Hyppää sisältöön

Suomenhevosravurit Polara, Josveis ja Vixus kamppailevat sunnuntaina Solvallassa Elitkampenin voitosta

Tulevana sunnuntaina 31.5. ravataan Solvallassa, jossa ilta huipentuu 21.30 kilpailtavaan Elitloppet-finaaliin. Suomalaisittain jännitettävää riittää kuitenkin läpi päivän, kun heti sunnuntain ensimmäisessä lähdössä pohjoismaiden parhaat kylmäveriravurit ottavat yhteen legendaarisessa Elitkampen-suurkilpailussa.

Polara Antti Tupamäki Solvalla 260519 kuva Hippos Hanna Laakso
Polaralle Elitkampen on tuttu kilpailu. Kuva:Hippos/Hanna Laakso

Elitkampen on 1609 metrin matkalla juostava sprintterikilpailu, jonka voittajaa odottaa hieman vajaat 50 000 euroa. Lähdön historiassa on nähty huimia voittoaikoja, ja kilpailun tämän hetkinen ennätys 18,5 on vuoden 2016 suomalaisvoittaja Vitterin nimissä. Aika on samalla myös suomenhevosten Suomen ennätys mailin matkalla. 

Viime vuosikymmenen Elitkampenin suomalaisvoittajiin lukeutuu myös Antti Tupamäen valmentama Polara, joka vei kilpailun ykkössijan vuonna 2017. Seuraavana vuonna tuliaisena oli toinen sija. Polaralle kilpailu tuntuu sopivan ja kun kilpailutauon jälkeinen startti Vermossa 20.5. sujui mainiosti, tuntui Elitkampeniin lähtö tänäkin vuonna selvältä.

”Hevonen tuntui Vermossa hyvältä ja melkein paremmaltakin kuin ennen kilpailutaukoa.”

”Talvella sillä on ajettu hokkikengissä paljon kilpaa, ja kun talven jälkeen pääsee laittamaan kesäkenkää jalkaan sekä riisumaankin kenkiä, niin siitä se intoutuu”, pohti Antti Tupamäki syitä Polaran menestyksekkääseen Elitkampen-historiaan.

Valmentaja ei itse Ruotsiin lähde, vaan hevosta ohjastaa Ruotsissa parhaillaan majaileva Iikka Nurmonen. Tupamäki on itse vastannut Polaran ohjastamisesta niin kauan, kun tämä on petäjäveteläisen tallissa majaillut. Ohjastajan vaihtuminen ei kuitenkaan tunnu valmentajaa stressaavan.

”Eihän tuonne olisi hevosta ilmoitettu, jos luottoa Iikkaan ei löytyisi. Ohjastajan vaihtuminen voi tehdä hyvääkin, kun sitä on melkein kaikki startit itse ajanut”, totesi Tupamäki rauhallisesti.

Vieskerin jälkeläiset vauhdissa


Toinen keskisuomalainen Elitkampen-kilpailija on myös ruuna, ja tulee Antin tallista. Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin pihtiputaalainen Antti Ojanperä ja ravurin nimi on Josveis. 

Josveisille Elitkampenissa vierailu sujuu rutiinilla. Viime vuonna Solvallan kuraisissa olosuhteissa tuloksena oli rehdin kamppailun jälkeen toinen sija. Reilun kahden kuukauden kilpailutauolta Josveis palasi Polaran tapaan Vermossa. Kaksikosta Josveis oli tuolloin keulajuoksun päätteeksi ykkönen, Polaran jäädessä toiseksi. Vermossa maili taittui  Josveisia ohjastaa sunnuntaina Mika Forss.

Kolmas Elitkampenin suomalaisedustaja Vixus kilpailee Katja Melkon Ruotsin tallilta käsin. Valmennettavat Solvallan superviikonlopun kylmäveristen päälähdössä Elitkampenissa sekä lämminveristen päälähdössä Elitloppetissa samana vuonna, on saavutus, johon kukaan valmentaja ei ole aikaisemmin yltänyt. Melkon luottokuski Jorma Kontio täydentää lähdön suomalaisedustusta.

”Sillä on kyllä tosi hyvin asiat, ja vaikka sillä ei ole ollut kuin yksi startti tänä vuonna, niin se meni siihen ennätyksensä ja oli oikein hyvä. Vixus on nopea hevonen ja se pystyy parantamaan ennätystään. Hevonen kuitenkin nuori ja kokematon tämän tason koviin kisoihin. Oikein hyvillä mielin sekä ylpeänä lähdetään Elitkampeniin, ja hevonen on varmasti paikkansa siellä ansainnut. Kyllä se kärjen tuntumaan pystyy”, kommentoi Katja Melkko Vixuksen kuulumisia Hippoksen keskiviikkoisessa mediatilaisuudessa.

Elitkampenin valovoimaisin suomalainen on kilpailun historiassa ollut Viesker, joka Kaarlo Ahokkaan kanssa voitti kilpailun vuosina 1996-2000. Kilparadat ovat jääneet legendalla jo kauas taakse, mutta sävähdyttävän oriin perintö elää vahvana uusissa sukupolvissa. Vuoden 2020 Elitkampenin kaikki suomalaisosallistujat ovat Vieskerin jälkeläisiä, kuten on edellä mainittu Vitterkin. Ainoa Vieskerin tai tämän jälkeläisten lisäksi lähdön voittanut suomalaishevonen on vuoden 1994 voittaja Ponseri.

Saako Vieskerin perintö legendaarisessa sprintterikisassa jatkoa, selviää sunnuntaina 16.00.

Elitkampen, 1640 metriä

1. Pydin/Ove A. Lindqvist

2. Vixus/Jorma Kontio

3. Polara/Iikka Nurmonen

4. Odd Herakles/Tom Erik Solberg

5. Tangen Haap/Björn Karlsson

6. Josveis/Mika Forss

7. Roli Eld/Adrian Solberg Akselsen

8. Lome Brage/Erlend Rennesvik

9. Åsrud Vilja/Örjan Kihlström

10. Månprinsen A.M./Gunnar Melande

Elitloppet-päivä huipentuu Yle TV2 –kanavalla sunnuntaina kello 21.00 starttaavaan Kavionjälkiä-ohjelmaan, jossa seurataan suorana Elitloppet-finaalia. Koostimme Hippoksen verkkosivuille ohjeet, miten pääset seuramaan vauhtiviikonlopun tapahtumia ja kannustamaan suomalaiset voittoon. Käy tutustumassa aikatauluihin! Lauantaina ja sunnuntaina Solvallan raveja pääset seuraamaan myös Digitan antennikotitalouksissa television kanavapaikalta 26. Veikkauksen TotoTV esittää myös suorana viikonlopun tapahtumat. Suorat TotoTV-lähetykset ovat nähtävissä myös Ruutu+ ja C More -palveluissa.


Mikä ihmeen Elitloppet? Tutustu Yle Areenasta löytyvään Elitloppet kahdessa minuutissa –videoon!


Suomen Hippos seuraa tiiviisti Elitloppet-viikon tapahtumia. Vapaasti käytettäviä kuvia Elitloppet-kilpailijoista löytyy Hippoksen kuvapankista.


Chief Orlando sai kutsun Elitloppetiin – mukana jo kaksi suomalaisravuria


Elian Web taisteli Paralympiatravet-finaalin voittoon, ja samalla varmistui paikka Elitloppet-suurkilpailuun – ”Onnen kyyneleitä valui nyt runsaasti”


Sinivalkoinen Elitloppet lähestyy – Elian Webille loistavat asetelmat karsintaan