Hyppää sisältöön

Suomenhevosille juhlavuoden kunniaksi oma rehu

Tänä vuonna suomenhevonen täyttää 110 vuotta. Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana suomenhevoskanta ei ole kasvanut. Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Raisioagro tukee uudella Sankari-rehullaan suomenhevoskannan säilymistä. Osa rehun tuotoista lahjoitetaan Luonnonvarakeskuksen ylläpitämälle suomenhevosen geenivaraohjelmalle, jonka tavoitteena on varmistaa alkuperäisrodun tulevaisuus.

Vuonna 2017 tulee kuluneeksi 110 vuotta suomenhevosrodun kantakirjan perustamisesta. Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu. Suomenhevonen on yksi maailman monipuolisimmista hevosroduista ja sillä on tärkeä rooli satavuotisen Suomen historiassa. Se on ollut merkittävässä roolissa sodassa, maatalon töissä ja nykyään harraste-, urheilu- ja kilpahevosena lähes kaikissa hevosurheilun lajeissa.

Suomenhevoskannan monimuotoisuuden säilyminen tärkeää

Suomenhevosia on Suomessa noin 20 000 ja varsoja syntyy vuosittain noin tuhat. Hevosten määrä Suomessa on noussut viimeisen parinkymmenen vuoden ajan, mutta suomenhevosten määrä sen sijaan ei ole kasvanut. On vaarana, että tulevaisuudessa suomenhevoskannan koko pienenee tai rodun terveysominaisuudet heikkenevät.

– Juhlavuoden kunniaksi halusimme kotimaisena toimijana nostaa esiin suomenhevosen tärkeyttä suomalaisille. Siitoseläimiä on verrattain vähän ja suomenhevosen monipuolisuuden säilyttäminen niin perimän kuin käyttöominaisuuksien osalta on erittäin tärkeää alkuperäisrotumme suojelemiseksi ja sen elinvoimaisuuden edistämiseksi, valaisee kampanjasta vastaava Raisioagron tuoteryhmäpäällikkö Heidi Silvennoinen.

Rehulla turvataan suomenhevosen tulevaisuutta

Raisioagro lahjoittaa kustakin myydystä Sankari-rehusäkistä yhden euron suomenhevosen geenivaraohjelman tukemiseen. Luonnonvarakeskus eli Luke on suojellut geenivaroja Suomessa jo yli kaksitoista vuotta maa- ja metsätalouden kasvin- ja eläingeenivaraohjelmissa. Geenipankit varmistavat alkuperäisrotujen tulevaisuuden. Eläingeenivarojen säilyttäminen on erityisen tärkeää geneettisen monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

 – On velvollisuutemme ja oikeutemme säilyttää arvokkaat alkuperäisrotumme. Suomenhevosten yksilömäärän käydessä pieneksi myös sen monimuotoisuus pienenee ja perinnölliset sairaudet lisääntyvät. Mitä suurempi geneettinen monimuotoisuus on, sitä parempi on populaation kestokyky ja sitä paremmin alkuperäisrotu selviää muuttuvissa olosuhteissa, kertoo yhteistyöstä Luken erikoistutkija Markku Saastamoinen.

Raisioagron ja Luken hyväntekeväisyysprojektin tavoitteena on lisätä geenipankkiin nimenomaan terveysominaisuuksiltaan parhaita sukusoluja. Yhteistyön ydintä on myös sukusolujen keräämisen osaamisen vahvistaminen ja säilyttäminen. Sankari-hyväntekeväisyysrehua myydään koko juhlavuoden ajan.

Sankari-rehu auttaa kesäihottuman hoidossa

Hyväntekeväisyyden lisäksi Sankari-rehu tekee hyvää myös syöjälleen; uuteen rehuun on kehitetty paljon kaivattuja ominaisuuksia juuri suomenhevosille. 

– Suomenhevonen on sankarimme, joka ansaitsee oman, yksilöllisen ruokavalion; kotimaisia hevosvoimia suomenhevosen hyväksi.  Rehun sisältämät antioksidantit, omega-3 ja 6-rasvahapot sekä elävä hiiva tukevat hevosen omaa immuunipuolustusta ja ruoansulatuskanavan toimintaa, valaisee Raisioagron hevosrehujen kehityksestä vastaava tutkimusagronomi Katri Virtanen.

Omega 3 ja -6 rasvahappojen on todettu lieventävän kesäihottuman oireita, parantavan ihon kuntoa ja lisäävän karvan kiiltoa. Lisäksi antioksidantit parantavat hevosen vastustuskykyä. Korkealaatuinen rehu ja siihen tarkoin valitut raaka-aineet parantavat myös suomenhevosen suoliston hyvinvointia.

– Takaan sen myös maittavan syntymäpäiväsankareillemme, sillä olemme lisänneet siihen raikasta omenan makua, Virtanen paljastaa.

Lisätietoja:
Heidi Silvennoinen, Raisioagro Oy, puh. 044 781 8968, heidi.silvennoinen@raisio.com
Katri Virtanen, Raisioagro Oy, puh. 044 782 1363, katri.virtanen@raisio.com
Markku Saastamoinen, Luonnonvarakeskus, puh. 040 546 9879, markku.saastamoinen@luke.fi