Hyppää sisältöön

Suomenhevosen päivää vietetään jälleen 6.9.

Suomenhevosen päivää on juhlittu vuodesta 2007, jolloin suomenhevosen kantakirja täytti sata vuotta. Juhalapäivänä 6.9. Suomen Hippos suosittelee liputtamista ainutlaatuisen hevosemme kunniaksi.

Suomenhevosvarsoja syntyy vuosittain reilu tuhat. Kuva: Ville Vuorinen

Suomenhevonen on maamme ainoa alkuperäinen hevosrotu. Yhteinen työntäyteinen historia ja selviäminen kansakuntaamme kohdanneista haasteista kautta vuosisatojen on hitsannut suomalaisen ihmisen ja suomenhevosen yhteen ja nostanut suomenhevosen yhdeksi suomalaisuuden tärkeäksi symboliksi.

Tänä päivänä suomenhevosia on noin 20 000. Monipuolinen rotumme on osoittanut muuntautumiskykynsä – joka talon työhevosesta on vuosikymmenten saatossa jalostunut paitsi maailman nopein kylmäveriravuri, myös monipuolinen käyttöhevonen niin kilparatsastuskentille kuin monipuoliseen harrastamiseen eri lajeissa.

Suomenhevosvarsoja syntyy vuosittain noin 1000, ja määrä on pysynyt ilahduttavasti tasaisena ja jopa kasvanut viimeksi kuluneiden vuosien aikana. Valtaosa suomenhevoskasvattajista kasvattaa kotitallissaan yhden tai kaksi varsaa per vuosi, joten suomenhevonen on lähellä suomalaista ihan ensihetkistään lähtien.

Suomenhevonen tuo urheiluelämyksiä, liikuttaa, terapoi, hoitaa maisemaa, ylläpitää elävää maaseutua ja luo yhteyttä historian, nykyhetken ja tulevaisuuden välille. Poikkeusaikana, jälleen kerran, on suomenhevonen osoittanut tarpeellisuutensa: hevosen kanssa harrastaminen, urheileminen sekä ulkona ja luonnossa liikkuminen on turvallista ja mielekästä myös koronarajoitusten aikana.

Suomen Hippos ry ja Suomen Ratsastajainliitto ry antavat liputussuosituksen suomenhevosen ja suomalaisen hevososaamisen kunniaksi Suomenhevosen päivänä 6.9.  


Juhlistamme monipuolista suomenhevostamme myös somessa 2.–6.9. aihetunnisteella #munsuomenhevonen

Kuninkuusravit ravattiin elokuun alussa, ja tulevana viikonloppuna juhlivat suomenratsut Ypäjällä Suomenratsujen Kuninkaallisissa, jossa muun ohjelman ohessa ratkotaan myös suomenhevosten kouluratsastuksen Suomen mestaruudet.

Lisätietoa suomenhevosesta:

Suomenratsut ry

Suomenhevosliitto ry

Suomenpienhevosyhdistys ry

Suomen Työhevosseura ry (Facebook)

Suomen Ratsastajainliitto ry