Hyppää sisältöön

Suur-Hollola on suomalaisen ravihevoskasvatuksen juhlaa – tutustu viikonlopun ohjelmaan 

Pekka Korven valmentama, Janne Korven ohjastama ja Jenina Hamarin hoitama Run For Royalty juhli lämminveristen Suur-Hollola-ajon voittoa viime kesänä (Kuva: Maisa Hyttinen)

Viikonloppuna Lahden Jokimaalla nähdään kymmenittäin Suomessa syntyneitä ravihevosia. Suur-Hollola-ajo on arvostettu suurkilpailu, joka on suunnattu aikuisille Suomessa syntyneille hevosille. Lahdessa kokoontuukin hevosten lisäksi suuri joukko kotimaisia hevoskasvattajia. 90 000 euron ykköspalkinnolla lämminveristen Suur-Hollola-ajo on Suomen suuripalkintoisin kasvattajakilpailu. 

Kilpailut etenevät siten, että lauantaina ajetaan neljä lämminverihevosten Suur-Hollola-ajon välierää, joista kustakin kolme parasta jatkaa sunnuntaina kilpailtavaan finaaliin. Suomenhevosten Suur-Hollola-ajo ajetaan sunnuntaina suoraan finaalina. Viime vuonna voittoja juhlivat Run For Royalty ja Parvelan Retu. 

Kolmipäiväinen tapahtuma alkaa perjantain Lahti Ascot -raveilla, joissa nautitaan raviurheilun lisäksi hyvästä seurasta, ruuasta ja hienoista päähineistä. Perjantaina ravit alkavat klo 18:00. Lauantaina ja sunnuntaina kilpailut aloitetaan klo 13:00. 

“Suhde itse kasvattamaansa hevoseen on kerta kaikkiaan jotain aivan muuta” 

Yksi perjantain kilpailuihin osallistuvista hevosista on Kaisa-Leena Ahlrothin kasvattama, omistama ja valmentama 3-vuotias Milesandmore. Se aloittaa kilpauransa illan ensimmäisessä lähdössä.

Milesandmoren taustalla on tyypillinen kasvattajatarina. Suurimmalla osalla suomalaisista ravihevoskasvattajista on omistuksessaan vain yksi tamma, ja toiveena on kasvattaa kilpahevonen omaan käyttöön. Kaisa-Leena Ahlrothilla on pitkä kokemus hevosurheilusta, mutta ajatus oman ravihevosen kasvattamisesta syntyi vasta Joensuun Kuninkuusraveissa 2015 yhdessä puoliso Kai Ahlrothin kanssa.  

“Mies sanoi raveista lähtiessä, että olisihan tuolla pidempäänkin ollut. Silloin ajattelin, että haluan kasvattaa yhden oman ravihevosen itse. Siitä lähti paluu tähän raviurheiluun, omille juurille”, Kaisa-Leena kertoo.

Ensin täytyi kuitenkin löytää sopiva tamma. Ammattilaisia hyödyntäen löytyi Star-Racing Oy:n omistama Pine Chime, joka on muun muassa Pekka Korven menestystamma Classical Duon emä. 

“Menin töihin Kaustisen Raviopistolle seuraavana päivänä kunkkareiden jälkeen ja kerroin aamukahvilla opettajille, että saatiin tällainen kuningasajatus, että kasvatetaan ravihevonen. Asetin ihan vitsinä ehtoja, millainen tamman pitäisi olla. Ehtoja oli viisi ja ne olivat aika tiukkoja. Piti olla jenkeissä syntynyt, aiempia jälkeläisnäyttöjä, juossut itse kilpaa ja vähintään haamumaileri, edullinen ja isän piti olla Pine Chip. Kaikki nauroivat, ettei sellaista olekaan. Marraskuussa Mansikka-Ahon Juha laittoi viestiä, että nyt se sinun tammasi on täällä. Ja se täytti kaikki ehdot.” 

Yhden oman kasvatin sijaan varsoja syntyi lopulta kaksi, Seventeenmiledrive vuonna 2017 ja Milesandmore vuonna 2020. Koska emä oli amerikkalainen, valikoituivat isäoreiksi ranskalaiset Juliano Star ja So Perfect. Matka sopivien vanhempien valinnasta ensimmäiseen starttiin on pitkä, mutta palkitseva. 

“Täytyy sanoa, että kun kasvatteja on kaksi ja radoille on tultu sataprosenttisesti, niin onhan meillä ollut onni matkassa. Se on pitkä tie ja moni sanoi, että kuinka paljon helpommalla pääsisi, jos ostaisi valmiin. Mutta sitä tunnetta ei voita mikään. Suhde itse kasvattamaansa hevoseen on kerta kaikkiaan jotain aivan muuta. Ei siinä mietitä vaivaa eikä rahanmenoa.” 

Milesandmore on fiksu ja vahvatahtoinen hevonen. Päivittäisestä arjesta ja valmennuksesta Kaisa-Leena huolehtii itse, mutta matkan varrella apuna ovat olleet myös ammattilaiset. Ensimmäiset mainokset raviradalla varsa luki kokeneempi valmentaja kärryillään ja myös toukokuussa suoritettuun koelähtöön valmistauduttiin yhdessä ammattilaisen kanssa. 

“Tätä hommaa ei voi tehdä ilman hyvää tiimiä. Tässä on ollut paljon ihmisiä mukana ja koen, että raviurheilussa ihmiset ovat tosi auttavaisia riippumatta siitä, onko ammattilainen vai tavallinen harrastaja. Ammattilaiset näkevät kyllä harrastajien merkityksen lajille. Täytyy vain hoksata kysyä.” 

Kaisa-Leenan tallista löytyy myös 21 kertaa voittanut ja yli 100 000 euroa tienannut Pharaon Face. Se on mahdollistanut hienoja elämyksiä kilpailemisen saralla samaan aikaan, kun omat kasvatit ovat pikkuhiljaa kasvaneet ravihevosiksi. 

“Nuorten hevosten kanssa näet muutoksen ja kehityksen päivittäin. Se on äärimmäisen palkitsevaa. Vanhan ravihevosen kanssa on kiva harrastaa, mutta toisaalta koko ajan tietää, että ollaan jo ehtoopuolella. Nuoren hevosen kanssa on ilo ottaa yhdessä ensimmäisiä askelia.” 

Pharaon Face on ollut apuna myös Milesandmoren valmennuksessa. 

“Meille on tärkeää, että hevonen saa elää hyvää hevosen elämää. Esimerkiksi More elää Faaraon kanssa. Ne asuvat vierekkäisissä karsinoissa, tarhaavat pitkät päivät yhdessä ja niitä on treenattu koko talvi niin, että Faarao on Moren perähevosena. Kokenut Faarao pitää jöötä ja on kaksikon pomo, mutta samalla sparraa nuorta hevosta. Se on ollut minulle ja molemmille hevosille mukavaa, ja tiedän, että More on mennyt siitä paljon eteenpäin.” 

Seventeenmiledrive on kilpaillut urallaan 31 kertaa sijoittuen kuudesti kolmen parhaan joukkoon. Sen kanssa odotetaan mukavaa iltaravimenestystä vastaisuudessakin. Milesandmore suoritti koelähtönsä mallikkaasti ja sen kilpauran suhteen odotukset ovat varovaisen toiveikkaita. 

“Tavoite molempien kasvattien kanssa on, että he eivät lähde meiltä koskaan. Urheilun osalta tavoitellaan pitkäikäisiä kilpahevosia, johon ne on jalostettu. Se on kuitenkin meidän juttu, että saisimme nauttia kilpailemisesta, mutta ei liian tosissaan. Etenkin Moren kanssa odotetaan innolla tulevaisuutta.” 

Suur-Hollola perjantai 

15:00 Ovet aukeavat 

16:00 Lahti Ascot -tapahtuma alkaa 

17:40 Ponilähtö 

18:00 Ravit käynnistyvät

3. ja 4. lähdön välissä ajetaan julkkisten ponilähtö

21.00 Rap-artisti Aste esiintyy 

22:00 Tapahtuma päättyy 

Suur-Hollola lauantai 

12:00 Ovet aukeavat 

12:30 Paraponilähtö

13:00 Ravit käynnistyvät 

13:51 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 1. välierä 

14:13 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 2. välierä 

14:50 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 3. välierä 

15:14 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 4. välierä 

18:00 Roots Duo Lars & JJ esiintyy 

19:00 Tapahtuma päättyy 

Suur-Hollola sunnuntai 

12:00 Ovet aukeavat 

12:30 Ponien Suur-Hollola-ajo 

13:00 Ravit käynnistyvät 

17:05 Suomenhevosten Suur-Hollola-ajo 

17:35 Lämminveristen Suur-Hollola-ajo 

18:30 Ravit päättyvät 

 

Tutustu tapahtumainfoon

Perjantain ravien lähtölistat

Lauantain ravien lähtölistat

Sunnuntain ravien lähtölistat