Hyppää sisältöön

Suomenhevosten montén Suomen mestaruus ratkeaa Rovaniemen Kuninkuusraveissa

Huikea kuninkuusraviviikonloppu käynnistyy montén SM-finaalilla, joka ravataan lauantaina kello 12.26.

Suurena ennakkosuosikkina starttaa Diktaattori, joka on voittanut uransa 11 lähdöstä peräti 10 ja sijoittunut kerran toiseksi häviten ainoastaan ME-hevoselle Baletin Salamalle, jonka ruuna kohtaa jälleen lauantaina Rovaniemellä.

- Hevonen on voittanut todella helposti jokaisen tämän vuoden startin, Diktaattorilla ratsastava Karoliina Sinkkilä iloitsee.

- Ruuna on ollut tämän vuoden startteihin paljon virkeämpi kuin mitä se oli viime vuonna. Diktaattori on siitä todella viisas hevonen, että se tekee ainoastaan juuri sen verran kuin on tarve, ei yhtään enempää.

Sinkkilä lähtee luottavaisin mielen Rovaniemelle, vaikka toteaa ilmassa olevan kysymysmerkkejä.

- Pitkä kuljetusmatka huolestuttaa, sillä se ei ilmeisesti viihdy vieraissa paikoissa poissa kotoa. Hevonen matkustaa Rovaniemelle jo perjantaina.

- Lisäksi lähtöpaikka mietityttää, sillä saimme takamatkan kuudesta lähtöradasta juuri sen kaikista huonoimman paikan. Tuosta on pieni laukkariski olemassa. Jos ruuna kuitenkin ravaa, pystyy se menestymään. Kyllä tämän kanssa on aina lähdettävä voittomielellä matkaan.

Onnistunut kilpailusarja


Suomen monté-ohjastajat ry:n suomenhevosvastaava Nora Järvinen on tyytyväinen tämän vuoden kilpailusarjaan.

- Kietue on ollut erittäin onnistunut tänä vuonna. Karsintoja oli enemmän kuin viime vuonna. Tänä vuonna on ollut jopa positiivinen ongelma siinä suhteessa, että useammasta karsinnasta jouduttiin karsimaan hevosia, Nora Järvinen iloitsee.

- Lisäksi useampi eri hevonen voitti karsinnat, joten tämän vuoden kiertueessa riitti tasaisuutta. Pisteille yltäneitä hevosia oli tänä vuonna peräti 39 kappaletta. Yhteensä 73 hevosta osallistui karsintoihin, mikä on huikea määrä.

13 hevosen finaalista huolimatta Järvinen on tyytyväinen lähdön tasoon.

- Pitkä kuljetusmatka Rovaniemelle saattoi vaikuttaa siihen, miksi lähtö jäi lopulta vajaaksi.

- Siitä huolimatta finaali on erittäin hyvätasoinen, ja lähdössä on monta mahdollista voittajaa. Tilanteet ja tapahtumat saattavat vaihtua nopeasti karsintalähdöistä päätellen. Karsinnat ovat voittajien suhteen vaihdelleet, eikä finaalissa ei ole varmaa ennakkosuosikkia. Kaikilla lähtöön osallistuvilla on mahdollisuus olla uusi Suomen mestari.

Montén Suomen mestaruudesta on taisteltu vuodesta 1999. Finaali järjestettiin ensimmäisen kerran Kuninkuusraveissa vuonna 2005 Seinäjoella.

Diktaattori05
Diktaattori puolustaa montén Suomen mestaruuttaan lauantaina Rovaniemellä. Kuva: Hippos kuvapankki

1.lähtö klo 12:26 Suomenhevoset Monte tasoitusajo 2100 m Maaseudun Tulevaisuus Suomen Mestaruus p. 15 000 e + 20 m/ 15 000 e. pt. 60 m. P. 5000 e.

1  Erika Kultamaa  /  Malin Kullberg
2  Nätti Vire  /  Jonna Hottinen                       
3  Vieskaar  /  Janita Luttunen
4  Tyyni Kevätön  /  Saara Eerola
5  Petroli  /  Maria Kurttila
6  Sirkan Sakari  /  Viivi Mattinen
7  Rojali  /  Anna Sulin
8  Mökin Tähti  /  Jenni Kaija 
9  Hiskin Muisto  /  Iida Lantto                        
10  Baletin Salama  /  Jenni Koskela
11  Helmen Vili  /  Mervi Laurila
12  Diktaattori  /  Karoliina Sinkkilä
13  Jottei  /  Maija Fors