Hyppää sisältöön

Suuren Suomalaisen Derbyn finalistit ovat selvillä – Mascate Match jatkoi vakuuttavia esityksiään

Suuren Suomalaisen Derbyn karsinnat kilpailtiin keskiviikkoiltana Vermon raviradalla. Illan aikana nähtiin peräti kuusi karsintalähtöä, joista jokaisesta kaksi parasta pääsi lauantaina 5.9. ajettavaan finaaliin ja 150 000 euron ykköspalkinnon metsästykseen.

American Hero ensimmäisen Derby-karsinnan voittaja 26.8.2020 vermo kuva juho hämäläinen
Ensimmäinen Derby-karsinta oli American Heron heiniä. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Derby-karsinnat kokoavat yhteen nelivuotiaiden lämminveriravureiden kerman. Tänä vuonna karsintalähtöjä järjestettiin kuusi kappaletta, joista jokaisesta kaksi parasta eteni finaaleihin.

Illan ensimmäistä karsintalähtöä johti lähdöstä maaliin Pekka Korven valmentama American Hero. Voiton ohjastustyöstä vastasi ohjastajapioneeri Antti Teivainen, jolla ei vaikuttanut olevan keulapaikalla hädän päivää. 

American Heron kasvattajana sekä omistajana toimii Team AA, johon kuuluvat mm. lumilautailija ja raviurheilija Janne Korpi, radiopersoona Jaajo Linnonmaa sekä jääkiekkoilija Antti Pihlström. American Heron kilpaura käsittää vasta 10 starttia, mutta lahjakas ruuna on kerennyt sijoittua viime vuonna mm. toiseksi tasokkaassa Kymenlaakso-ajossa.

”Hyvillä mielin lähdin ajamaan hevosta. Lähtönopeutta käytettiin hyväksi ja se ratkaisi tänään aika paljon. Hevonen tuntui koko ajan hyvälle. Viimeisellä kuudelle sadalle metrille vauhtia alkoi kiihtyä oikein tosissaan, mutta hevonen tsemppasi hienosti loppuun asti ja nähtiin hieno kamppailu”, Teivainen kertasi lähdön kulkua.

Maalisuoralla hienon vastuksen keulahevoselle tarjosi Kari Savolaisen valmentama Morris, joka hopeasijansa myötä pääsi Derby-finaaliin.

Mascate Match toinen derby-karsintavoittaja pekka korpi 2 kuva juho hämäläinen
Mascate Match leikitteli oman karsintansa voittoon keulajuoksun päätteeksi. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Toinen karsintalähtö oli kenties illan seuratuin, kun Derbyn valovoimaisin ennakkosuosikki Mascate Match kiihdytti ykkösradalta matkaan. 

Lähtö sujui täysin käsikirjoituksen mukaan, kun Pekka Korpi ohjasti valmennettavansa lähtöauton irtaannuttua piikkipaikalle. Maalisuoralle tultaessa näytti, että ”Massi” saa haastajan, mutta kaikki oli Raviliiga-tähden hallinnassa. Massin punaisiin pukeutunut Raviliiga HIFK:n fanijoukko hurrasi tammatähtensä menestystä Vermon aurinkoisessa illassa.

Suomessa Mascate Match on tänä vuonna kilpaillut tappioitta, eikä keskiviikkoinen esitys antanut yhtään viitettä siitä, että tappio häämöttäisi horisontissa.

”Kyllä se helposti meni. Tuo ensimmäiset parisataa metriä mentiin vähän reipasta ja sen jälkeen tuntui, että ihan hölkkää menee”, Pekka Korpi kertasi juoksua.

Voittajaesittelyssä Raviliiga-tähti seisoi kuin patsas, eikä hevosesta päällepäin uskoisi, että kaviouraa on kierretty juuri 2,5 kierrosta. 

”On se ihan ihmeellinen hevonen. Ei se oikein hötkyile mistään. Se on tosi rauhallinen ja älykäs ”, valmentaja kehui tammatähteä.

Huippulahjakkuuden ovat kasvattaneet Punkarin Hevostalli Ky & Mikkola Maini & Saku.

Toisesta karsinnasta Derby-finaaliin matkaa myös Katja Luoman valmentama Mucklemimmy.

Main Stage ja Santtu Raitala 5 voittivat kolmanne derby-karsinnan 26.8.2020 vermo kuva juho hämäläinen
Main Stage (5) ja Skyfall Shine (3) taistelivat kolmannen karsinnan voitosta. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Karsintojen yksi kovimmista voittotaistoista nähtiin kolmannessa karsinnassa, kun Santtu Raitalan ohjastama Main Stage ja Ari Moilaisen ohjastama Skyfall Shine kamppailivat maalisuoran viimeisille metreille asti lähdön herruudesta. Lopulta pisimmän korren vei Antti Ojanperän valmentama Main Stage, joka hiillosti keulahevosta toisella radalla koko lähdön ajan.

Taustajoukot olivat pihtiputaalaisoriin esitykseen syystäkin tyytyväisiä. Raitala saapui voittajahaastatteluun leveä hymy kasvoillaan.

”Tosi hyvä suoritus. Hevonen joutui kuitenkin koko pitkän matkan taivaltamaan johtavan rinnalla ja siitä ei ole helppo näitä lähtöjä voittaa”, Raitala kommentoi.

Main Stagen omistaa Backstage Stable ja hevosen on kasvattanut Sipilän Tila.

Toinen finaalipaikka meni luonnollisesti Markku Niemisen valmentamalle Skyfall Shinelle.

Sahara Peyote ja Ari Moilanen neljännen derby-karsinnan voittajat 26.8.2020 vermo kuva juho hämäläinen
Sahara Peyote avasi kauden voittotilinsä makeassa paikassa. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Derby-karsinnat ovat ikäluokkalähtöjen kruununjalokivi, johon valmentajat valmistelevat hevosiaan pitkiäkin aikoja. Makea onnistuminen nähtiin neljännessä karsinnassa, kun Markku Niemisen valmentama Sahara Peyote nappasi kauden avausvoittonsa karsinnassaan. Kausi on ollut suurkilpailumenestyjälle alavireinen, mikä nosti voiton arvoa entisestään.

Sahara Peyoten hoitaja Johanna Kyläkoski oli syystäkin tyytyväinen voittajakehässä.

”Aika mahtavat fiilikset. Hevosen kanssa on ollut vähän ongelmia, mutta nyt se on pari viime starttia mennyt hyvin. Tänään sitten jännitettiin että millainen juoksu tuolta saadaan (radalta 7), mutta onneksi kaikki meni hyvin”, Kyläkoski kommentoi Vermon kilpailupäällikön Miika Lähdeniemen haastattelussa.

Sahara Peyoten omistaa Fincumet Group Oy ja kasvattajana toimivat Tiia Halonen sekä Petra Huhti.

Toisena neljännestä karsinnasta maaliin saapui Timo Korvenheimon valmentama Comway Cotter.

Callela Ikaros ja Olli Koivunen viidennen derby-karsinnan voittajat 26.8.2020 kuva juho hämäläinen
Callela Ikaros karkasi maalisuoralla muilta. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Viidennessä karsintalähdössä pienimuotoisen yllätyksen järjesti Olli Koivusen ohjastama Callela Ikaros, joka revitteli tyylikkääseen voittoon keulajuoksun päätteeksi. Jere Taulion valmentama ruuna otti samalla myös kauden avausvoittonsa. Joona Laakkonen omistaa voittajan ja Hannu Nivola on kasvattaja.

Voittajahaastattelussa nähtiin silmin nähden helpottunut valmentaja.

”Keväällä löydettiin hevoselta irtopala toisesta etujalasta ja se leikattiin. Siinä meni aikaa parannellessa. Koko tiimi on tehnyt hyvin hommia ja ei olla lannistuttu, vaikka tämä vuosi on mennyt todella huonosti muuten. Tämä on kuin voita kissan nenään laittaisi”, myhäili valmentaja Taulio Vermon illassa.

Viidennestä karsinnasta toisena finaaliin matkasi Hannu-Pekka Korven valmentama Quickatore.

always ready kuudes derby-karsintavoittaja 26.8.2020 kuva juho hämäläinen
Always Ready vastasi karsintojen reipasvauhtisimmasta voitosta. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Kuudennessa finaalissa nähtiin joukko tasokkaita nelivuotiaita. Lähdössä yksi erottui kuitenkin selvästi edukseen, kun Hannu Laakkosen valmentama Always Ready pyyhälsi karsintojen vauhdikkaimpaan voittoon ajalla 13,6a/2620 metriä. 

Kovasta voittoajasta huolimatta jäi paukkuja käyttämättä.

”Meillä oli vetopallot sillä nyt ensimmäisen kerran ja ne jäi korviin. Tuntuu, että sinne jäi vielä aika paljon virtaa jäljelle. Kyllä hyvällä mielin mennään finaaliin, kunhan ei tule mitään takapakkeja”, valmentaja Hannu Laakkonen kommentoi Vermon voittajahaastatteluissa.

Voiton ohjasti Laakkosen luotto-ohjastaja Kari Rosimo. Hevosen omistajana sekä kasvattajana toimii ML Stable Oy.

Toisena finaaliin eteni Raviliiga Pelicansin Piece Of Glory, joka tuli hyvin vahvan oloisena toisena maaliin. Piece Of Gloryä valmentaa Juha Utala.

Lähtölista, Suuri Suomalainen Derby –finaali, 5.9.2020


1 American Hero

2 Callela Ikaros

3 Main Stage

4 Always Ready

5 Mascate Match

6 Piece Of Glory

7 Skyfall Shine

8 Muckelymimmy

9 Sahara Peyote

10 Morris

11 Comway Cotter

12 Quickatore