Hyppää sisältöön

Suomen ponijoukkue suuntaa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin Ruotsin Östersundiin

Ponien Pohjoismaiden mestaruuksista kisataan tänä vuonna Ruotsissa. PM-kisat A- ja B -kategorian poneille ajetaan Östersundin raveissa UET Trotting Masters - finaalin yhteydessä sunnuntaina 16.9.2018. Suomesta Östersundiin lähdetään matkaamaan perjantaina 14.9. kuuden ponivaljakon ja taustajoukkojen kera.


Suomen PM-joukkue 2018


A-ponit:

Jokimäen Martta

Ohjastaa Elina Miettunen, valmentaa ja omistaa Jenny Suomela, kasvattaja Petra Ojala. Kotirata Pori. Startteja yhteensä 48, statistiikalla 19-8-4, voittosumma 2 817,00 € ja ennätykset 2.30,8ake ja 2.30,4ly.


Vuonna 2015 PoniKriteriumin voittaneella Jokimäen Martalla on jo yksi varsa ja tamma on tehnyt varsalomalta onnistuneen paluun raviradoille. Jokimäen Martta voitti Vermon PM-karsinnan omistaja-valmentaja Jenny Suomelan ohjastamana.

"Martta on energinen, aina iloinen ja kilpailunhaluinen. Kiltti ja toimiva sekä kotona rauhallinen, mutta kisapaikalla herkästi kuumuva. Martalta toivoisin hyvää yhteistyötä Elinan kanssa ja mahdollinen ennätyksen parantaminen.
" - Jenny 


Jokimäen Marttaa ohjastaa PM-kisassa 15 -vuotias Kaustiselta kotoisin oleva Elina Miettunen. Ajoluvan Elina suoritti vuonna 2013 ja ajettuna on jo 246 starttia. Hevosien kanssa Elina on ollut tekemisissä aina ja 10 -vuotiaana siirtyi enemmän harrastamaan ravipuolelle. Tällä hetkellä Elinalla on viisi ponia valmennuksessa, tavoitteena on vähentää valmennettavien määrää kahteen.


”Reissuun lähdetään tosi hyvillä mielin, lähtöpaikka suosii ja poni on ennätyskunnossa. Ennen en ole ponia ajanut ja toivon, että yhteistyö lähtee heti pelittämään. Vaikkei menestystä tulisikaan niin hieno kokemus päästä edustamaan Suomea ensimmäistä kertaa tässä kisassa".  -Elina


Jokimäen martta
Jokimäen Martta ja omistaja-valmentaja Jenny Suomela. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää


Elina Miettunen
Jokimäen Marttaa PM-kisassa ohjastaa Elina Miettunen. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Jokimäen Sofia

Ohjastaa Maria Kiukas, valmentaa ja  kilp.oikeuden vuokraaja Julia Kiukas, omistaja ja kasvattaja Kirsi Ojala. Kotirata Mikkeli. Startteja yhteensä 21, statistiikalla 11-3-1, voittosumma 1 690,00 € ja ennätykset 2.31,9ake ja 2.30,7ly.


Vuoden 2017 PoniKriteriumin voittaja Jokimäen Sofia lunasti PM-paikkansa sijoittuen Vermon karsintalähdössä toiseksi.

"Jokimäen Sofia on todella kiltti ja toimiva poni, sen uskaltaa antaa vaikka vähän aloittelevammalle kuskillekin kotona. Raveissa Jokimäen Sofia tietää mitä pitää tehdä ja siellä se tarvitsee napakan kuskin." -
Julia

Jokimäen Sofiaa ohjastava 15-vuotias Maria Kiukas on seurannut poniraveja jo pienestä asti ja oma poniraviura alkoi heti poniajoluvan suorittamisen jälkeen vuonna 2014. Maria on ohjastanut myös aiemmin Ruotsissa sekä Norjassa.


"Sofian kanssa reissuun lähdetään hyvillä mielin, vaikka kaksi viimeistä starttia ovatkin hieman epäonnistunueet ponista riippumattomista syistä. Jos tamma malttaa ravata ja kaikki on kunnossa, niin jopa kolmen joukkoon voi onnistuneella juoksulla olla mahdollisuudet. Todella hienoa päästä edustamaan Suomea." - MariaJokimäen Sofia
Jokimäen Sofia ja ohjastaja Maria Kiukas. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

La Ponteva
Ohjastaa Pinja Puustinen, valmentaa Petri Rojo, omistaja ja kasvattaja Minttu Rojo. Kotirata Kuopio.

Startteja yhteensä 40, statistiikalla 6-6-4 ja voittosumma 1245€, ennätykset ovat 2.30,7aly 2.34,9ke.


7 -vuotiasta La Pontevaa ohjastava siilinjärveläinen 14 –vuotias Pinja Puustinen suoritti poniajolupakurssin viime kesänä Kuopiossa ja startteja uralla on kertynyt yhteensä 35. La Ponteva tuli valituksi PM-joukkueeseen sijoituttuaan karsintalähtönsä kolmoseksi.

Raviurheilun parissa Pinja on ollut koko ikänsä, kotona on aina ollut hevosia ja poneja. Pari vuotta sitten Pinja sai ensimmäisen raviponin La Pontevan valmennukseensa. Pinja halusi vielä toisen ponin valmennukseen ja viime kesänä talliin saapui Tenkkapoo. Pinjan tulevaisuuden suunnitelmissa on päästä Ypäjälle opiskelemaan ja ryhtyä ravivalmentajaksi. Sitä kautta haaveissa on perustaa oma ravitalli, johon kuuluisi omia sekä vieraita hevosia.

”Meille oli jo tosi iso juttu päästä Ruotsiin PM -kisaan edustamaan Suomea. Lähdetään hakemaan paljon uutta kokemusta ja ei se pärjääminen olis huono juttu. Odotan ponia viiden parhaan joukkoon, poni on mennyt nyt viimeiset startit tosi hyvin ja jos vaan on yhtään samanlainen kun on ollut niin voi olla kova vastus myös pärjääminen vois olla korkeammalla
.”-PinjaLa ponteva
La Ponteva ja ohjastaja Pinja Puustinen. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

                                                     

B-ponit:

Dorindah

Ohjastaa Julia Kiukas, valmentaa Julia Kiukas, omistaa Linda ja Laura Mattila, kasvattaja Bengt Björkegren. Kotirata Mikkeli. Startteja yhteensä 41, statistiikalla 28-10-0, voittosumma 3 832,00 €. Ennätykset ovat 50,1ake ja 47,1ke.

Vermossa ajetun PM-karsintalähdön voittanut Dorindah on tehnyt kesällä hienon paluun kuuden vuoden kisatauon ja neljän varsan jälkeen radoille. Julian valmennettavista PM-kisaan selvitti kaksi ponia, sillä Dorindahin lisäksi Östersundissa nähdään Kiukkaan tallista myös Jokimäen Sofia.

"Dorindah on kiltti ja todella fiksu poni, ja välillä tuntuu, että se ajattelee samalla tavalla kuin ihmiset. Ajaessa se muuttuu tuliseksi kilpaponiksi ja se tekee varmasti startissa parhaansa." -Julia

Lukiossa opiskeleva Julia on harrastanut poniraveja kohta kymmenen vuotta ja poniajoluvan 19-vuotias Julia suoritti kesällä 2009. C-ajoluvan Julia suoritti vuonna 2015 ja starttejakin hevosilla on jo kertynyt muutamia.

"Myös Dorindan kanssa lähdetään reissuun hyvillä mielin, se on ollut nyt kesällä oikein hyvä ja tuntuu, että se parantaa joka starttiin. Lähtöpaikka on aika huono ja takarivistä on muutenkin vaikea päästä liikkeelle, joten meidän pärjääminen on kyllä aika paljon kiinni siitä kuinka päästään auton takanta liikkeelle. Hienoa on kuitenkin jo osallistuminen näin isoon kisaan!"
-Julia


Dorindah
Dorindah ja ohjastaja-valmentaja Julia Kiukas. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää

Ohjastaa Saana Tuuri, valmentaa ja omistaa Saana Tuuri, kasvattaja Stuteri Dar. Kotirata Jyväskylä.
Yhteensä 124 starttia, statistiikalla 16-20-11 ja voittosumma 4324€. Ennätykset ovat 46.9 ja 47.0a.

Vermon karsintalähdössä toiseksi sijoittunut Rondo Dar on vasta heinäkuussa Suomeen tuotu, joten vielä melko tuore tuttavuus omistaja-valmentaja Saana Tuurille. Ponina Rondo on omistajansa sanoin oikein kiltti ja toimiva kaikissa tilanteissa, se omaa kuitenkin hyvin päättäväisen luonteen ja se tulee kilpailutilanteesta esille vahvana kilpailu haluna.

Rondo Daria ohjastaa 22 -vuotias Saana Tuuri, tällä hetkellä Jyväskylässä asuva opiskelija. Pienenä heppatyttönä Saana eksyi Kouvolan Poniravikouluun ja niillä opeilla suoritti poniajoluvan vuonna 2006 ja vuonna 2012 C-ajoluvan. Vuodesta 2007 asti Saana on kilpaillut poneilla. Vuosien varrella startteja on kertynyt 221 statistiikalla 16-26-30 ja rahaa 5364€.

”Reissuun lähdetään hyvillä fiiliksillä ja hakemaan todella hienoa kokemusta. Toivottavasti poni tekisi hyvän suorituksen ja matka menisi hyvin. Todella hienoa lähteä edustamaan Suomea! - Saana


IMG_0273
Rondo Dar ja Saana Tuuri. Kuva: Aada Pölönen.

Thelma

Ohjastaa Jenny Suomela, valmentaa Jenny Suomela, omistaa  Fanny ja Jenny Suomela, kasvattaja Alexandra Stålnäbb.  Kotirata Pori. Startteja yhteensä 159, statistiikalla 37-33-23, voittosumma 6 811,00 €. Ennätykset ovat 45,0ake ja 46,2ke.

14 -vuotias Thelma osallistuu PM-kilpailuun jo kolmatta kertaa ja lunasti paikkansa PM-kisaan sijoittumalla karsintalähdössään neljänneksi. Thelmaa ohjastaa sen omistaja-valmentaja Jenny Suomela, joka sai myös kaksi ponia PM-kisaan, Thelman lisäksi Östersundissa Suomelan tallista kilpailee Jokimäen Martta Elina Miettusen ohjastamana. Thelma kruunattiin Poniruhtinattareksi vuonna 2011 ja on palkittu vuoden parhaana vanhempana tammana useita vuosia putkeen.

Thelmaa PM-kisassa ohjastava 17-vuotias Jenny Suomela aloitti jo 2-vuotiaana ratsastuskoulussa ratsastuksen ja 2005 ostettiin ensimmäinen poni, jolla Suomelan sisarukset opettelivat ajamaan ja siitä sitten poniraviharrastus lähti käyntiin.

"Nuorempana harrastin myös ringetteä, mutta se väistyi, kun ponien valmennusvastuu kasvoi iän myötä. Poniajoluvan  ajoin heti, kun oli mahdollista eli, kun täytin 10–vuotta. Meillä on aina ollut paljon poneja ja hevosia, mutta haluan pitää tämän vain harrastuksena."

"Thelma on viisas ja rehellinen. Näyttää avoimesti tunteensa niin hyvässä, kuin pahassa. Thelmalle matkustaminen ja yöpyminen on iso haaste matkaa ajatellen, ja myös fiksuna tammana tietää milloin on isot ravit ja helposti yliyrittää. Ehjä laukaton startti omalla tasolla olisi huippu suoritus! Meillä on monena vuonna ollut Pohjoismaiden mestaruus kauden päätavoite, joten on super hienoa, että meidän tallista saadaan lähteä kahdella ponilla edustamaan Suomea!" - Jenny

  
Thelma
Thelma ja Jenny Suomela. Kuva: Helena Hyvämäki-Mäenpää.

Lähtölistat TÄSTÄ

Julkaisuvapaita kuvia PM-joukkueesta Hippoksen KUVAPANKISSA


                                                                        

Lisätietoja: 

Suomen Hippos ry
 

Helena Hyvämäki-Mäenpää

nuorisotoiminnan koordinaattori

helena.hyvamaki-maenpaa@hippos.fi

p. 020 760 5246

Katariina Lamminpää

katariina.lamminpaa@hippos.fi

p. 020 760 5534