti keulapaikalta varmaan voittoon. Tältä kaudelta American Herolla on voitto myös Kasvattajakruunun alkuerästä.

Heron isä Express Duon meriittilistalla ovat mm. Kriteriumin ja Suur-Hollola-Ajon voitot, mutta Derbyssään se jätettiin yhdenneksitoista. Emä Arctic America oli kova kilpatamma, joka ansaitsi urallaan yli 75000 euroa, vaikka ei ollut oikeutettu osallistumaan minkään maan kasvattajakilpailuihin. American Hero on emänsä ensimmäinen jälkeläinen.

American Heron omistaja ja kasvattaja Team AA on Janne Korven kavereista koostuva kimppa, johon kuuluvat Jannen lisäksi Sebastian Silfverberg, Joni Saari, Mikko Luukkaa, Antti Pihlström sekä Jaajo Linnonmaa. Jo Arctic America kilpaili Team AA:n omistuksessa. Lähes 8000 voittoa ajanut Antti Teivainen on eniten ravilähtöjä Suomessa voittanut ohjastaja. Suuren Suomalaisen Derbyn voitto nurmijärveläiseltä kuitenkin vielä puuttuu.

2 CALLELA IKAROS - Olli Koivunen

Callela Ikaros ja Olli Koivunen viidennen derby-karsinnan voittajat 26.8.2020 kuva juho hämäläinen
Callela Ikaros

Ruuna, synt. 3.5.2016 

Othello Kemp - Inviting Hanover, Donerail

Startit: 16 (5-1-2) 

Ennätys: 14,2ake 

Voittosumma: 47 435 €

Kasvattaja: Hannu Nivola

Omistaja: Joona Laakkonen

Valmentaja: Jere Taulio

Hoitaja: Katja Puhakka

Callela Ikaroksen alkukausi oli katkonainen, ja ylivoimainen keulavoitto karsinnoissa palautti sen kertaheitolla parrasvaloihin. Tulemistaan ruuna oli väläytellyt jo Einari Vidgréni Muistoajon neljäntenä, ja hevosen kykyjen riittävyys oli varmasti tiedossa. Kriteriumissa Callela Ikaros oli neljäs, vaikka menettikin matkalla asemiaan laukattuaan lyhyesti. Oulu Expressissä ruuna oli kuudes.

Callela Ikaros myytiin yksivuotiaana Ypäjän huutokaupassa 2500 eurolla. Tuolloin hevosen osti Leo Mönttinen, jolta sen osti valmentaja Jere Taulion puoliso Katja Puhakka. Häneltä hevosen hankki sen nykyinen omistaja Joona Laakkonen. Callela Ikaroksen taustajoukot ovat finalisteista selvästi nuorimmat. Sekä omistaja Joona Laakkonen, valmentaja Jere Taulio että ohjastaja Olli Koivunen ovat syntyneet 1990-luvulla. Kasvattaja Hannu Nivola taas on kokenut toimija. Kallelan oriaseman isäntä on aiemmin juhlinut Derbyn voittoa Ribauden osaomistajana ja -kasvattajana.

Isä Othello Kemp on Express Duon ohella toinen Suomessa syntynyt finalistin isä. Othello Kemp juoksi 21 starttia, joista se voitti 14. Siitoksessa ori jätti 47 jälkeläistä, joista Callela Ikaros on toiseksi ansioitunein. Enemmän on tienannut oman Derbynsä yhdeksäs Antonio Duo. Callela Ikaroksen sukutaulussa ideana on ollut sukusiitos periyttäjätamma Bustleen, joka on sen sukutaulussa emän puolella kolmannessa ja isän puolella neljännessä polvessa.

3 MAIN STAGE - Santtu Raitala 

Main Stage

Ori, synt. 28.4.2016

Prodigious - Baroness U.S., Kadabra

Startit: 19 (8-3-3) 

Ennätys: 13,2ake 

Voittosumma: 42 160 €

Kasvattaja: Sipilän Tila

Omistaja: Backstage Stable

Valmentaja: Antti Ojanperä

Hoitaja: Sakari Talikka

Main Stage tulee pihtiputaalaisen Antti Ojanperän menestystallista. Ori on Ojanperän ensimmäinen valmennettava Suuren Suomalaisen Derbyn finaalissa. Ohjissa on Santtu Raitala, joka ajaa derbyfinaalissa neljättä kertaa. Kolmena aikaisempana vuonna Raitala on aina ajanut hevosta, jonka rattailla hän on ensi kertaa Derbyn finaalissa.

Nyt tilanne on toinen, sillä Raitala ohjasti Main Stagen myös karsintavoittoon, jonka se otti johtavan rinnalta. Tällä kaudella Main Stage on tehnyt mainiota työtä, sillä kauden avauksessa tulleen laukan jälkeen se on ottanut viisi voittoa ja kakkossijan Einari Vidgrénin Muistoajosta Vieremältä. Kolmevuotiskautensa Main Stage teki Jukka-Pekka Kauhasen tallista. Kauden parhaita paloja olivat Oulu Expressin viitossija sekä Kymenlaakso-Ajon finaaliin selviäminen.

Main Stagen isä on ranskalainen menestysori Prodigous ja emä jenkkitamma Baroness U.S., joka tuli Suomeen Hollannin ja Ruotsin kautta. Tammasta jäi neljä varsaa, joista Main Stage on toinen ja toistaiseksi paras.

Main Stagen nykyinen omistaja on seitsemänhenkinen Backstage Stable, joka hankki hevosen viime keväänä. Kasvattaja on Sipilän Tila, jonka takana on sahalahtelainen Annamari Sipilä. Hän on tunnettua raviperhettä ja pitkän linjan hevoskasvattaja. Sipilän toistaiseksi paras derbykasvatti on ollut vuonna 2006 finaalin kakkoseksi syöksynyt Little Sealord.

4 ALWAYS READY - Kari Rosimo

always ready kuudes derby-karsintavoittaja 2 26.8.2020 kuva juho hämäläinen
Always Ready

Ori, synt. 26.4.2016

Ready Cash - Minnesota, Spotlite Lobell

Startit: 12 (8-2-0)

Ennätys: 12,9ake

Voittosumma: 40 250 €

Kasvattaja: ML Stable Oy

Omistaja: ML Stable Oy

Valmentaja: Hannu Laakkonen

Hoitaja: Jenny Ruoti

Always Ready oli karsintojen puhutuimpia hevosia, siirtyihän se Tuomas Korvenojan tallista Hannu Laakkoselle vain pari viikkoa ennen karsintoja. Uuden valmentajan mukaan hevosen osallistuminen karsintoihin oli taudin takia epävarmaa, mutta Always Ready ehti karsintoihin ja ihastutti. Ylivoimavoitto nosti sen yhdeksi kisan kuumimmista suosikeista. Mikään yllätys Always Readyn karsintaesitys ei ollut, sillä hevonen on ollut kaikkiaan vakuuttava. Tältä kaudelta sillä on pelkkiä kaksarisijoituksia ja mm. Suur-Hollolan Nelivuotispokaalin voitto. Kolmevuotiaana Always Ready oli toinen Uudenmaan Upeimmassa.

ML Stable Oy:n takana on Mikko Laakkonen, joka on pitkään satsannut vahvasti raviurheiluun. Viime vuonna kolmikko Mikko ja Hannu Laakkonen sekä ohjastaja Kari Rosimo saivat Derbystä kakkossijan, kun Knows Best kiritti voittaja Graceful Swampia hyvin. Callela Ikaroksen omistavan Joona Laakkosen isä oli Hannu ja Mikko Laakkosen serkku.

Always Ready on tehty kovista tarpeista, sillä sen isä Ready Cash on Ranskan ja Euroopan johtava siitosori. Suomessa syntyneitä Ready Cashin jälkeläisiä on vähän, toistaiseksi ansioitunein niistä on viime vuonna Kriteriumin kakkoseksi sijoittunut Stonecapes Sparrow. Always Readyn emä Minnesota oli rautainen kilpatamma yli 400000 euron  voittosummallaan. Sen toistaiseksi ansioitunein jälkeläinen on Joe di Maggio, oman Derbynsä nelonen ja myöhemmin Suur-Hollolan kolmonen.

5 MASCATE MATCH - Pekka Korpi 

Mascate Match

Tamma, synt. 3.6.2016 

Muscle Mass - Captivation, Cantab Hall

Startit: 27 (23-2-0)

Ennätys: 10,0aly

Voittosumma: 467 162 €

Kasvattaja: Punkarin Hevostalli

Ky & Mikkola Maini & Saku

Omistaja: Raviliiga-Travliga HIFK

Valmentaja: Pekka Korpi

Hoitaja: Hanna Rakkolainen

Mascate Match on Derbyn suurin ennakkosuosikki ja kisan seuratuin hevonen, onhan se Vermon ja HIFK:n oma raviliigahevonen. Pekka Korpi hankki Massin huutokaupasta 9000 euron vasarahinnalla, ja ostos on ollut loistava. Derbyyn Mascate Match tulee kahdeksan voiton putkessa. Tällä kaudella Mascate Match on voittanut jo mm. Kuopio Stakesin, Eugen Pylvänäisen Muistoajon sekä oman derbykarsintansa, jossa tamma oli keulapaikalta omaa luokkaansa. Viime kaudella Mascate Match voitti mm. kaksi E3-finaalia sekä Kasvattajakruunun.

Valmentajaohjastaja Pekka Korpi on Suomen kaikkien aikojen menestynein raviurheilija ja suomalaisen raviurheilun ikoni. Derbyn finaalissa on ennen tätä vuotta ollut 51 Pekka Korven valmentamaa hevosta, jotka ovat ottaneet kisasta yhteensä 4 voittoa. Viimeksi Pekka on voittanut Derbyn 2015 Fabrice Duolla. Tänä vuonna tallista on kaksi finalistia.

Mascate Matchin emä Captivation jätti USA:han viisi varsaa ennen kuin se ostettiin syksyllä 2015 Mascate Matchia kantaessaan Suomeen 3500 dollarilla. Mascate Matchin jälken Captivation on jättänyt Suomeen jo Motive Matchin, jonka kolmevuotisennätys on nyt 14,1ake. Saku ja Maini Mikkola sekä Punkarin Hevostalli Ky:n nimissä hevosia kasvattava Markku Punkari ovat panostaneet kasvatustoimintaan sekä yhdessä että erikseen. Match on Punkarin kasvattajanimi, Mikkoloiden varsat taas tunnetaan Stonecapes-etuliitteestä.

6 PIECE OF GLORY - Juha Utala 

Piece of glory kuva juho hämäläinen
Piece Of Glory

Tamma, synt. 27.3.2016

Zola Boko - I’m Lucky Lady, Cotton Hanover

Startit: 16 (4-5-2)

Ennätys: 13,9ke

Voittosumma: 41 892 €

Kasvattaja: Homebeach Farm

Omistaja: Raviliiga Pelicans

Valmentaja: Juha Utala

Hoitaja: Sanna Utala

Piece Of Glory on Pelicansin raviliigavarsa, joka liisattiin vuosi sitten alkuperäisen liigavarsan tilalle. Vaihto oli onnistunut, sillä Piece Of Glory nousi jo viime syksynä ikäluokan tammojen eturiviin ja on nyt Derbyn finaalissa yhtenä kolmesta tammasta. Finaalipaikkansa Piece Of Glory lunasti terävällä spurtilla kiriluukun auettua jännittävien vaiheiden jälkeen. Toistaiseksi Piece Of Gloryn suurin meriitti on Kasvattajakruunun kakkossija viime syksyltä. Tältä kaudelta Piece Of Glorylla on voitto Derbyn Tammasuosikista ja kolmossija Suur-Hollolan Best Princessistä.

Valmentajaohjastaja Juha Utala on tottunut derbymenestyjä. Vuonna 2006 Utala otti Suuresta Suomalaisesta kaksoisvoiton Quicksilver Kempillä ja Little Sealordilla. Samana vuonna Utala voitti myös suomenhevosten Derbyn, ja Arvid Åvallin Tammaderbystä Utalalla on peräti neljä voittoa.

Piece Of Gloryn kasvattajaomistaja Homebeach Ranchin takana ovat Sanna Utala (os. Kotiranta) ja hänen veljensä Lasse Kotiranta. Emä I’m Lucky Ladyn toistaiseksi menestynein jälkeläinen on Piece By Piece, joka lunasti karsintakakkosena paikan vuoden 2009 derbyfinaalista, mutta joutui jäämään finaalista pois. Arvid Åvallin Tammaderbyn Piece By Piece kuitenkin voitti, samoin kuin mm. Tammakriteriumin ja Tammavaltikan. Isä Zola Bokon nelivuotisikäluokkaan kuuluu myös mm. Tapparan ravilligavarsa, Kasvattajakruunun voittanut Marshall Match.

SKYFALL SHINE - Iikka NurmonenSkyfall Shine Ari Moilanen kuva Juho Hämäläinen

 

Ruuna, synt. 29.6.2016

Muscle Hill - Baby Moose, Pine Chip

Startit: 22 (8-2-1)

Ennätys: 13,5aly

Voittosumma: 19 660 €

Kasvattaja: Hamkari Oy

Omistaja: Hamkari Oy

Valmentaja: Markku Nieminen

Hoitaja: Suvi Himanka

Keulapaikalta karsintansa kakkoseksi kamppailleen Skyfall Shinen ohjelma on ollut viime viikkoina tiivis. Vielä derbykarsintojen jälkeen se osallistui viime lauantaina Pilvenmäki Specialin finaaliin, jossa kisa tosin pilaantui lähtölaukkaan. Muuten kausi on sujunut mukavasti, ja Skyfall Shine on voittanut kauden aikana neljästi. Arvokkain ykkössija on Kasvattajakruunun alkuerästä kesäkuulta. Kolmevuotiskautensa Skyfall Shine oli Timo Salmelan valmennuksessa. Myös kolmevuotiaana se voitti neljästi, mutta ikäluokkakilpailuissa se ei vielä ollut mukana.

Skyfall Shinen omistavan ja kasvattaneen Hamkari Oy:n takana ovat sisarukset Hannele Mattila ja Kari Rintanen. Viime vuosina myös raviurheiluun satsanneen yhtiön päätoimiala on turkistarhaus. Markku Nieminen on Derbyn historian menestynein valmentaja 6 finaalivoitollaan. Tänä vuonna Nieminen on ainoa kaksi finalistia mukaan saanut valmentaja, ja muutenkin ikäluokan 2016 hevoset ovat menneet mainiosti. Viime syksynä Niemisen talli otti Kriteriumista kaksoisvoiton. Ohjastaja Iikka Nurmosen paras saavutus Derbystä on vuoden 2017 2. sija Next Directionilla.

Isä Muscle Hill on USA:n johtava siitosori, joka oli jo kilpahevosena omaa luokkaansa voitettuaan uransa avausstartissa kokemansa tappion jälkeen kaikki loput 20 kilpailuaan. Skyfall Shinen emä Baby Moose jätti neljä varsaa, jotka kaikki ovat haamumailereita.

8 MUCKELYMIMMY - Jari Autio

Muckelymimmy kuva juho hämäläinen
Muckelymimmy

Tamma, synt. 16.5.2016

Muscle Hill - Hillary, Andover Hall

Startit: 13 (5-2-0)

Ennätys: 15,1akp

Voittosumma: 12 000 €

Kasvattaja: Jari Autio

Omistaja: Ilmajoen Ruutuässä Oy

Valmentaja: Katja Luoma

Hoitaja: Katja Luoma

Muckelymimmy eli Muskelimimmi, kuten nimi kasvattajaomistajan mukaan tulee lausua, oli Derbyn karsintojen iloisia

yllättäjiä. 7500 euron voittosummalla karsintaan startannut tamma oli Mascate Matchin takaa varma kakkonen

ja lunasti paikkansa ikäluokan suurimpaan kilpailuun. Mikään sattumafinalisti Muckelymimmy ei ole, sillä ennen derbykarsintaa sillä oli neljän voiton putki, voitoista viimeisimpänä Tammasarjan ykkönen. Uransa Muckelymimmy aloitti kolmevuotiskeväänään, jolloin tamma aloitti uransa heti voitolla. Muckelymimmyn taustalla on pitkään kunnianhimoisesti hevosten parissa toiminut pariskunta Katja Luoma ja Jari Autio. Muckelymimmy on Skyfall Shinen tavoin Muscle Hillin yhteensä kuusi varsaa käsittävää Suomessa syntyneiden

nelivuotiaiden ikäluokkaa. Kuusikkoon kuuluu myös viime syksynä Kriteriumin voittanut Raskolnikov Frido, joka

oli myös mukana Derbyn karsinnoissa.

Emä Hillary juoksi vain kolme starttia nelivuotiaana ennen siitokseen siirtymistään. Hillarysta jäi kolme varsaa, joista

Muckelymimmy on viimeinen ja emän selvästi paras jälkeläinen. Jo emänemä Chippen oli Katja Luoman ja Jari Aution

käsissä. Chippen oli mainio kilpatamma, joka voitti urallaan 17 kertaa ja ansaitsi yli 40 000 euroa. Chippen jätti kolme

varsaa, joiden kaikkien isä on huippuori Andover Hall. Varsoista selvästi paras oli 24 voittoa ja yli 66000 euroa juossut 

Anthony.

9 SAHARA PEYOTE - Ari Moilanen

Sahara Peyote
Sahara Peyote

Ruuna, synt. 9.6.2016

Make It Happen - Unikko, Love You 

Startit: 31 (7-9-1)

Ennätys: 11,6aly

Voittosumma: 137 102 € 

Kasvattaja: Halonen Tiia & Huhti Petra

Omistaja: Fincumet Group Oy

Valmentaja: Markku Nieminen

Hoitaja: Johanna Kyläkoski

Sahara Peyote veti omaa karsintaansa keulapaikalta hallitusti maaliin asti. Voitto oli sille kauden ensimmäinen, ja alkuvuoden kohokohtia onkin ollut lähinnä Kuopio Stakesin nelossija. Kolmevuotiaana Sahara Peyote oli ikäluokan terävintä kärkeä, meriitteinään Kymenlaakso-Ajon voitto sekä Oulu Expressin kakkonen. Sahara Peyote voitti myös karsintansa Kriteriumiin, jonka finaalissa se jäi taustalle.

Sahara Peyote oli tarjolla Ypäjän huutokaupassa, mutta huudettiin siellä sisään 18000 eurolla. Isä Make It Happen on jättänyt Ruotsin derbyvoittaja Poochain. Sahara Peyoten ranskalaisoriilla viime polvissa maustettu emälinja on jättänyt paljon voitokkaita kilpahevosia. Omistajayhtiö Fincumet Group Oy:n takana on parkanolainen Jouni Järvensivu. Jo 1970-luvulla Järvensivun Ravitalli oli raviurheilussa merkittävä toimija ja yksi ensimmäisistä amerikkalaisten hevosten tuonnin aloittaneista suomalaisista. Noihin aikoihin Järvensivun luottovalmentaja oli Martti Keskinen, jonka monia huippuhevosia hoiti Keskisen lankomies, Sahara Peyoten valmentaja Markku Nieminen.

Kasvattajakaksikosta Petra Huhti vetää Saharan ravitallia yhdessä Oskari Mäenpään kanssa. Tiia Halonen taas on pitkään Ranskassa vaikuttanut hevosammattilainen, joka on kasvattanut jo Sahara Peyoten emänemän Buwariennen.

Ari Moilanen sai uransa ensimmäisen derbyvoiton viime vuonna Graceful Swampin rattailla.

10 MORRIS - Jorma Kontio

Morris kuva Juho Hämäläinen
Morris

Ori, synt. 4.6.2016

 Mr Pine Chip - Muscle Madness, Muscles Yankee

Startit: 16 (8-2-1)

Ennätys: 13,9ke

Voittosumma: 33 824 €

Kasvattaja: Karosvuo Sanni & Tommi 

Omistaja: Talli Me ja Morrison

Valmentaja: Kari Savolainen

Hoitaja: Nina Savolainen

Morris väläytti viime vuonna osaamistaan Kymenlaakso-Ajon karsintavoittajana, mutta ikäluokan eturiviin se on ponnistanut tällä kaudella. Keväällä Morris otti Juha Utalan valmennuksessa Ruotsissa kolmen voiton putken ja menestys on jatkunut hienosti Morriksen palattua Suomeen ja Kari Savolaiselle. Heinäkuussa se teki derbymatkan SE:n voltista ja myös Derby-Kenraalissa Morris oli ykkönen. Karsinnassaan Morris nousi toiseksi American Heron voittaessa.

Valmentaja Kari Savolainen on aiemmin saanut Derbyyn Viking Quizasin, joka oli vuonna 2003 Cold Hard Windin voittaman Derbyn kakkonen. Sitä ajoi Juha Utala, joka ohjasti myös Morrista Derbyn karsinnassa. Finaalissa Morriksen ohjat ottaa Jorma Kontio, joka on yhdeksällä voitollaan Derbyn menestynein ohjastaja.

Talli Me ja Morrison koostuu 12 osakkaasta. Kimppa on valmentaja Kari Savolaisen itse kokoama, ja hän on yhdessä puolisonsa Nina Savolaisen kanssa Morriksen suurin osakas. Morriksen kasvattajiksi on merkitty parikymppiset Sanni ja Tommi Karosvuo, joiden vanhemmat Anne ja Timo Karosvuo ovat Vermon vuosikymmenten aikaisia vakiokasvoja. Timo Karosvuo on ajanut yli 400 starttia kilpaakin ja valmentanut Menthan Uudenmaan Upeimman voittoon.

Emä Muscle Madnessin ensimmäinen varsa Mentha 11,6a mm. voitti Uudenmaan Upeimman, oli kolmas Kasvattajakruunussa ja neljäs Kymenlaakso-Ajossa. Morris on emänsä kolmas jälkeläinen.

11 COMWAY COTTER - Jarmo Saarela

Comway Cotter kuva Iita-Maria Ahtiainen
Comway Cotter. Kuva:Iita-Maria Ahtiainen

Ruuna, synt. 14.6.2016

Donato Hanover - Com Saga, Self Possessed 

Startit: 17 (6-3-0)

Ennätys: 13,6ake

Voittosumma: 16 350 €

Kasvattaja: Kauko Sokkanen

Omistaja: Kauko Sokkanen

Valmentaja: Timo Korvenheimo

Hoitaja: Vilja Kivinen

Comway Cotter on derbyfinalisteista nelivuotiskauden kovin nousija. Kolmevuotiaana ruuna starttasi kahdeksan kertaa saavuttaen yhden kakkossijan ja tienaten 1850 euroa, mutta tänä vuonna meno on ollut aivan toisenlaista.

Comway Cotter aloitti kautensa kuuden voiton putkella ja vaikka voittokulku on viime aikoina katkennut, suoritukset ovat jatkuneet mainioina. Karsinnassaan Comway Cotter oli keulasta toinen Sahara Peyoten voittaessa ja sitä edellisessä kisassaan Comway Cotter oli neljäs Cartiver Meetingin finaalissa.

Omistajakasvattaja Kauko Sokkanen oli nuorena aktiivinen raviurheilija, mutta työkiireet K-kauppiaana jättivät harrastuksen pitkäksi ajaksi taka-alalle. Luovuttuaan kaupastaan kymmenkunta vuotta sitten Sokkanen tempautui uudelleen mukaan raviurheiluun, ja nykyisin hänellä on useita nuoria ravureita, valtaosin Timo Korvenheimon valmennuksessa.

Sokkanen itse on ajanut 132 starttia, joista voittoja on 12. Timo Korvenheimo on noussut viime vuosina

rytinällä valmentajien eturiviin. Derbyfinalisti on Korvenheimolle toinen, ensimmäinen oli viime vuonna finaaliin selvinnyt Jolly Roy. Comway Cotter on pitkän linjan raviohjastaja Jarmo Saarelan ensimmäinen ajokki Derbyn finaalissa.

Comway Cotterin isä on Hambletonian-voittaja ja superravuri Donato Hanover, joka on nyttemmin myyty USA:sta Ruotsiin. Emä voitti urallaan mm. Levi-Cupin finaalin Vermossa.

12 QUICKATORE - Hannu Torvinen 

quickatore kuva juho hämäläinen
Quickatore

Ori, synt. 22.6.2016

Up And Quick - Variaana, Varenne

Startit: 15 (5-5-0)

Ennätys: 13,9akp

Voittosumma: 28 009 €

Kasvattaja: Nina Lätti

Omistaja: Lätti Nina & Hotelli Nuuksio Oy

Valmentaja: Hannu-Pekka Korpi

Hoitaja: Hannu-Pekka Korpi

Quickatore on suomalaisyleisölle vieraampi hevonen, sillä se on juossut tällä kaudella vain kaksi starttia Suomessa. Uransa Quickatore aloitti Janita Antti-Roikon valmennuksessa, ja Hannu-Pekka Korven käsiin se siirtyi vuosi sitten.

Ruotsissa Quickatore on voittanut tällä kaudella neljästi ja Derbyn finaaliin se selvisi karsintansa kakkosena juostuaan johtaneen Callela Ikaroksen rinnalla. Isä Up And Quick on Prix d’Amérique -voittaja ja yksi aikansa parhaista ravureista Ranskassa. Quickatore on isänsä toista ikäluokkaa, josta derbykarsinnoissa nähtiin myös Quick Diablo. Quickatoren emä Variaana oli vauhdikas tamma, jonka ura jäi 12 startin mittaiseksi. Jo Variaana oli Quickatorae kasvattaneen Lätin perheen oma kasvatti.

Quickatoren kasvattaja ja osaomistaja Nina Lätti on hoitola-alan yrittäjä, joka on harrastanut hevosia pikkulapsesta asti. Quickatore tekee Suuren Suomalaisen Derbyn historiaa, sillä sen valmentaja Hannu-Pekka Korpi on derbyfinalistin valmentaja jo kolmannessa polvessa. Hannun isä Pekka Korpi on derbylegenda, ja Pekan isä Allan oli moninkertainen derbyfinalisti. Jo aiemmin Korvet ovat tehneet kolmen sukupolven derbyhistoriaa ohjastajina, Hannu-Pekka oli isänsä valmentamalla Brave Duolla kuudes vuoden 2011 Derbyssä. Suomen johtaviin ohjastajiin kuuluvan Hannu Torvisen toistaiseksi paras derbysaavutus on Vagabondon viitossija vuodelta 2016.