Hyppää sisältöön

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelykalenteri 2019

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten vuoden 2019 näyttelykalenteri on julkaistu ja se on nähtävissä Heppa-järjestelmässä. Tamma- ja varsanäyttelyitä järjestetään 45 eri puolilla Suomea. Lisäksi järjestetään valtakunnalliset varsanäyttelyt.

 Näyttelyn järjestäjä ja osallistumisoikeus

Tamma- ja varsanäyttelyiden järjestelyistä vastaavat paikalliset hevosjalostusliitot. Näyttelyissä arvostellaan 1-3-vuotiaat suomenhevosvarsat sekä 1-2-vuotiaat lämminveriset ravihevoset. Ruunavarsat saavat osallistua näyttelyyn, mutta niille ei makseta rahapalkintoja. Tammoja voidaan jalostusarvostella kussakin näyttelyssä näyttelykalenterissa mainituille suunnille. Tamma voidaan rakennetarkastaa mille tahansa suunnalle kaikissa tammanäyttelyissä.

Minimiosallistujamäärä näyttelyissä on 20 hevosta ja maksimi 45 hevosta. Jalostusarvosteltaville tammoille käytetään kerrointa kolme. Ratsusuunnalle ja pienhevossuunnalle ratsastettavuudella jalostusarvosteltavia tammoja tulee olla näyttelyssä vähintään neljä, jotta suuntien arvostelu toteutetaan.

Liikkeiden esittäminen ajaen

2- ja 3-vuotiaiden varsojen liikkeet on mahdollista esittää ajaen suurimmassa osassa näyttelyitä. Huomioithan, että vakuutusturvan takia ajaen esitettäville varsoille tulee maksaa kilpailuoikeus- ja vakuutusmaksu (62 €), joka on voimassa vuoden loppuun saakka. Ajaen esittäminen ei ole pakollista, liikkeet voi kaikissa näyttelyissä esittää maasta käsin. Juoksijasuunnalle jalostusarvosteltavat tammat ajetaan lautakunnan jäsenten toimesta ja ne kuuluvat näyttelyvakuutuksen piiriin. Jalostusarvosteltaville tammoille ei tarvitse näin ollen maksaa kilpailuoikeus- ja vakuutusmaksua erikseen.

Valtakunnallinen varsanäyttely

Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn voivat osallistua 1-vuotiaat lämminveriset sekä 1- ja 2-vuotiaat suomenhevoset. Valtakunnallisen varsanäyttelyn järjestäjä on vielä avoin. Näyttelypaikasta ja ajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.

Lisäksi Hämeen hevosjalostusliitto järjestää Valtakunnallisen varsanäyttelyn 3-vuotiaille suomenhevosille. Näyttely järjestetään Hevoset-messujen yhteydessä 7.4. Tampereella. Karsinnat järjestetään Teivon raviradalla, josta viisi parasta varsaa jatkaa messuareenalla pidettävään finaaliin.

Tammojen jalostusarvostelu

Tamma voidaan jalostusarvostella tammanäyttelyssä, kun se täyttää jalostusohjesäännössä kullekin rodulle ja suunnalle asetetut minimivaatimukset. Rotu- ja suuntakohtaiset vaatimukset löytyvät jalostusohjesääntöjen liitteestä 1, kantakirjaan merkitseminen, jalostusarvostelu ja siitokseen käyttö. Tamma voidaan palkita näyttelyssä myös suoraan jälkeläispalkinnolla mikäli palkintovaatimukset täyttyvät.

Näyttelyyn ilmoittautuminen

Näyttelyyn ilmoittaudutaan joko näyttelyn järjestävään hevosjalostusliittoon tai Heppa-järjestelmään, jota varten tarvitaan Oma talli-tunnukset. Viimeinen ilmoittautumispäivä on noin kaksi viikkoa ennen näyttelyä, tarkasta päivämäärä näyttelykalenterista.

Poisjäänti

Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärin todistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua. Mikäli omistajalla on järjestävän tai jonkun muun hevosjalostusliiton alueella maksamattomia näyttelymaksuja, on järjestäjällä oikeus olla ottamatta ko. omistajan hevosia näyttelyyn.

Lautakunta

Tamma- ja varsanäyttelyissä lautakunnan puheenjohtajana toimii Suomen Hippoksen nimeämä puheenjohtajatuomari, jonka lisäksi lautakunta koostuu paikallisista näyttelytuomareista. Vuonna 2019 suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelyiden puheenjohtajatuomareina toimivat Markku Nisula, Matti Rehula, Outi Ruottinen, Heidi Sihvo ja Jenni Timlin.

Suomen Hippos pidättää oikeuden muutoksiin.

Näyttelykalenteri

https://heppa.hippos.fi/heppa/app?page=grading%2FGradingCalendarSL&service=external&sp=Cj2019

Varsanäyttelysäännöt https://www.hippos.fi/jalostus_ja_nayttelyt/nayttelyt_ja_jalostusarvostelu/suomenhevoset_ja_lamminveriset_ravihevoset/varsanayttelysaannot

Jalostusohjesäännön liite 1, suomenhevoset https://www.hippos.fi/files/17484/Jalostusarvostelu_ja_palkitseminen2019_lopullinen.pdf

Jalostusohjesäännön liite 1, lämminveriset ravihevoset https://www.hippos.fi/files/21713/Ktk_liite_lv_2018_01042018.pdf