Hyppää sisältöön

Suur-Hollola-viikonloppu huipentui V. G. Voiton ylivoimaan ja Main Stagen yllätysvoittoon

kuvituskuva

Main Stagen taustajoukkojen riemuun kulminoitui raviurheilun ilo. Kuva: Maisa Hyttinen

Lahden Jokimaalla vietetyn kolmipäiväisen ravijuhlan kruunasivat Suur-Hollola-ajot, arvostetut suomalaisen hevoskasvatuksen ja Suomessa syntyneiden hevosten suurkilpailut. Tänä vuonna päälähdöissä voitot vietiin todellisten huippu-urheilusuoritusten jälkeen. 

Suomenhevosten 2140 metrin tasoitusajona ajettava Suur-Hollola-ajo kilpailtiin sunnuntaina suorana finaalina. 30 000 euron ykköspalkinnon ja finaalin vei uskomattomalla suorituksella alkumatkan laukan jälkeen V.G. Voitto ohjaksissaan Ari Moilanen.

Suosikkina matkaan lähtenyt V.G. Voitto laukkasi dramaattisesti lähtösuoralla ja jäi alussa kauas takajoukkoihin. Siirin Valtsu johti lähtöä pitkään, kunnes 20 metrin takamatkalta lähtenyt hallitseva ravikuningas Parvelan Retu nousi johtopaikalle ensimmäisen kierroksen päätteeksi. Loppusuoralle tultaessa V.G. Voitto kiri vahvasti ohi niin toiseksi tulleesta Parvelan Retusta, kolmannen sijan napanneesta Siirin Valtsusta sekä lähdön neljännestä Evartista. V.G. Voiton voittoaika oli 21,8x.

”Lähtökiihdytyksessä tuli kovaa avoimen sarjan hevosia ja Voitto lähti heti vastaamaan niille eikä pysynyt ravilla. Tuntui ihan mahdottomalta enää voittaa lähtöä tai menestyä sen jälkeen. Olen monella hevosella ajanut, mutta en koskaan ole tällaista esitystä minkään hevosen kanssa kokenut”, ohjastaja Ari Moilanen kehui hevosta voittajahaastattelussa.

”Kun mentiin viimeiseen kurviin Evartin takana ja näytti vähän, että vastustajilla oli jo kivet kupissa ja meillä oli ruutia vielä aika paljonkin jäljellä, niin ajattelin, että tiukille menee. Hevonen tuli helposti loppusuoralla ohi ja nosti ennen maalia korvat pystyyn”, Moilanen kertasi loppusuoran tapahtumia.

V.G. Voitto ja Ari Moilanen olivat suomenhevosten Suur-Hollola-ajon sankarit. Kuva: Maisa Hyttinen

V.G. Voiton on kasvattanut Jukka ja Soile Grönfors ja sen omistaa Grönfors Training Oy. Sitä valmentaa Seppo Suuronen ja sen hoitaja on Kaisa Tamminen.

”Tippa tulee silmään aina, että miten tuo hevonen voi ilahduttaa ihmistä ja tekee noin valtavan suorituksen, kyllä se minullekin oli valtava yllätys”, Jukka Grönfors kertoi voittajakehässä.

Hevosen nimen V.G.-etuliitteen takaa löytyy Jukka Grönforsin isä, Vihtori Grönfors.

”Me jo lopetettiin hevoshomma tässä välillä, mutta paljon jäi hevosmiehiä muistoihin ja halusin herätellä lähinnä lapsiakin varten, että on ollut sellainen kuin V.G., Vihtori Grönfors. Se oli historian palautusta, mutta sattuikin niin, että luoja antoi hyvän hevosen ja siitä me nyt osataan iloita!”, Grönfors avaa.

Lämminveristen ykköseksi yllättäjä Main Stage  

90 000 euron ykköspalkinnolla ajettu lämminveristen 2140 metrin Suur-Hollola-ajo on Suomen suuripalkintoisin kasvattajakilpailu. Sunnuntai huipentui finaaliin, jonne pääsi jokaisesta lauantain neljästä välierästä kolme parasta.

Santtu Raitalan ohjastama Main Stage ei kuulunut ennen viikonloppua Suur-Hollola-ajon ennakkosuosikkeihin. Se voitti kuitenkin ensin oman välieränsä lauantaina, ja vei lopulta voiton finaalissa kirkkaasti.

Lähtö oli vauhdikas alusta saakka. Main Stage juoksi pitkään toista rataa, kunnes kierros ennen maalia Raitala siirtyi kolmannelle radalle ja valjakko irtosi loppusuoralla selkeään voittoon. Lähdön toinen oli Atupem ja kolmas Crepe Match. Main Stagen voittoaika oli 11,6.

”Meillä oli tosi hyvät hevoset perässä, ja tuntui, että ei ole kiitollinen tehtävä vetää niitä viimeistä tuhatta ja koittaa saavuttaa kovaa kärkiparia samalla. Siinä pitää koko ajan ajatella ja aistia mitä lähipiirissä tapahtuu ja miltä oma hevonen tuntuu”, ohjastaja Santtu Raitala kertasi voittajahaastattelussa lähdön aikaisia tunnelmia.

”Manu (Main Stage) oli tänään järkyttävän hyvä. Se teki tosi pitkän, sitkeän ja rehellisen kirin ja vastasi hyvin vielä loppusuoralla. Voitto oli yllättävän varma siihen nähden, että tänään me kaikki saimme todistaa yksiä kaikkien aikojen Suur-Hollola-ajoja”, Raitala hehkutti.

Main Stagen valmentaja on Antti Ojanperä, sen on kasvattanut Sipilän Tila Sahalahdelta ja sen omistaa Backstage Stable.

”Hevonen tuntui ihan mystisen hyvältä Kouvolan jälkeen. Aivan mieletöntä, että hevonen on noussut näin hyvin. Olen tiennyt, että tässä on hevonen, jonka kanssa voi voittaa jotain isoakin, mutta se ei ole ollut helppoa aina”, Antti Ojanperä kertoi.

Main Stage on Ojanperän löytö, jonka hän hankki hevosen nykyiselle omistajaporukalle sen ollessa kolmevuotias.

”Hevonen osoitti lahjakkuutta ja näytti hienolta hevoselta, ja tykkäsin sen isästä (Prodigius). Main Stage oli komea hevonen, josta näki, että se ei ole pystynyt vielä suorittamaan kaikkea”, Ojanperä kertoi.

Omistajaporukasta Jussi Lempiälä on aina katsomassa Main Stagen lähtöjä.

”Sehän on aivan mieletöntä, että saa kokea tällaisia elämyksiä suuren yleisön, ystävien ja kimppakavereiden kanssa. Se on ihan mahtavaa. Minulla on ollut itsellä hevosia aikanaan, ja hevoset ovat olleet osa minua ihan pikkupojasta saakka”, Jussi Lempiälä kertoi Lauri Hyvöselle voittajahaastattelussa.

”Eilen illalla oltiin tallilla yhdeksään kymmeneen saakka hoitamassa hevosia ja tänään olin valvomassa, kun Antti viilasi kaviot juuri oikeaan asentoon. Tosi hieno on hevonen, tämmöisiä harvoin sattuu kohdalle”, Lempiälä jatkoi hyväntuulisena.