Hyppää sisältöön

Suomenhevosten kansikuvapoika H.V. Tuuri kohtaa Ruotsissa maailman parhaat kylmäveriset – ”Kyllähän hevosta kelpaa ruotsalaisille ja norjalaisille esitellä”

H.V. Tuuri voitti vuonna 2020 Pariisin kylmäveriottelun molemmat osalähdöt. Sunnuntaina "Tukkajumala" hakee menestystä Elitkampenista. Kuvassa rattailla istuu valmentaja Ossi Nurmonen. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Ossi Nurmosen valmentama H.V. Tuuri starttaa sunnuntaina Tukholman Solvallan raviradalla ajettavassa Elitkampen-suurkilpailussa. Lähdön ainoa suomenhevonen lähtee Ruotsiin komeassa voittoputkessa – viisi edellistä starttia ovat päättyneet ykkössijaan.

H.V. Tuuri on urallaan juhlinut voittoja mm. Pariisin kylmäveriotteluissa ja Maaningalla asuvan oriin kyvyt ovatkin tulleet monelle selväksi. Kuluva vuosi vaikuttaisi kuitenkin olevan ”Tukkajumalan” lopullinen läpimurto kylmäverieliittiin – onhan kauden seitsemän starttia tuottaneet kuusi voittoa.

Edellisessä startissaan Oulun Äimärautiolla H.V. Tuuri juoksi reipasta vauhtia Jokivarren Kunkun hiillostaessa ulkopuolella, mutta se kesti reippaan matkavauhdin sekä kanssakilpailijoiden ohitusyritykset mallikkaasti.

”Hevonen kun on viime startit voittanut, niin sitähän ei tiedä paljon sinne on jäänyt varastoon. Oulussa Iikka (Nurmonen) sanoi, ettei kaikkea tarvinnut antaa. Nythän se lopullinen taso nähdään, kun on noin kovia vastassa”, valmentaja Ossi Nurmonen pohtii.

H.V. Tuuri starttaa Elitkampeniin radalta viisi. Keulasta ja selkäjuoksun päätteeksi lähtöjä voittanut Tuuri omaa avaimet menestykseen, mutta lyhyellä matkalla paljon riippuu myös juoksupaikoista.

”Ehkä Iikka avaa alussa täysillä ja katsoo minkä paikan saa. Jos pääsee keulaan, niin siitä ajetaan. Kovissa vauhdeissa sisäradan etu pitäisi käyttää hyväksi. Hevonen on kyllä hyvä toisten takaa ja keulasta, mutta kärkipaikka on yksinkertainen, kun siitä voi ajaa sen, minkä pystyy. ”

”Odd Herakles on semmoinen vieskerimäinen hevonen, mutta jos tämä pääsee keulaan ja vetää tasaista kovaa, niin kaikki sijat ovat varmasti mahdollisia. Lähdössä mennään kovaa ja juoksupaikka ratkaisee paljon”, Nurmonen pohtii.

Pariisin kylmäveriottelun molemmat osalähdöt vuonna 2020 voittaneelle H.V. Tuurille matkustus ei tuota ongelmia. Haastatteluhetkellä Jokimaan torstairaveihin matkalla ollut Nurmonen suuntaa Ruotsiin viikonlopun aikana.

”Lähdetään lauantaina ja sunnuntaina tullaan takaisin. Aika pikareissu kyseessä. Hevonen on historiassa matkustanut hyvin ja se on toisille hevosille sekä ihmisille tosi nöyrä. Kunhan ruokaa ja vettä on edessä, niin se matkustaisi koko ajan”, Nurmonen kehuu suojattiaan.

Pitkän vaalean harjan omaava H.V. Tuuri erottautuu varmasti tummien kylmäveristen keskeltä. Komean suomenhevosen kanssa lähdetäänkin ylpeänä kohti länsinaapuria.

”Se on kuvankaunis ja kevytrakenteinen hevonen, jota kelpaa esitellä ruotsalaisille ja norjalaisille. Aina kun hevosen kanssa pääsee reissuun, niin silloin on kyseessä hyvä hevonen”, Nurmonen tiivistää.

Elitkampenissa H.V. Tuuria ohjastaa tuttuun tapaan Iikka Nurmonen. Lootus Talli on hevosen kasvattaja ja Talli Tuurilla mennään toimii omistajana.

Suomen Elitkampen edustuksen täydentää Antti Ala-Rantalan valmentama Nyland. Viime vuoden lopulla Suomeen kotiutunut kylmäverinen on löytänyt kelien lämmettyä loistavan vireen ja ehjällä juoksulla hevonen pystyy nousemaan korkealle. Esimerkiksi startti Kavioliiga Grand Prix –finaalissa päättyi komeaan nelossijaan ja ilman laukkaa pohjalaisravurin sijoitus olisi voinut olla vielä korkeampi.

Stam Team on Nylandin omistaja, Tiina Ala-Rantala hoitaa ja sunnuntaina ohjastuksesta vastaa

Kylmäveristen Elitkampen-lähtö ajetaan sunnuntaina kello 16.00 Suomen aikaa. Viikonlopun ravit näkyvät suorana Veikkauksen TotoTV:n kautta, ja lauantain sekä sunnuntain ravit näyttävät suorana myös MT26-kanava. 

Elitloppet-viikonlopun sähköinen käsiohjelma (pdf)

Elitkampen 2021, lähtölista

  1. Eldvin – Jörgen Westholm (Ruotsi)
  2. Kleppe Fanden – Vidar Hop (Norja)
  3. Don Viking – Magnus A Djuse (Ruotsi)
  4. Tangen Haap – Björn Karlsson (Ruotsi)
  5. H.V. Tuuri – Iikka Nurmonen (Suomi)
  6. Lome Brage – Erlend Rennesvik (Norja)
  7. Nyland – Mika Forss (Suomi)
  8. Odd Herakles – Tom Erik Solberg (Norja)
  9. Philip Ess – Ulf Ohlsson (Norja)
  10. B.W.RUNE – Mats E Djuse (Ruotsi)