Hyppää sisältöön

Suomenhevosori Herra Heinämies palkittiin orinäyttelyn parhaana

Kevään ainoa ravihevosoriiden orinäyttely pidettiin keväisessä säässä Ypäjällä 14.2. Suomenhevoset olivat tällä kertaa pääosassa niin määrän kuin laadunkin osalta. Suomenhevosoriita esitettiin kahdeksan ja lämminverisiä ravihevosia kolme.

Näyttelyn parhaana palkittiin Antti Ojanperän valmentama suomenhevosten Derby-voittaja Herra Heinämies (Viesker – Turo). Ori palkittiin I palkinnolla. Herra Heinämiehen kasvattaja ja omistaja on Maatalousyhtymä Saaranen & Säteri. I palkinnon suoritusvaatimukset täyttyivät myös oriilla Landen Paukku (Jänkä-Jussi – I.P. Lento) sekä Kansainvälinen (Sörkän Sälli – Teme). Molemmilla oriilla on kuitenkin kasvuhäiriömuutos nivelessä, joten ne hyväksyttiin jalostusarvostelussa ilman palkintoa.  

Yksilöarvosteltavien oriiden jalostusarvosteluun kuuluu eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun lisäksi ajokoe. Ajokokeessa hevosten ajettavuutta sekä liikkeitä arvostelemassa olivat Santtu Raitala sekä Aripekka Pakkanen. Molempien ajajien mieleen oli erityisesti kaikki uransa kahdeksan starttia voittanut 5-vuotias ori Landen Paukku, joka sai sekä ajettavuudesta että liikkeistä 10 pistettä. Myös Herra Heinämies sai ajajilta hyvin positiivisia arvioita. Sekä Raitala että Pakkanen pitävät erityisesti suomenhevosoriilla ajokoetta erittäin tärkeänä osana jalostusarvostelua. Ajokokeessa saadaan paljon hyvää tietoa sekä oriiden liikemekaniikasta että niiden toimivuudesta ja luonteesta.

Lämminverisiä ravihevosoriita esitettiin yksilöarvostelussa kaksi, molemmat vanhempia oriita. Näistä Russell Hill (Conway Hall – Valley Victory) merkittiin jalostusluokkaan III ja Liquorice Pipe (Capetown Hall – S.J.’s Photo) jalostusluokkaan IV. Pääasiassa Ruotsissa jälkeläisnäyttönsä antanut ori Farifant (And Arifant – Cocktail Jet) arvosteltiin jälkeläistensä perusteella.

Herra Heinämies
Herra Heinämies sai I palkinnon jalostusarvostelussa. Kuva: Satu Viljakainen

Tulokset:

Suomenhevoset:

Jetsu                                        hyväksytty

Julmin                                      II palkinto

Kansainvälinen                        hyväksytty

Landen Paukku                       hyväksytty

T.T. Avot                                  II palkinto

Herra Heinämies                      I palkinto

Rupeltaja                                  III palkinto

Iikori                                         III palkinto

Lämminveriset:

Liquorice Pipe                          IV jalostusluokka, 57 pistettä

Russell Hill                               III jalostusluokka, 67 pistettä

Farifant                                     jälkeläisarvosteltu

Oriiden pisteet ja lausunnot tulevat näkyviin Heppa-järjestelmään ja kuvat ovat löydettävissä perjantain aikana Suomen Hippoksen kuvapankista.

Lisätietoja:

Minna Mäenpää

jalostusjohtaja

Suomen Hippos ry

p. 040 511 2067

minna.maenpaa@hippos.fi