Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen tiedote eläinsuojeluilmoitukseen johtaneesta tapauksesta

Suomen Hippos ry on tehnyt eläinsuojeluilmoituksen Killerin raveissa perjantaina 19.2.2021 tapahtuneesta hevosen sopimattomasta käsittelystä.

Eläinsuojeluilmoitukseen johti Killerin 19.2. raveissa tapahtunut hevosen sopimaton käsittely. Ennen starttia ohjastaja päätti jättää hevosensa toimimattomana pois lähdöstä ja ohjasi hevosen takaisin tallialueelle. Tilanteessa ohjastaja käski hevostaan ravikilpailusääntöjen vastaisesti ja hänelle tuomittiin toistaiseksi voimassa oleva kilpailukielto hevosen sopimattomasta käsittelystä. Kilpailukiellon aikana henkilö ei voi käsitellä hevosta ravikilpailuissa kilpailuaikana, oleskella talli- ja varikkoalueella, toimia ohjastajana, vastuullisena valmentajana tai ravien toimihenkilönä.

Killerin ravien tuomaristo puhutteli ohjastajan raveissa tapahtuman jälkeen ja asetti hänet toistaiseksi voimassa olevaan kilpailukieltoon. Kilpailueläinlääkäri tarkisti toimintaohjeiden mukaisesti hevosen paikan päällä Killerillä. Jatkoseuraamukset määrää asianomaisten selvitysten sekä ravikilpailusääntöjen pohjalta Suomen Hippos sekä tarvittavat viranomaiset tahollaan. Ravikilpailutoiminnan osalta asian käsittely jatkuu Suomen Hippoksen sääntövaliokunnassa 1. maaliskuuta, minkä jälkeen asia siirtyy Hippoksen hallitukselle päätettäväksi.

”Suhtaudumme tapahtuneeseen äärimmäisellä vakavuudella. Hevosen hyvinvointi on kaiken toimintamme lähtökohta, ja tällainen toiminta ei yksiselitteisesti kuulu raviurheiluun. Tilanteeseen on reagoitu välittömästi, ja keskusjärjestönä meidän velvollisuutemme on laittaa asiassa vireille myös viranomaisprosessi”, Suomen Hippoksen puheenjohtaja Kari Eriksson sanoo.

Hevosten hyvinvointia seurataan ravikilpailuissa tarkasti ja ravikilpailusääntöjen mukaisesti paikalla on aina kilpailueläinlääkäri avustajineen. Eläinlääkärin lisäksi sääntöjen noudattamista ja hevosten hyvinvointia tarkkailevat myös muut ravien toimihenkilöt: tuomaristo, lähettäjät, lähdönjärjestäjä sekä varikkoalueen valvoja. Ravikilpailusäännöissä ja rangaistusohjesäännöissä määritellään tarkasti muun muassa ajovitsan käyttö, kielletty ajotapa sekä hevosen sopimaton käsittely. Ravikilpailusääntöjen mukaan ajovitsa on merkinantoväline, ja hevoseen kohdistettavien merkinantojen on aina oltava sääntöjen mukaisia ja asiallisia. Lähdön ulkopuolella merkinantoja saa käyttää ainoastaan vaaratilanteen välttämiseksi.

Suomessa ajetaan vuosittain noin 5000 ravilähtöä ja vakavat rikkeet ovat äärimmäisen harvinaisia. Raviohjastajien ajotavat ovat siistiytyneet merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana ja rikkeiden määrät ovat laskeneet yli 30 prosenttia. Ajotaparikkeisiin on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota ja toimihenkilöt ovat toimintamallien mukaisesti yhteydessä sellaisiin ohjastajiin, joilla rikkeiden suhteellinen määrä on kasvanut neljännesvuosittain tehtävissä tilastotarkasteluissa.

Lisätiedot:


Sami Kauhanen, toimitusjohtaja, Suomen Hippos
p. 040-077 2469
sami.kauhanen@hippos.fi

Martti Tala, asiantuntijaeläinlääkäri, Suomen Hippos
p. 040-354 0338
martti.tala@hippos.fi