Hyppää sisältöön

Suomen Iivari Nurminen johtaa ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen kokelasohjastajien EM-kilpailua

Ufassa Kaakkois-Venäjällä kilpailtavat ravikokelasohjastajien EM-kilpailut alkoivat lauantaina 1.9. suomalaisittain hienosti. Forssalainen Iivari Nurminen, 24, lähtee kahden ajetun osalähdön jälkeen toiseen kilpailupäivään johtoasemista. EM-kilpailuun osallistuu alle 25-vuotiaita raviohjastajia 12 eri maasta.

Iivari Nurminen
Suomen edustaja Iivari Nurminen johtaa EM-kilpailua


Hevoset ensimmäiseen osalähtöön arvottiin kaksi tuntia ennen lähtöä. Iivari Nurminen sai erikoisten vaiheiden jälkeen itselleen 10 radan ja lähdön kolmanneksi nopeimman hevosen. Toisin kuin Suomessa, hevoset lähtevät auton takaa 12 hevosen lähdössä kuusi eturivistä ja kuusi takarivistä.

Ensimmäinen lähtö sujui lähes täydellisesti Nurmisen kohdalla

Ladnoi nimistä hevosta ohjastanut Nurminen sai lähdössä takarivistä paikan kolmannesta ulkoa. Johtohevosen laukatessa paikka parani ja suomalainen sai rauhassa ohjastaa loppusuoran alkuun johtohevosen takana.

-       Katsoin paremmaksi ajaa sisärataa, kun se on yleisestikin hyvä juoksupaikka. Loppusuoran alussa pääsin kääntämään ulos. Johtavaa hevosta emme saaneet kiinni, mutta toiseksi ehdittiin. Hevonen oli melkoisen tasapaksu ja sitä piti kurveissa tukea ohjilla melkoisen paljon, että se olisi pysynyt ravilla. Suorat se juoksi paremmin, Nurminen kertasi lähtöä tyytyväisenä.

Kaksi kakkossijaa

Toisessa osalähdössä kilpailivat samat hevoset, mutta niin, että ensimmäisen osalähdön voittanut ohjastaja sai itselleen ensimmäisessä lähdössä viimeiseksi sijoittuneen hevosen ja viimeiseksi tullut ohjastaja voittajahevosen. Ja niin edelleen.  Nurmiselle osunut ohjastettava Paladin oli laukannut ensimmäisessä osalähdössä hylkäykseen heti auton takaa. Odotukset olivat silti korkealla.

Lähdössä Iivari Nurminen sai ykkösradalta pidettyä johtopaikan ja sai vetää lähtöä oman mielensä mukaan. Loppusuoralla Nurmisen takaa tilaa saanut tanskalainen Kasper Foget pääsi lopussa yllättämään. Nurmisen hevonen kesti toiseksi.

-      Lopussa en voinut yhtään käskeä hevosta, enkä löysätä ohjia. Se olisi laukannut samoin tein, Nurminen kertoi. Tätäkin hevosta sai tukea koko matkan, että päästiin ravaten maaliin. Yritin vähän pitää voittajaa selässä, mutta tilaa kuitenkin tuli ja tanskalainen puristi siitä ohi. Huomiseen lähdetään hyvillä mielin ja koitetaan pärjätä yhtä hyvin, hyväntuulinen Nurminen jutteli.

Kokelasohjastajien EM-kilpailu ratkeaa sunnuntaina 2.9.  

Kuvia vapaaseen käyttöön Suomen Hippoksen kuvapankista

Kokelasohjastajien Euroopan mestaruus -kilpailuihin valittava ohjastaja saa olla enintään 25-vuotias ja hänellä tulee olla vähintään viisi ja enintään sata voittoa. Vuonna 2018 kilpailut käydään Ufassa, Kaakkois-Venäjällä. Viimeksi Euroopan mestaruuden on voittanut suomalainen kuski vuonna 2002, jolloin voiton vei Mervi Illikainen.

Lisätietoja:

Merja Tuunanen, Suomen Hippoksen viestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh. 040 621 5747