Hyppää sisältöön

Suomen Hippoksen hallitus on 24.8.2018 kokouksessaan käsitellyt kahta lääkeainetapausta

Oulun raveissa 28.5.2018 kilpailleesta Ditchback Duke- nimisestä hevosesta otetusta virtsanäytteestä on löytynyt matala pitoisuus ranitidiiniä. Hevosta valmentaa Katri Suominen Pulkkilasta.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta on käsitellyt tapauksen kokouksessaan 22.8.2018 ja todennut lausunnossaan Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen sekä lääkeainerikkomuksen virtsanäytteestä löydetyn matalan ranitidiinipitoisuuden ja alun perin puutteellisen lääkityskirjanpidon perusteella. Hippoksen hallitus käsitteli tapauksen kokouksessaan 24.8.2018. Katri Suominen määrättiin 1 kk kilpailukieltoon ajalle 1.9.-30.9.2018. Lisäksi hänelle määrättiin 200 € sakko. Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamia hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa.  Hevosen suoritus Oulun raveissa mitätöidään. Hevonen on vapautettu kilpailukiellosta.

Ranitidiinia käytetään mahahaavan hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Lääkeaine vaikuttaa vähentämällä mahahapon eritystä. Suomessa ei ole hevoselle rekisteröityä ranitidiini-valmistetta markkinoilla, mutta ihmisvalmisteita voidaan käyttää myös hevosille. Lääkintäohjeen mukaan mahahaavan hoitoon käytettävien lääkkeiden varoaika on neljä vuorokautta.

Härmän raveissa 23.6.2018 kilpaillutta Huhu Erika –nimistä hevosta on lääkitty Antepsinilla kilpailua edeltävänä päivänä. Hevosta valmentaa Kyösti Ahonen Keuruulta.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta on käsitellyt tapauksen kokouksessaan 22.8.2018. Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta totesi Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjen 45§ rikkomuksen sekä lääkeainerikkomuksen annetun selvityksen ja lääkityskirjanpidon perusteella. Valmentaja on toimittanut Hippokseen asianmukaisen lääkityskirjanpidon. Hippoksen hallitus käsitteli tapauksen kokouksessaan 24.8.2018. Kyösti Ahonen määrättiin 1 kk kilpailukieltoon ajalle 1.9.-30.9.2018. Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamia hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa.  Hevosen suoritus Härmän raveissa mitätöidään. Hevonen on vapautettu kilpailukiellosta.

Antepsinia käytetään mahahaavan hoitoon. Sen vaikuttava aine sukralfaatti muodostaa mahalaukun limakalvolle suojaavan kerroksen, joka peittää haavauman tai ärtyneen alueen ja suojaa sitä mahahapolta. Lääkintäohjeen mukaan mahahaavan hoitoon käytettävien lääkkeiden varoaika on neljä vuorokautta.

Suomalaisissa ravikilpailuissa otetaan vuosittain yli 1 200 lääkeainetestinäytettä. Ravilähtöjä järjestetään noin 5 000 vuosittain. Yli 99,5 % lääkeainevalvonnassa otetuista näytteistä on puhtaita. Positiivisia testinäytteitä todetaan vuosittain kolmesta viiteen tapausta, näistä suurin osa on lääkeainerikkomuksia. 


Lisätietoja antaa Suomen Hippoksen eläinlääkäri Reija Junkkari,

Puh. 040 354 0338