Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallitus tiedottaa ulkomailla tunnistettujen varsojen asiasta lisää

Suomen Hippoksen hallitus kokoontui 12.3.2018 käsittelemään varsojen tunnistamiseen liittyvää asiaa. Hippoksen hallituksen tietoon on aiemmin tullut hevosten tunnistamiseen ja rekisteröintiin liittyvä Hippoksen sääntöjen vastainen asia. Varsat on tunnistettu kantakirjaan merkitsemistä varten ulkomailla, vaikka tunnistus olisi Suomen Hippoksen ravikilpailu- ja jalostusohjesääntöjen mukaan tullut tehdä Suomessa.

Uusien selvitysten mukaan Hippoksen tietoon on tullut lisää Ranskassa väärin tunnistettuja varsoja. Näiden varsojen kohdalla tunnistaja on tunnistanut hevoset valokuvasta fyysisesti näkemättä hevosia. Hevosten verinäytteet ja mikrosirujen numerot on toimitettu hänelle postissa. Näissäkin tapauksissa hevosjalostusliiton toimihenkilön täyttämään tunnistuspöytäkirjaan sekä heppa-järjestelmään varsojen tunnistuspaikaksi on merkitty suomalainen paikkakunta.

 

Suomen Hippoksen jalostusosasto on selvittänyt asiaa ja selvitystyö jatkuu edelleen. Vaikka kysymys on varsojen kokonaismäärään nähden pienestä hevosmäärästä, asia on periaatteellisesti ja  erityisesti hevosenomistajien ja  - kasvattajien sekä Suomen Hippoksen kannalta tärkeä.

 

Hippoksen hallitus päätti kokouksessa asettaa kaikki väärin tunnistetut hevoset osittaiseen kilpailukieltoon siihen asti, kunnes asia on tullut kaikilta osin selvitetyksi ja asiasta tehdään lopullinen päätös. Osittainen kilpailukielto tarkoittaa, että hevonen ei saa osallistua Suomessa syntyneille hevosille rajattuihin lähtöihin. Hevosen tunnistamista koskevia sääntöjä rikkoneita kasvattajia tullaan kuulemaan asiassa. Kilpailukieltoon määrättyjen hevosten nimet julkaistaan Hippoksen sivuilla ja Hevosurheilulehdessä perjantaina 16.3.

 

Ranskassa sirutetuilta, Suomessa etätunnistetuilta varsoilta, vaaditaan uusi tunnistaminen 27.4. mennessä, jonka jälkeen jalostusvaliokunta käsittelee asiaa varsojen kantakirjastatuksen osalta. Näiden varsojen etätunnistamisesta vastanneen henkilön tunnistusoikeudet on otettu pois pysyvästi.

 

Asian valmistelu jatkuu Hippoksen sääntövaliokunnassa. Asiassa tullaan myös käyttämään ulkopuolista oikeudellista asiantuntemusta. Hippoksen hallitus tulee käsittelemään tunnistusasiaa seuraavassa hallituksen kokouksessa 22.- 23.3.2018.

 

Lisätietoja:

 

Kari Eriksson
Suomen Hippoksen hallituksen varapuheenjohtaja

puh. 0400 685 036

 

Minna Mäenpää
Suomen Hippoksen jalostusjohtaja

puh. 040 511 2067