Hyppää sisältöön

Suomen Santtu Raitala neljäs raviohjastajien MM-kilpailuissa

Santtu Raitala ja Di Ospio voittivat raviohjastajien MM-kilpailujen viimeisen osakilpailun Berliinissä. Onnittelemassa myös Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo ja asiantuntijaeläinlääkäri Susanna Mäki. Kuva: Saara Iivari

Santtu Raitala, sijoittui perjantaina 18.8. päättyneissä raviohjastajien MM-kilpailuissa neljänneksi. Voiton vei kilpailua alkuviikosta lähtien johtanut Hollannin Rick Ebbinge, joka piti johtoasemansa koko viikon. Mitalisijoista käytiin kuitenkin äärimmäisen tiukka kamppailu. Toisen sijan vei Kanadan John McNair erinomaisesti onnistuneilla viimeisen kilpailupäivän suorituksilla. Belgian Hanna Huygens, kilpailun ensimmäinen naisohjastaja, vei viikon aikana kolme osakilpailuvoittoa, ja oli kolmas tasapisteillä toiseksi tulleen John McNairin kanssa. Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisee voittojen määrä, joita McNairilla oli Huygensiä enemmän.

Kilpailun päätöspäivänä kilpailtiin viidessä osalähdössä, joista Raitala nappasi sijat 3 – 9 – 5 – 3 – 1. Viimeisen osakilpailun voitto tuli taktisesti taitavan juoksun jälkeen hevosen Di Ospeo kanssa.

”Lähdöstä jäi kyllä hyvät fiilikset: tiesin, että hevonen oli ollut hyvä pari kertaa aiemminkin. Valmentaja oli sitä mieltä etukäteen, että vaikka hevonen on hyvässä kunnossa, niin sillä ei voi ajaa keulasta. Hetken aikaa mietin kuitenkin, että ajan kärkipaikalla, mutta hevonen ei tuntunut siinä niin hyvältä. Sitten huomasin, että Ebbingellä oli siinä hyvä hevonen ja ajattelin, että Ebbinge ei aja osakilpailun voitosta, vaan haluaa varmistaa kokonaiskilpailun voiton.”

Raitala kehui erityisesti Berliinin kilpailupäivän tunnelmaa.

”Täällä oli tosi hyvä tunnelma, yleisö eli vahvasti täällä mukana, ja se ehdottomasti vaikutti. Oikeastaan Saksan Gelsenkircheniä lukuunottamatta kaikkialla oli paljon väkeä ja yllättävän eloisaa pitkin viikkoa.”

Tiukassa kokonaiskilpailussa piste-erot olivat lopulta pieniä.

”Hyvillä ajatuksilla ajattelen kokonaiskilpailua. Tämä on pitkän juoksun kilpailu ja oli harmi, että kaksi minulle arvottua hevosista oli poissa, sillä ne oli niitä hevosia, joilla olisi pystynyt menestymään ja kartuttamaan pistepottia lisää. Rick Ebbingen pisteisiin olisi ollut vaikea päästä, mutta toki millin korkeammalle olisi hyvin voinut olla mahdollisuudet.”

Santtu Raitala aloitti oman ohjastajauransa aikanaan poniravikilpailuista. Lauantaina kilpaillaan Suomessa Ponikuninkuusraveissa Turussa. Millaisia terveisiä antaisit siellä kilpailevalle aloittavalle nuorelle, joka haaveilee osallistumisesta MM-kisoihin?

”Pitää olla ensinnäkin hirveän ahkera ja aktiivinen ja kiinnostunut lajista. Ja sopivalla tavalla utelias.”

Raviohjastajien maailmanmestaruus ratkaistiin yhteensä 20 osalähdöllä. Ensimmäiset viisi kilpailua ajettiin sunnuntaina 13.8. Wolvegan raviradalla Hollannissa, toiset viisi tiistaina 15.8. Gelsenkirchenissä Saksassa, seuraavat viisi keskiviikkona 16.8. Monsissa Belgiassa ja viimeiset viisi perjantaina 18.8. Berliinissä Saksassa.

Osalähtöihin osallistuvat hevoset oli jaettu kahteen ryhmään niiden aiemman kilpailumenestyksen perusteella. A-ryhmään kuuluivat ennakkosuosikkeihin lukeutuvat hevoset ja B-ryhmässä olivat arvioidut haastajat. Jokainen ohjastaja ajoi yhtä montaa hevosta sekä A- että B-kategoriasta. Pisteitä jaettiin jokaisessa osalähdössä maaliintulojärjestyksen mukaisesti. Lähdön voittaja sai 17 pistettä ja seuraavat ohjastajat 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä. Voittaja ratkaistiin 20 osalähdön kokonaispistemäärän perusteella.

Raviohjastajien MM-kilpailut, kokonaistulokset:

Rick Ebbinge, Hollanti 163

Doug McNair, Kanada 150

Hanna Huygens, Belgia 150

Santtu Raitala, Suomi 145

Michael Nimczyk, Saksa 132

Peter McMullen, Australia 130

Jordan Ross, USA 114

Blair Orange Uusi-Seelanti, 107

Miodrac Pantic, Serbia 103

Rodney Gatt Malta 78