Hyppää sisältöön

Suomenhevoset juhlivat juhannuksena Härmän PowerParkissa

H.V. Tuuri on Nordic King 2023

Härmän PowerParkin juhannusjuhliin kuuluvat myös huipputasoiset ravit. Tänäkin vuonna Härmässä kokoontuivat Suomen parhaat suomenhevoset sekä kansainväliset kylmäverivieraat Ruotsissa. Kahden päivän aikana kilpailtiin muun muassa kylmäveritammojen Nordic Queen, kylmäverihevosten avoin Nordic King sekä lämminveristen Käyttöauton Maili.

Nordic King kilpailtiin Härmän uudella raviradalla PowerParkissa ensimmäistä kertaa vuonna 2016, jonka jälkeen se on löytänyt paikkansa pohjoismaiden parhaiden kylmäveristen kilpailukalenterista. Suomalaisittain kilpailun kunniataulukko näyttää mairittelevalta – viisi kertaa seitsemästä Nordic Kingin on voittanut suomenhevonen. Kilpailu käydään 1609 metrin matkalla ja voittajalle on tarjolla 50 000 euroa.

Perjantain Nordic Queenissa juhli odotetusti ruotsalainen kylmäveritamma Stjärnblomster. 9-vuotias B.W.Modden tytär on noin 330 000 euron voittosummallaan Ruotsin eniten tienannut kylmäveritamma.

Viime vuonna tähän aikaan Stjärnblomster oli juuri saanut esikoisen, orivarsa Blomsterprinsenin. Paluu kilparadoille on sujunut loistavasti ja tamma vieraili Suomessa voitokkaasti jo kevään Finlandia-Ajo –viikonloppuna.

”Varsalomansa jälkeen hevonen hyppäsi yhden tason eteenpäin ja on ollut aivan mahtava sen jälkeen”, ohjastaja Mats E Djuse kehui.

Lauantain Nordic Kingissä nähtiin suomenhevosten ylivoimaa, kun H.V. Tuuri, Evartti ja Parvelan Retu ottivat lähdössä kolmoisvoiton.

“Aina kun puhutaan Evartista ja Parvelan Retusta, nostan hattua päästä. Usein olemme olleet kakkosia tai kolmansia, joten tuntuu mahtavalta olla välillä niitä ennen maalissa”, H.V. Tuurin valmentaja Ossi Nurmonen kertoi voittajahaastattelussa.

Evartista ja Parvelan Retusta on viime kesinä tullut yleisölle tuttu kaksikko. Voitot ovat vuoron perään matkanneet Pihtiputaalle ja Orivedelle. Sekä Evartin että Retun taustajoukot olivat tyytyväisiä suojatteihinsa, vaikka tällä kertaa voiton vei ori Maaningalta.

“On nämä suomenhevoset vaan älyttömän kovia. Evartti oli tosi hyvä, mutta H.V. Tuuri oli tänään ihan mahtava ja se oli parempi tällä kertaa”, kommentoi Evartin ohjastaja Santtu Raitala.

Evartin ja Parvelan Retun tapaan myös H.V. Tuuri tähtää Kouvolan Kuninkuusraveihin elokuussa. Ennakkosuosikit ovat saamassa kolmella osamatkalla kilpailtavaan Kuninkuuskilpailuun kovan haastajan.

”Kuninkuuskilpailu on kova kisa. Mutta olen aina puhunut, että hevosella on niin kova luokka, että te ette kukaan tiedä sitä. Se on niin hyvä hevonen, että sen ei välttämättä tarvitse antaa aivan kaikkeaan niillä yhteensä reilulla kuudella kilometrillä, ja se voi hyvin pärjätä siinäkin kilpailussa”, Ossi Nurmonen kehui.

H.V. Tuuri johtaa tällä hetkellä Kuninkuusravirankingia.

Viikonlopun kovatasoisin kilpailu lämminverisille käytiin Käyttöauton Maililla lauantaina. Suomen Hierro Boko vei 20 000 euron ykköspalkinnon ruotsalaisvieraiden nenän edestä.

”On sillä pikkuisen etuoikeuksia. Hevosella on oma laidun, missä olla. Se pääsee päivittäin uimaan. Ekstrajuomaa tuodaan tarhaan. Mielestäni sen vuosi on ollut hieno tuhkimotarina”, valmentaja Hannu Korpi kertoi voittajahaastattelussa.

Voitto oli Hierro Bokolle vuoden seitsemäs ja sen myötä hevosen ansiot tältä kaudelta nousivat yli 144 000 euroon.

Kuvat: Maisa Hyttinen